logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SA-EX300 - brak dźwięku FM, AM działa, inne funkcje ok

Kristoph17 07 Wrz 2015 20:00 1731 6
REKLAMA
  • #1 14978963
    Kristoph17
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam, posiadam stary amplituner technics jak w temacie, ostatnio zauważyłem że nie działa tuner, posprawdzałem wszystko inne i jest ok radio AM ok tylko przestało grać FM, szum jest, natomiast wszystkie tory CD VCR itp. działają bez problemu czysto wyraźnie wszystkie kanały, czy istnieje może jakieś dostrojenie radia jeżeli jest ktoś w temacie roszę o pomoc i dzięki za wskazówki, moderatora proszę o ewentualne przeniesienie tematu do odpowiedniego działu pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14979698
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1885
    Czy także tor FM, nie zatrzymuje się na żadnej stacji automatycznie - przestraja się od 88 do 108 i z powrotem od początku, brak też RDSu.

Na początek go sprawdzenia gniazdo antenowe FM
  • REKLAMA
  • #3 14980574
    Kristoph17
    Poziom 13  
    Zgadza się leci od 88 do 108 bez zatrzymania RDSu itp, gniazdo sprawdzone jest ok mam go otwarty już któryś dzień ale na razie nigdzie niczym nie kręciłem żeby nie rozregulować dlatego piszę i liczę na poradę dzięki.
  • REKLAMA
  • #4 14982341
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ogólnie niczym tam nie kręcić, bo potem tor FM nie zestroi się bez poważniejszych przyrządów.

1. Sprawdzić obecność nacięcia zasilania głowicy; noga 6 - napięcie 14V; napięcie zanika przy przełączeniu na AM.

2. Sprawdzić obecność nacięcia strojenia diod pojemnościowych; noga 5 - napięcie w granicach 1,7V do 8,6V - 1,7V przy 88MHz, 8,6V - przy 108MHz
  • #5 14986643
    Kristoph17
    Poziom 13  
    Sorry że dopiero dzisiaj odpisuję ale nie miałem czasu grzebać ;), więc taak napięcie 14V jest i nie zanika przy przełączaniu na AM jest stałe, natomiast nóżka 6 napięcie 0V na każdej częstotliwości, przelutowałem płytkę wszystkie zimne luty i dalej to samo, tylko w powyższym opisie jest źle napisane bo pisałem że szum jest natomiast nie ma szumu lekkie syczenie przy max głośności i to mnie zmyliło bo słuchałem na słuchawkach, co jeszcze sprawdzić żeby to napięcie się pojawiło?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14987076
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Jeżeli na nodze
    Kristoph17 napisał:
    natomiast nóżka 6 napięcie 0V
    - ma być noga 5 - jest cały czas 0V to:

przełączyć się na AM na tej samej nodze 5 - powinno być napięcie w granicach 1,3V do 6,8V - przy 522kHz ... 1611kHz.

Jeżeli napięcie jest na AM (bo z opisu działa AM) - to szukać pęknięcia ścieżki między nogą 5 a R114/C110 i R110

Potem przełączyć się na FM i dokonać ponownego pomiaru (napięcie w granicach 1,7V do 8,6V - 1,7V przy 88MHz, 8,6V - przy 108MHz) ale tym razem na kolektorze tranzystora/ów Q103 lub Q104

Jeżeli napięcia nie ma - to problem leży w przełączaniu się syntezy na tor FM - narazie z nieznanej przyczyny

Kristoph17 napisał:
    napięcie 14V jest i nie zanika przy przełączaniu na AM

Powinno się wyłączać - to sugeruje, że nie działa przełączanie się syntezy na FM

To syczenie, przy max.głośności to objaw działania układu wyciszenia MUTE podczas strojenia w torze FM
  • #7 14988843
    Kristoph17
    Poziom 13  
    Problem był na płycie głównej zimne luty w rejonie tych gniazd do których wpina się płytkę z głowicą, najprawdopodobniej nie było 7,5V tak przynajmniej tam pisze, po przelutowaniu pojawiły się podane przez Pana wartości za co serdecznie dziękuję, bardzo mi Pan pomógł ponieważ nie miałem pojęcia gdzie szukać i czego serdeczne dzięki pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Technics SA-EX300, w którym tuner FM przestał działać, podczas gdy AM oraz inne funkcje działają poprawnie. Po wstępnych sprawdzeniach, stwierdzono, że tuner FM nie zatrzymuje się na żadnej stacji, a napięcie na nodze 6 głowicy wynosi 0V. Użytkownik przelutował płytkę, co nie przyniosło efektów. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie napięcia na nodze 5 oraz poszukiwanie pęknięć ścieżek. Ostatecznie problem okazał się wynikać z zimnych lutów w rejonie gniazd płytki głowicy, co po naprawie przywróciło prawidłowe napięcia i funkcjonalność tunera FM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA