logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-Link TD-W8951ND jako AP - brak internetu na Androidzie, problemy z Liveboxem

devill4 07 Wrz 2015 18:57 3615 2
REKLAMA
  • #1 14978763
    devill4
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam!
    Z racji na małe doświadczenie własne w tej materii prosiłbym o jakieś wskazówki jak poprawnie skonfigurować połączenie.

Zaczynając od początku na prośbę brata postanowiłem zwiększyć zasięg jego domowego internetu jakim jest Neostrada tak aby sieć bezprzewodowa była dostępna także w budynku oddalonym o 13 metrów. Internet jest obsługiwany przez Liveboxa 2.0 i zasięg wi-fi z tego urządzenia jest raczej przeciętny. Żeby nie wpadać w jakieś zbędne koszty wykorzystałem zalegającego na strychu TP-Link TD-W8951ND. Oba urządzenia są spięte kablem ethernet. Router udało się skonfigurować jako AP i teoretycznie wszystko działa, mam dobry zasięg ale nie mogę sobie poradzić z 2 istotnymi problemami:

1. Urządzenia z systemem android co prawda łączą się z siecią ale brak jest dostępu do internetu, jedynie sporadycznie udaje się nawiązać prawidłowo połączenie.

2. Gdy tp link jest włączony livebox przez jakiś czas działa poprawnie, a następnie wyrzuca brak dostępu do internetu i żeby korzystać z liveboxa trzeba odpiąć kabel ethernet.

Wi-fi w liveboxie jest zabezpieczone hasłem natomiast dostęp do tp linka jest otwarty i bez problemu łączą się z nim przenośne komputery, a nawet konsola PS4.
  • REKLAMA
  • #2 14978785
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    W DHCP LB dopisz DNS-y 194.204.159.1 oraz 194.204.152.34 - konfiguracja W8951 jako AP - Link
  • #3 14980176
    devill4
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    DNS-y w LB już są takie przydzielone, zmienić ich z resztą nawet nie mogę. TP link skonfigurowany według opisu. LB działa na kanale 11, TP- link na 3. LB przez chwilę działał poprawnie, ale jak tylko połączyłem się z tp linkiem tak teraz na LB co chwila wyskakuje wykrzyknik i brak dostępu do internetu.

Żeby było jeszcze śmieszniej każdy telefon bez problemu łączy się z LB i każdy ma dostęp do internetu więc problem dotyczy tylko 2 laptopów.
REKLAMA