logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-LINK TD-W8951ND - podłączenie telewizji z neostrady

Gitfunfel007 27 Lip 2014 21:47 1320 6
REKLAMA
  • #1 13830280
    Gitfunfel007
    Poziom 9  
    Witam,

Mam w domu tak skonfigurowaną sieć (Neostrada):

Do Livebox 2.0 podłączony dekoder Samsung SHD 85 (Usługa TV) a do niego telewizor i przewód antenowy.
    Reszta to laptopy/tablety/smartfony podłączone przez wifi.

Ponieważ jednak Livebox cudem inżynierii nie jest to chciałbym go zamienić na inny, który posiadam na stanie - TP-LINK TD-W8951ND.

Jednak tu pojawia się moje pytanie - czy wspomniany wyżej router da się podłączyć tak żeby działała mi Usługa TV?
    Zależy mi na tym aby internet był przez tplinka bo ten livebox taki słaby, że szkoda gadać.
  • REKLAMA
  • #2 13830379
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Może ustaw tplinka jako AP i podłącz kablem do LB

tplink
    - wyłącz DHCP serwer
    - zmień LAN Ip na a.b.c.233 gdzie a.b.c to pierwsze liczby IP LB.
  • REKLAMA
  • #3 13830654
    Gitfunfel007
    Poziom 9  
    A jeśli podłączę tplinka jako AP po kablu (ethernet?) to czy on będzie wtedy pełnił funkcję modemu?
    Zależy mi na tym aby tak było, ponieważ LB działa bardzo źle (ping wysoki a ponadto skacze systematycznie bez wyraźnego powodu).
  • REKLAMA
  • #4 13830870
    bogiebog
    Poziom 43  
    Gitfunfel007 napisał:
    A jeśli podłączę tplinka jako AP po kablu (ethernet?) to czy on będzie wtedy pełnił funkcję modemu?

Nie

Podłącz komputer kablem do LB, pokaż ping.
  • #5 13835417
    Gitfunfel007
    Poziom 9  
    Trochę późno ale wklejam ping - tu muszę nadmienić, że czasem jest lepiej a czasem gorzej.
    Na infolinię dzwoniłem już tyle razy że poznają mnie już chyba po głosie. Na necie wyczytałem, że ten LB tak ma i nic się na to nie da poradzić ;/ - dlatego właśnie chciałbym żeby tplink pełnił funkcję modemu

TP-LINK TD-W8951ND - podłączenie telewizji z neostrady
  • REKLAMA
  • #6 13835978
    bogiebog
    Poziom 43  
    A jak wygląda
    ping 8.8.8.8

w czasie jak jest kiepski internet ?

Porównaje to z pingiem (drugie okno) do 192.168.1.1. Jak ping do 192.168.1.1 OK ale nawala ping do 8.8.8.8 to problem u dostawcy.
  • #7 13836257
    Gitfunfel007
    Poziom 9  
    Porównałem pingi do 192.168.1.1 i 8.8.8.8 - lagi na oba adresy raczej się pokrywają.

Czyli nie da się tak zrobić żeby podłączyć tplinka jako modem/router a z liveboxa korzystać tylko do Usługi TV?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie routera TP-LINK TD-W8951ND do istniejącej sieci Neostrady, aby poprawić jakość internetu, jednocześnie zachowując funkcjonalność usługi TV z Livebox 2.0. W odpowiedziach sugerowano, aby skonfigurować TP-LINK jako punkt dostępowy (AP) z wyłączonym DHCP i zmienionym adresem IP. Użytkownik dopytuje, czy TP-LINK może pełnić funkcję modemu, co spotyka się z negatywną odpowiedzią, wskazującą na problemy z pingiem, które mogą być związane z dostawcą usług internetowych. Ostatecznie użytkownik stwierdza, że nie uda się skonfigurować TP-LINK jako modemu, a Livebox będzie musiał pozostać w użyciu dla usługi TV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA