logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 TE - Lewy kanał zniekształca mimo wymiany tranzystorów i kondensatorów

krystek786 12 Wrz 2015 13:43 1026 5
REKLAMA
  • #1 14990088
    krystek786
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witajcie!
    Lewy kanał w moim radmorze zniekształca, czytałem wiele tematów, wymieniałem tranzystory i kondensatory na PWR i nic to nie dało.
    Zrobiłem także pomiar oscyloskopem 1khz na wejściu końcówki mocy.
    Prawy, sprawny kanał:
    Prostokąt
    Radmor 5102 TE - Lewy kanał zniekształca mimo wymiany tranzystorów i kondensatorów

Trójkąt

Sinus

Lewy zniekształcający kanał

Trójkąt

Prostokąt

Sinus

Czy jest jeszcze jakiś element który mógł ulec uszkodzeniu poza elektrolitami i tranzystorami?
  • REKLAMA
  • #2 14990348
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witaj!
    Na wyłączonym odbiorniku porównaj rezystory kanału prawego z lewem kanałem.
    Na załączonym zmierz napięcia na tranzystorach i porównaj napięcia prawy z lewym.
    Skoro masz oscyloskop to porównaj przebiegi sygnału po koleje zaczynając od wejścia, sterowania, końcowego stopnia.
    Myślę, że przyczynę szybko wykryjesz. Opisz pomiary.
    Pozdrawiam Miro.nasz
  • REKLAMA
  • #3 14990408
    krystek786
    Poziom 16  
    Sygnały na PPN w obu kanałach identyczne. Na wyjściu końcówek identyczne, uszkodzenie jest na PWR. Teraz tylko doszukać się gdzie i problem z głowy :D

Dodano po 4 [godziny] 58 [minuty]:

Niestety nie odnalazłem usterki, rezystory mają wartości zgodne ze schematem, napiecie też sa poprawne, do tego czasem sie usterka na drugi kanał przenosi :/
  • REKLAMA
  • #4 14992705
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1933
    PWR to wzmacniacz z regulacją barwy. Oscylogram prostokąta wskazuje na znaczne osłabienie wysokich tonów. Jeśli rezystory są sprawne, tranzystory też, napięcia poprawne to pozostają kondensatory, potencjometry barwy i ewentualnie zimne luty.
    Na czym konkretnie polega to, że lewy kanał zniekształca? Jak to słychać na muzyce?
  • REKLAMA
  • #5 14995887
    krystek786
    Poziom 16  
    Nie wiem jak to ująć, ale dźwięk jakby był suchy, same średnie.
  • #6 14996089
    herki1996r
    Poziom 10  
    Obstawiałbym zimne luty, coś z masą być może. Swego czasu naszukałem się długo problemu w moim at9100. Grał tak nijak. Problemem okazał się oderwany kabel od minusa wyjścia głośnikowego, a też już nie miałem pomysłów jak temu zaradzić:)
REKLAMA