logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

citroen C5 '02 - Skrzynia automatyczna AL4 po wymianie elektrozaworów

Saperek_PL 16 Wrz 2015 18:05 8400 12
REKLAMA
  • #1 15000057
    Saperek_PL
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam. Posiadam citroena c5 2.0 hdi 2002r. z automatyczną skrzynią AL4 która od początku kupna auta przechodziła w trym serwisowy. Po podłączaniu pod komputer wykazało do wymiany elektrozawory. Czyli standardowa usterka.
    Znając się na podstawowej mechanice i zerowej wiedzy o ASB postanowiłem sam wymienić elektrozawory.

Wymieniłem dwa elektrozawory i olej. I tu się zaczeły problemy:

Na wyświetlaczu migają wszystkie kontrolki od skrzyni biegów.
    Wsteczny i D działa po dociśnięciu lewarka zmiany biegów.
    Nie działa ręczna zmiana biegów.
    Wyskakuje błąd skrzyni biegów.

Pomocy! :cry:
  • REKLAMA
  • #2 15000377
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Saperek_PL napisał:
    Wyskakuje błąd skrzyni biegów.

A co tym razem pokazuje komputer?
  • #3 15000473
    Saperek_PL
    Poziom 8  
    Nie pamiętam już ale wyszło na diagnostyce komputerowej że elektrozawory do wymiany, więc je wymieniłem i jest jeszcze gorzej. Przed wymianą skrzynia przechodziła w tryb serwisowy 3 bieg ale N był i ręczna zmiana biegów tez.
  • REKLAMA
  • #4 15000780
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    W takim wypadku masz dwie opcje, reklamować usługę, lub odstawić auto do fachowca, bo albo masz problem w okablowaniu czy sterowniku skrzyni, albo kupiłeś uszkodzony moduł zaworów.
  • REKLAMA
  • #5 15000920
    Saperek_PL
    Poziom 8  
    A możliwe jest że po prostu trzeba coś wyregulować? Może coś pokręciłem? Elektrozawory są dobre bo skrzynia przełącza biegi po dociśnięciu lewarka skrzyni.
  • REKLAMA
  • #6 15001139
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6666
    Saperek_PL napisał:
    postanowiłem sam wymienić elektrozawory
    @domex32

Prawdopodobnie źle poskładany lub wyregulowany mechanizm lewarka.
  • #7 15001211
    Saperek_PL
    Poziom 8  
    Ok dziś rozbiorę jeszcze raz skrzynie. Może nastawiłem o jeden ząbek dalej wybierak.... zobaczymy.
  • #8 15003152
    Saperek_PL
    Poziom 8  
    Wszystko wskazuję na regulacje stycznika. Po rozkręceniu wszystkiego i złożeniu bez zmian. Zaczołem ruszać stycznikiem to przez chwilę miałem wszystkie oznaczenia i brak błędu skrzyni. Tak jak by linka była nienapięta. Można ją jakoś naciągnąć?
  • #10 15003621
    piotrek_ir4
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 113
    dokładnie romuald-f ma rację z tego filmu co podałeś nie użyłeś przyrządu.
    przyrządem może być zwykła podkładka rozmiarem większym od otworu w blasze napięcie palcem jest błędne.
  • #11 15007681
    Saperek_PL
    Poziom 8  
    Problemem było ustawienie stycznika wielofunkcyjnego. Uporałem się z tym i skrzynia odżyła. Na postoju nie zapala się błąd skrzyni tylko po przejechaniu paru metrów. Czy to stary błąd w pamięci komputera? Jadę jeszcze na komputer i skasowanie licznika oleju i błędów.

http://serwer.robert.webd.pl:30/ASB/petrila.net/peugeot/Service/406d9/info/pl/b2cg79kc.htm
  • #12 15007731
    piotrek_ir4
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 113
    dziwi mnie to że go nie odkręcałeś a wystąpił problem .
    U mnie w Warszawie wprowadzenie nowej daty zmiany oleju wykasowanie błędów 80 zł.
  • #13 15008535
    Saperek_PL
    Poziom 8  
    piotrek_ir4 mnie też to dziwiło ale może jakimś cudem poruszyłem stycznik. Miałem problemy z dojściem do śruby wlewu oleju i kombinowałem w tamtym miejscu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Citroena C5 z automatyczną skrzynią biegów AL4, która po wymianie elektrozaworów zaczęła wykazywać problemy, takie jak migające kontrolki, trudności w zmianie biegów oraz błędy skrzyni. Po wymianie elektrozaworów i oleju, skrzynia przestała działać poprawnie, co skłoniło użytkownika do rozważenia problemów z okablowaniem lub uszkodzeniem modułu. Po dalszej diagnostyce i regulacji stycznika wielofunkcyjnego, problem został częściowo rozwiązany, jednak błąd skrzyni nadal się pojawiał po przejechaniu kilku metrów. Użytkownik planuje dalszą diagnostykę komputerową w celu skasowania błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA