logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki laptop wybrać: ThinkPad W520, HP EliteBook 755, ThinkPad E550, inny?

mucha722 07 Wrz 2015 01:31 825 3
REKLAMA
  • #1 14977287
    mucha722
    Poziom 2  
    Dzień dobry. Nadszedł czas, żeby kupić nowy sprzęt. Czas dość niefortunny, bo z tego co mi wiadomo, zbliża się nowa generacja procesorów intela, co pewnie obniży po premierze ceny starszych modeli i wniesie powiew świeżości do asortymentu, niemniej jako student informatyki do początku października muszę dysponować notebookiem. Swoje o tego typu sprzęcie wiem, ale zdaje sobie sprawę, że elektroda jest pełna profesjonalistów i serwisantów o wiedzy wielokrotnie przekraczającej moją. Do rzeczy. Na laptopie będzie Linux - cyferki reprezentujące teoretyczną moc obliczeniową i pojemność pamięci mają drugorzędne znaczenie (co nie znaczy, że pogardzę możliwością np. pogrania w CS:GO na 60 fps'ach, po prostu taki luksus w żadnej mierze nie jest dla mnie czynnikiem wpływającym na zakup), ważniejsze dla mnie jest wsparcie Linuxa dla podzespołów (chociaż karta sieciowa nie ma znaczenia). Najważniejsze cechy to dla mnie niezawodność, solidność i żywotność. Wiem, że to pobożne życzenie w dzisiejszych czasach, ale oczekuję od laptopa co najmniej 3 lat intensywnej eksploatacji dzień w dzień. Dobre chłodzenie i przewiew także są ważne. Laptop będzie transportowany w pociągu kilka razy miesięcznie, i na plecach kilka razy tygodniowo, ale nie musi 'mobilny'.

Podsumowując priorytety:
    1. Żywotność, wytrzymałość, chłodzenie
    2. Serwis gwarancyjny, łatwość naprawy i dostępność części
    3. Wydajność, czas pracy na baterii
    4. Ilość portów USB, hdmi mile widziane
    5. Estetyka, kamerka, głośniki, rozmiar matrycy

Odnośnie podzespołów jeden ważny wymóg: rozdzielczość FullHD. Karta graficzna nawet chętnie zintegrowana (jedna część do zepsucia mniej, racja?), tak samo dysk, 5400rpm mi nie przeszkadza, nie potrzebuję SSD. Złącze ethernet to chyba jeszcze jednak oczywistość.

Napisałem wszystko co uważam za użyteczne info, jestem otwarty na wasze sugestie, opinie odnośnie poniżej zamieszczonych przeze mnie modeli (a także bardziej ogólnie, serii), a także oczywiście propozycje inne niż moje.

Thinkpad W520 Piękny i potężny, ale sprzedawany przez jakiś sklep z ledwie setką komentarzy, gwarancją sprzedawcy. Sprzedawany jako nowy/powystawowy, ale nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to refurbish. 3200zł. kusi.
    HP elitebook 755 4 rdzenie od AMD. 3100zł
    Thinkpad E550 2 lata gwarancji od x-kom z którymi mam miłe doświadczenia, 2800zł. zostałoby na jakąś klawkę i solidną podstawkę chłodzącą
    Thinkpad T530i Najsłabszy procek, ale o serii T słyszałem bardzo pochlebne opinie osób trzecich. Tylko rok gwarancji sprzedawcy, 2500zł.
    HP Envy Zupełnie inna bajka niż powyższe. 4 rdzenie i7, 17 cali daje sporą przestrzeń roboczą, podświetlana klawiatura, 16 gb ramu, ale co śmieszne do takiej konfiguracji, zintegrowana grafika. Obiecująco wyglądająca duża ilość wywietrzników. 3100zł

Jeżeli chodzi o powyższe to Elitebook wydaje mi się najbardziej zbalansowanym wyborem, a t530 najsolidniejszym ale co ja tam wiem. Propozycje użytkowników tego forum będą dla mnie głównym motorem napędowym do podjęcia decyzji, dziękuje za poświęcony mi czas.
  • REKLAMA
  • #2 14977434
    necavi
    Poziom 19  
    Ocena: 57
    Znajomy jakiś czas temu szukał sprzętu mając podobne wymagania co do wytrzymałości w transporcie.
    Jego opinia: HP od wielu lat dołuje z jakością elektroniki w wielu modelach. Lenovo w teorii dobre, ale wytrzymałościowo nie daje rady. Samsung dobry do domu. Na placu boju ostatecznie pozostały biznesowe wersje Dell i to zostało zakupione. BTW można rozważyć zakup używanego Dell-a jeżeli na nówkę nie stać.
  • REKLAMA
  • #3 14977485
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Seria HP EliteBook jeśli nie potrzebujesz nowego. Są dobrze wyposażone (nie wszystkie!!!) i pancerne.
  • #4 14977982
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    Na początek odrzucasz wszystkie z AMD. Jak chcesz poczytaj testy w internecie to się dowiesz dlaczego. Po drugie odrzucasz wszystkie z procesorami Intel z literką U na końcu. To seria niskonapięciowa, o niższej wydajności.
    Procesory i5 i i7 z serii 2xxx lub 3xxx to zdecydowanie wyposażenie laptopów używanych / "powystawowych" / odnowionych.
    Potrzebujesz 8GB RAM i dysku SSD o pojemności 250GB lub więcej. Ewentualnie SSD 120GB + HDD jeśli potrzebujesz więcej miejsca.
REKLAMA