logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Relux (lub dialux) - Projekt oświetlenia - pietra, schody, ośietlenie awaryjne

Jaca869 12 Wrz 2015 14:33 5913 7
REKLAMA
  • #1 14990223
    Jaca869
    Poziom 2  
    Witam użytkowników,

Musze zrobić na uczelnię projekt oświetlenia awaryjnego dla budynku szkoły (korytarze, klatki schodowe, świetlica), który sam sobie zaprojektowałem. Robię projekt, jednak nigdy nie miałem żadnego przedmiotu związanego z tym zagadnieniem dlatego tez mam kilka bardzo ważnych dla mnie pytań:

(projekt robię w reluxie, ale nawet jeśli tworzycie w dialuxie na pewno możecie mi pomóc)

1. Budynek 2 piętrowy, jak to ugryźć np dla długiego korytarza. Zrobić w reluxie dwa oddzielne pomieszczenia np. każde po 3m wysokości, czy może można zrobić jedno wysokie na 6m pomieszczenie i pośrodku wstawić coś... no właśnie co? powierzchnię roboczą?, jak na foto w załączniku? (i.imgur.com/tbnWOG1.png) - Czy można coś takiego zastosować? A może inaczej to zrobić?

2. Schody (klatka schodowa). Jeśli nie mogę zrobić tak jak zaproponowałem wyżej, to jak to zrobić inaczej, bo wstawiając w pomieszczeniu 3m schody idą mi w sufit i to bezsensu. Problem w tym, że mam je też nie w oddzielnych klatkach schodowych, a np umieszczone na głównym holu.

3. Czy mogę zrobić całość jako jeden duży projekt, czy podzielić jednak poszczególne odcinki korytarza na osobne pomieszczenia? Tzn. osobno np korytarz, osobno jakaś strefa otwarta, osobno też zaprojektować te klatki schodowe.

4. Czy wstawiacie w projektach piktogramy? Powiedzmy, że sam określę w projekcie drogę ewakuacyjną.

5. Może jakieś inne rady? Może ktoś miałby jakiś plik do reluxa, bądź dialuxa z gotowym projektem (może być malutka część) gdzie jest to wszystko o czym wspomniałem powyżej zrobione poprawnie i mógłby mi podesłać na maila? W tej chwili nie mam się zbytnio na czym wzorować.

6. Wiem głupie pytanie, ale siatka obliczeniowa (wysokość płaszczyzny obliczeniowej) na korytarzu powinna być umieszczona na jakiej wysokości? Bo odstęp od ściany rozumiem 0,5m aktualny.

Bardzo proszę, jeśli ktoś może o udzielenie mi informacji. Bez tego ciężko mi pchnąć to dalej, a nie mam kogo się poradzić na uczelni.
    Załączniki:
    • Relux (lub dialux) - Projekt oświetlenia - pietra, schody, ośietlenie awaryjne a01.png (322.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14990547
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1286
    Traktuj każde pomieszczenie jako oddzielny projekt. Szybciej się nauczysz mielić te "projekty".
    Tak jak ty chcesz to zrobić, to znaczy z jednego pomieszczenia wydzielić wszystkie inne, wymaga trochę wprawy i myślenia. Poza tym jest przy tym więcej roboty, bo musisz każdą powierzchnię obliczeniową modelować. Czas też ma znaczenie.

Jak masz klatkę schodową w pomieszczeniu, to musisz wykonać model klatki schodowej "na tle" pomieszczenia.

Powierzchnia obliczeniowa w korytarzu to podłoga....

Piktogramów się nie wstawia do obliczeń oświetlenia.

Proszę, klatka schodowa:
  • REKLAMA
  • #3 15030524
    piotrp_NEW
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Dawno Reluxa nie widziałem, a swego czasu tylko na nim się robiło, ale przestali go aktualizować i trzeba było przejść na Dialuxa.
    Klatki schodowe do łatwych nie należą, ja tam często robię w uproszczeniu. Kolega "kozi966" widać miał dużo czasu i pewnie sporo płacili więc zrobił dużo szczegółów. Ogólnie Dialux ma to do siebie że im więcej się poświęci czasu tym ładniej "widać". Jeżeli Inwestor chce taką wizualizację to musi pokryć koszty, a tak to się robi tylko tyle aby wiedzieć czy spełnimy normy.
  • REKLAMA
  • #4 15030580
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 330
    Kolego piotrp_NEW.
    Patrząc na ową symulację widzę oprawy oświetleniowe zabudowane na ścianie naprzeciwległej do biegu schodowego. Są to oprawy z kloszem bezbarwnym po całości klosza czy owa oprawa świeci tylko kierunkowo góra/dół? Chodzi mi konkretnie o efekt ewentualnego olśnienia osoby, która wchodzi na dane piętro.
  • #5 15030732
    piotrp_NEW
    Poziom 15  
    Klatka zrobiona jest tak jak pisałem w uproszczeniu. Oprawy na ścinach znajdują się nad drzwiami. Jest to obiekt produkcyjny, a wysokość kondygnacji też znaczna, dlatego też żeby osiągnąć wymagane natężenie oprawy zostały zaprojektowane ścianach. Osoba idąca, tak samo że spojrzeć na oprawę pod spocznikiem, która jest i tak bliżej niż te na ścianie. Nie wiem czy olśnienie wystąpi na klatce chodowej, bardziej z tym mamy problem np w gabinecie stomatologa niż na klatce schodowej.
  • #6 15030805
    kozi966
    piotrp_NEW napisał:
    Kolega "kozi966" widać miał dużo czasu i pewnie sporo płacili więc zrobił dużo szczegółów

3,5h i dość sprawne rączki ;)
    Płacili tyle ile płacą normalnie na etacie czyli nic ponad to co dostaje.
    Generalnie ja lubię szczegóły, gdyż uwydatniają cienie które wprowadzają zamieszanie.
    Nie sztuką jest zrobienie równomierności i natężenia na nieosłoniętej powierzchni płaskiej.
  • #7 15031313
    piotrp_NEW
    Poziom 15  
    kozi966 napisał:
    na etacie czyli nic ponad to co dostaje

Trochę odbiegnę od tematu. No jak na etacie to sam kolega sobie zaszkodzi. Teraz kolega pokaże że da się to zrobić w 3,5h, a jak przyjdzie zmęczenie materiału po latach pracy to będą musieli kolegę wymienić na nowszy model :-), takie coś już przechodziłem.
    kozi966 napisał:
    Nie sztuką jest zrobienie równomierności i natężenia na nieosłoniętej powierzchni płaskiej

To się zgadza, jednak ja robię lepsze wizualizacje jeżeli jest taka potrzeba i Inwestor też coś dołoży, inaczej robię tylko minimum co mi potrzebne.
  • REKLAMA
  • #8 15031331
    kozi966
    piotrp_NEW napisał:
    Trochę odbiegnę od tematu. No jak na etacie to sam kolega sobie zaszkodzi. Teraz kolega pokaże że da się to zrobić w 3,5h, a jak przyjdzie zmęczenie materiału po latach pracy to będą musieli kolegę wymienić na nowszy model :-), takie coś już przechodziłem.

Trudno ;)
    piotrp_NEW napisał:
    To się zgadza, jednak ja robię lepsze wizualizacje jeżeli jest taka potrzeba i Inwestor też coś dołoży, inaczej robię tylko minimum co mi potrzebne.

Jak inwestor widzi, że jest ładnie (nawet niekoniecznie super poprawnie) to przeważnie chce.
    I nie trzeba robić tych obliczeń po sto razy, nie ma takiego gadania w stylu "a może na tamtych będzie lepiej albo tych(...)" - przeważnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w zaprojektowaniu oświetlenia awaryjnego dla dwupiętrowego budynku szkoły, w tym korytarzy i klatek schodowych, przy użyciu oprogramowania Relux. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące modelowania pomieszczeń, gdzie sugerowano traktowanie każdego pomieszczenia jako oddzielnego projektu, co ułatwia naukę i obliczenia. Wskazano również na trudności związane z projektowaniem oświetlenia w klatkach schodowych oraz na znaczenie detali w wizualizacjach. Uczestnicy podkreślili, że oświetlenie powinno spełniać normy, a estetyka wizualizacji może wpływać na decyzje inwestorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA