logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Fiesta '98 - nieregularne odpalanie, wymienione części, co jeszcze sprawdzić?

melissa59 11 Wrz 2015 12:43 1749 15
REKLAMA
  • #1 14987674
    melissa59
    Poziom 8  
    Bardzo proszę o poradę. Samochód na mieście nagle nie zapalił, trzeba było holować, a na następny dzień zanim mechanik zabrał się za naprawę to odpalił. Został zmieniony filtr paliwa, świeca jest ok., akumulator ok. tak samo podobno bezpieczniki i przekaźniki - wszystko jest ok. Samochód znowu palił normalnie, jeździł jakieś 2 tygodnie, po czym znowu któregoś dnia nie dało się odpalić. Mechanik zmienił pompę paliwa. Samochód znowu odpalał. Po powrocie z warsztatu zrobił kilka kursów po czym znowu nie odpalił.
    Gdy już odpali to jeździ normalnie (nic nie stuka itp.), nie gaśnie w trakcie jazdy, nie traci mocy, tylko gdy się go zgasi na postój to nagle stwierdza że nie zapali.
    Nie miał stłuczki, jest garażowany więc raczej nie powinien być zawilgocony.
    Jeśli ktoś miałby jakieś pomysły co by to jeszcze mogło być bo przeczytałam całe forum i wszystko to o czym pisano w innych wątkach zostało sprawdzone, no może poza rozrządem...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14987751
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6666
    Czego mu brakuje do rozruchu sprawdziłeś?
  • #4 14987887
    melissa59
    Poziom 8  
    Cewka i rozrusznik sprawdzał mechanik - wszystko ok.
    Przy próbie zapalenia rozrusznik kręci i tyle...
    immobilizer świeci i mruga jak powinien.
    Po tym jak została wymieniona pompa i za jakiś czas znowu nie zapalił inny mechanik stwierdził, że jakby pompa nie ciągnie paliwa...
    zgłupiałam już
  • #5 14987898
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Auto ma chodzić a ty płacisz a nie masz się dowiadywać co może być zepsute, za to bierze pieniądze zmień mechanika.
  • #6 14987953
    melissa59
    Poziom 8  
    zmieniłam, tylko ten drugi chciał zmienić pompkę dwa dni po tym jak poprzedni mechanik ją zmienił, tak że chyba nie pozostaje nic innego jak samej spróbować coś zrobić...

dostałam też sugestię, że to może być czujnik położenia wału ale z tego co czytam po formach to w takim wypadku objawem jest raczej to, że auto gaśnie np. w trakcie jazdy, a mój jeździ bardzo dobrze tylko za którymś razem postanawia nie odpalić
  • REKLAMA
  • #7 14987971
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Może ,może , może silnik benzynowy ma mieć:

-paliwo
    -iskrę
    -ciśnienie na cylindrach

1 i 2 realizowane za pomocą elektryki i elektroniki w twoim aucie.

I tak już od ponad 100lat nic nowego.

Jak nie mogą tego sprawdzić to co ty sama zrobisz??
    No nie da rady....
    Podjedź do polecanego w twojej okolicy zakładu..
  • #8 14988005
    piotrekhbn
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Masz może immobiliser? Sprawdzałeś, czy to nie wina odcięcia zapłonu, może poprzedni właściciel miał jakiś układ odcinający i teraz wariuje?
    Miałem tak w poprzednim samochodzie, losowo nie chciał odpalać, dopiero N-ty mechanik znalazł przyczynę - układ zabezpieczający który był "niby" odłączony ale jednak coś mieszał, wystarczyło całkowicie się go pozbyć i problem znikł.
  • #9 14988076
    melissa59
    Poziom 8  
    jest immo, ale przez 10 lat wszystko działało, a teraz by się nagle zwieszało? ...
    chyba że faktycznie coś tam przestało stykać, ale kontrolka od immo wskazuje że wszystko jest dobrze bo mruga kiedy trzeba itd.
  • #10 14988106
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Cytat:
    akumulator ok.

A na jakiej podstawie takie stwierdzenie? Bo ja miesiąc temu wymieniałem aku z 2002r (Bosh silver), który kręcić kręcił, nawet całkiem dobrze jeszcze, napięcie w spoczynku ok... a auto nie zapalało. Po kilku godzinach odpoczynku odpalał, ale wystarczyło zgasić silnik po wysiłku i nie odpalał wcale mimo, że rozrusznik kręcił. Zmieniłem aku i o dziwo odpala "od palca" w każdych warunkach.
  • #11 14988172
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3858
    Dobra tam. Zostawcie ten akumulator. A koleżanka łaskawie opowie nam co za auto posiada. Pojemność silnika, rodzaj paliwa itp. Będziemy wiedzieli czy leczyć plasteliną czy dezodorantem - to nie żart.
  • #12 14990274
    pitbul33
    Poziom 9  
    Ocena: 29
    Witam na te objawy które opisujesz to bym postawił na kopułkę zapłonu może tam jest wilgoć która tam się zbiera .

Moderowany przez domex32:

Nie znam się nie zabieram głosu.

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

Ostrzeżenie.!

• #13 14990647
    andrzej20001
    Poziom 43  
    pitbul33 napisał:
    to bym postawił na kopułkę zapłonu

Ile stawiasz?? :)
  • #14 14993974
    melissa59
    Poziom 8  
    Uwaga auto odpala! przynajmniej na razie,
    bo już kilka razy wracało na jakiś czas do życia tylko po to, by później wrócić na holu...
    ale do rzeczy, znajomy znalazł pod tylną kanapą jakiś przewód, coś było z izolacją nie tak, więc doprowadził to do porządku i auto chodzi, czas okaże czy o to chodziło, czy za chwilę fieścina znowu strzeli focha, więc gdyby coś to pozwolę sobie tutaj Panów fachowców znowu prosić o wskazówki, a tymczasem bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi! :D

Dodano po 4 [godziny] 22 [minuty]:

Znowu nie odpalił ale pomogło poruszanie tymi przewodami pod siedzeniem. Wie może ktoś co to są za jedne żeby dokupić i wymienić?
  • #15 14995039
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3858
    Prawdopodobnie wiązka pompy paliwa. Nie trzeba kupować, to się naprawia.
  • REKLAMA
  • #16 14995206
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Wygląda na to że pompie brak masy, lub sama wtyka nie kontaktuje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nieregularnym odpalaniem Forda Fiesty z 1998 roku. Po wymianie filtra paliwa, akumulatora i pompy paliwa, samochód czasami odpala, a czasami nie. Mechanik sprawdził cewkę zapłonową i rozrusznik, które są w porządku. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w czujniku położenia wału lub w wiązce przewodów, ponieważ po poruszeniu przewodami pod siedzeniem auto czasami odpala. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie immobilizera oraz stanu kopułki zapłonu, a także zwracają uwagę na możliwość braku masy w pompie paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA