logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bramka GSM z CLIP do rejestratora TRX i telefonu z klawiszami szybkiego wybierania

shadow2k 08 Wrz 2015 13:34 1752 11
REKLAMA
  • #1 14980384
    shadow2k
    Poziom 10  
    Witam.
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
    Potrzebuje Bramki GSM z CLIP analogową podłączona na rejestratora TRX i telefonu.
    Wymogi mam co do telefonu i gdyby nie one nie było by problemu.
    Chodzi o to aby telefon stacjonarny miał klawisze szybkiego wybierania -
    Co najmniej 2 karty po 12 opisanych Grup a każda grupa zawierała około 3-5 telefonów. Coś w rodzaju modułu Cisco IP 7916.
    Czy ktoś by przedstawił konkretne rozwiązanie.
    A sęk jest w tym że rejestrator ma wolny port analogowy (no w najwyżej kupi się moduł ISDN) o i ten telefon. Telefony Voip mają fajne rozwiązania ale nie podłącze go do portu analogowego.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 14980469
    shadow2k
    Poziom 10  
    czy możesz podaj jakiś model bramki?
    Lub inaczej.
    Komunikacja przez GSM + rozmowy nagrywane na rejestratorze TRX z funkcją rejestracji numeru rozmówcy + telefon no może voip (parametry jak wyżej)
  • REKLAMA
  • #4 14980532
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    np cos takiego powinno dac radę spiąć Twoją bramę z telefonem VoIP lub reszta infrastruktury VoIP

Dodano po 1 [minuty]:

ja obsluge GSM zalatwilem poprzez modem Huawei E160 + Asterisk gdzie od razu na asterisku moge nagrywac polaczenia.
  • #5 14980620
    shadow2k
    Poziom 10  
    Bramka GSM z CLIP do rejestratora TRX i telefonu z klawiszami szybkiego wybierania
    Czy takie rozwiązanie jest prawidłowe?
    Rejestrator już jest KSRC332 do którego jest podpięta bramka GSM i z bramki do telefonu "PADAKI". Chodzi mi właśnie aby ułatwić sobie życie - czyli pogrupować telefony na odpowiednie grupy aby przy pomocy 2-3 kliknięć wybierało konkretny nr. telefonu (czyli widzę do kogo konkretnie dzwonie a nie że jeszcze na ściągawce mam kto pod jakim adresem w pamięci telefonu jest).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 14980688
    przeqpiciel
    Ok. Piszesz ze brama na port na telefon analogowy. Wiec wprowadzilem Ciebie w błąd. Zamiast FXS ma to być port FXO

Co do linku. Tak takie coś mogłoby rozwiązać Twój problem.
    Ja kwestię przejścia GSM do IP rozwiązałem tak:
    Bramka GSM z CLIP do rejestratora TRX i telefonu z klawiszami szybkiego wybierania

RaspbberyPI (debian + asterisk ) + Huawei E160
  • #9 14980872
    shadow2k
    Poziom 10  
    No tak to w domu można zrobić :)
    Mi chodzi o bardziej profesjonalnie to zrobić. Mamy gościa od central to mówił żeby kupić nową centrale bo ta jest stara lub jakiś moduł i do komputera podpiąć i z komputera wybierać numery (padaka). System ma być niezależny.
    Znalazłem takie coś http://www.matrixtelesol.com/multi-sim-voip-gsm-3g-gateway.html
    tylko pytanie jak to podłączyć do rejestratora.
    Zawsze jakieś problemy hehe.
    FXO FXS jeszcze BRI i coś tam jeszcze - ale jak to mówią człowiek uczy się całe życie :)

Ok sprawdziłem model bramki:
    SIMADO GFX11
    I jest inaczej podłączone niż na schemacie. Od Bramki GSM idzie przewód 2 żyły do rejestratora i z rejestratora (ta sama RJ) idzie do telefonu MaxCom KXT709
  • Pomocny post
    #10 14980995
    przeqpiciel
    Widzisz, bo można coś zrobić profesjonalnie i można zrobić tanio, brzydko a tak, żeby działało. Ja nie zauważyłem żadnych problemów z instalacją na RPi. Ale to Wasz budżet :P

Napisz może jaki efekt końcowy chcecie osiągnąć. Ile telefonów wewnętrznych, ile linii miejskich, linii VoIP, kanałów GSM itp itd jakie funkcje, kolejki, nagrywanie rozmów, podsluchiwanie, podpowiadanie
  • #11 14981258
    shadow2k
    Poziom 10  
    Rozchodzi się oto o ten nieszczęsny aparat. Aby miał tak jak chcemy - móc skonfigurować grupy kontaktów tak żeby przy pomocy kilku kliknięć połączyć się z odpowiednią osobą. No taką możliwość mają telefony VOIP to już kwestia wybrania odpowiedniego modelu i jego konfiguracji.
    Bo była taka sytuacja, że jak pier... to wszystko popaliło to tylko ten telefon się ostał.
    Ten telefon GSM ma być na wypadek "W" czyli 1 aparat 1 osoba go obsługuje no i 1 warunek musi być nagrywany na w/w rejestratorze (no czasami załatwiamy sprawy ważne tak żeby 2 osoba się nie wypierała że nikt nie dzwonił albo nie było zasięgu czy coś w tym stylu - takie nasze RWD).
    No i teraz co zrobić. czy wymienić bramkę gsm na inną żeby telefon VOIP podłączyć czy tylko dokupić do tego co jest coś w rodzaju przejściówki (bramki dodatkowej).
    W 1 przypadku dochodzi problem podłączenia do rejestratora - czyli może ale chyba na pewno trzeba będzie kupić moduł BRI do rejestratora + licencja czyli wyższe koszty nie wliczając ceny telefonu i bramki.
    Rozsądnie byłoby chyba kupić drugą bramkę VOIP i postawić zamiast telefonu i podpiąć telefon VoiP.
    Tak myślę - ale nie mam bladego pojęcia czy to pójdzie - dlatego wolę się popytać.
  • #12 21032007
    shadow2k
    Poziom 10  
    Temat już nie aktualny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do podłączenia bramki GSM z CLIP do rejestratora TRX oraz telefonu stacjonarnego z klawiszami szybkiego wybierania. Wymaga, aby telefon miał możliwość grupowania kontaktów, co ułatwi wybieranie numerów. W dyskusji poruszono różne opcje, w tym użycie bramek VoIP, modemów GSM oraz systemów opartych na Asterisk. Użytkownicy sugerowali modele bramek GSM, takie jak SIMADO GFX11 oraz rozwiązania z wykorzystaniem Raspberry Pi i modemu Huawei E160. Wskazano również na konieczność posiadania portu FXO w bramce oraz omówiono kwestie nagrywania rozmów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA