logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ESP8266 - Odczyt stanu na wejściu oraz sterowanie przekaźnikiem

sliver1 17 Wrz 2015 20:28 5628 20
REKLAMA
  • #1 15001745
    sliver1
    Poziom 22  
    Ocena: 122
    Cześć.
    Od dwóch dni próbuję połączyć dwa programy pisane w LUA dla ESP8266 ale bez sukcesu... W wyniku załamania piszę tego posta...
    Mam dwa działające kody w lua - pierwszy podaje stan wysoki i niski na GPIO2 a drugi odczytuje stan na pinie GPIO0, sterowanie przez web server.
    Jak połączyć te dwa kody aby na jednej www był przycisk od sterowania gniazdkiem i informacja o stanie drugiego pinu?

Kod: Lua
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Kod: Lua
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • #3 15009697
    sliver1
    Poziom 22  
    Ale kod który wkleiłeś zawiera tylko drugi program...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 15012480
    KeinXor
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Lua jest niestety językiem skryptowym interpretowanym przez oprogramowanie nodeMCU więc o efektywnym działaniu programów pisanych w Lua możemy zapomnieć. Programy pisane w środowisku arduino są kompilowane do kodu maszynowego zgodnego z architekturą mcu Tensilica Xtensa lx106 MCU na jakim oparty jest esp8266 co daje mu znaczną przewagę w prędkości wykonywania kodu programu.
  • #9 15014444
    sliver1
    Poziom 22  
    Dzięki uzi18 - udało się połączyć te kody. Nic więcej nie chcę z tym robić więc mogę zostać przy LUA chyba, że pojawią się problemy ze stabilnością...
    Chciałbym jakoś do tego systemu dołączyć Arduino ale nei mogę znaleźć podobnego przykładu/projektu. Mam kilka układów ESP i żeby sprawdzić stany wejść czy sterować przekaźnikami muszę wchodzić na adres każdego modułu. Czy można jakoś odbierać dane na Arduino ze wszystkich modułów i wyświetlać w jednym miejscu?
    ZNalazłem podobne projekty na malinę ale na Ardu nic...
  • REKLAMA
  • #11 15016807
    sliver1
    Poziom 22  
    Dzięki za odpowiedzi. Możecie mnie jeszze nakierować jak do tego podejść bo nie mam pojęcia... Arduino ma odpytywać stan ESP8266 za pomocą komend AT? Może są gdzieś w sieci jakies przykłady?
  • #13 15017286
    sliver1
    Poziom 22  
    Chciałbym aby Arduino widział stany wejść ESP8266 np. info o otwartej bramie. Wtedy mógłbym poustawiać alarmy dla poszczególnych zdarzeń. Obecnie odczytuje dane z ESP przez web serwer.
  • #15 15017931
    sliver1
    Poziom 22  
    Arduino ma sygnalizować alarm zapaleniem leda ew. buzzerem. Chyba pójdę w stronę Raspberry i mqtt chyba, że można odpalić jakiś najprostszy serwer mqtt na Arduino...
  • #16 15083096
    marexsc
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    A jest możliwość żeby oprócz pokazywania statusu wejście 3 również sterowało tym przekaźnikiem ?
  • #20 15140279
    marexsc
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Nie do końca bo temat odpuściłem , chętnie do niego wrócę też mam gdzie go wykorzystać.
    Teraz szukam kodu który poprzez web serwer załącza tylko na chwilę albo w chwili trzymania przycisku port gpio , resztę zamierzam wykonac na arduino.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik próbował połączyć dwa programy w LUA dla ESP8266, jeden do odczytu stanu na GPIO0, a drugi do sterowania przekaźnikiem na GPIO2. Po kilku próbach i sugestiach od innych uczestników, udało mu się zintegrować kody, aby na jednej stronie WWW znajdował się przycisk do sterowania gniazdkiem oraz informacja o stanie pinu. Dyskusja obejmowała również propozycje użycia Arduino zamiast LUA, ze względu na lepszą wydajność kodu. Użytkownik rozważał także integrację Arduino z ESP8266 w celu centralizacji odczytów stanów z wielu modułów. Pojawiły się pytania o możliwość sterowania przekaźnikiem na podstawie stanu wejścia oraz o implementację alarmów przy użyciu diod LED i buzzerów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA