logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Active Directory WS2012 - Jak skonfigurować Outlooka bez synchronizacji dużych plików?

yukkuri 18 Wrz 2015 12:51 1113 2
REKLAMA
  • #1 15002840
    yukkuri
    Poziom 8  
    Wiem, że jest takie coś jak MS Exchange, ale w firmie mamy sporo licencji na Outlooka którego aktualnie używają wszyscy pracownicy. Planujemy przejście na pracę w domenie. Testuję sobie rozwiązania domenowe na maszynach wirtualnych.

Profile użytkowników synchronizują się z serwerem co jest dobre dla małych plików. Co jednak zrobić z plikami outlooka które w firmie są w większości przypadków trzymane lokalnie np. w katalogu Documents. Ostatnio przenosiłem pocztę która ważyła 20GB. Nie wyobrażam sobie synchronizacji tak wielkiego pliku.

Będę musiał poszukać jak się blokuje katalogi przed synchronizacją z serwerem. Pytanie tylko czy da się jakoś rozsądnie używać outlooka w sieci tak by po zmianie komputera dało się dostać do poczty.

W firmie nikt nie chce aplikacji w chmurze w obawie przed wyciekiem danych w razie włamania do chmury. Wszystko powinno być lokalnie tj. w obrębie firmy np. na serwerze. Byle tylko po wyłączeniu komputera dało się pobrać i wysłać pocztę z innej lokalizacji.

Jak się tego nie da zrobić to napiszcie. Stanowisko Microsoftu jest jasne i sugeruje, że do takich rozwiązań służy Exchange.
    No a tak przy okazji to da się w ogóle kupić Exchange które nie działa w chmurze? Na ebayu coś sprzedają, ale nie wiem czy wystawią fakturę.
  • REKLAMA
  • #2 15002950
    pioflo
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Exchange to serwer pocztowy, ktory mozesz postawic na swoim lokalnym serwerze i nic nie jest w chmurze.

Jesli masz bardzo duze pliki zawierajace poczte, to mozesz je wrzucic na serwer i zaimportowac je bezposrednio do mailboxa uzytkownika. Wtedy nie trwa to tak dlugo jakbys to synchronizowal przez siec outlookiem.
  • #3 15010242
    yukkuri
    Poziom 8  
    Zrobiłem to trochę inaczej skonfigurowaną pocztę wgrałem na zasób sieciowy i podmieniłem ścieżkę w Outlooku. Na wirtualnej maszynie działa to ładnie. W sieci rzeczywistej też powinno. Pytanie tylko co się stanie kiedy pliki Outlooka będą miały po kilka lub kilkadziesiąt GB i ktoś zacznie je przeszukiwać pod kątem starych maili. Bo tak normalnie to Outlook dopisuje sobie nowe maile.

Najgorsze jest to, że nie da się tak łatwo przenieść samej konfiguracji Outlooka i na każdym komputerze trzeba ją ustawiać ręcznie.

Pewnie wyjdzie na to, że bez Exchange daleko nie zajdziemy.

--

Oj... Exchange na 50 stanowisk wyszedł by bosko... Microsoft kasuje jak za zboże.

Powiedzcie mi czy Domino Directory i Lotus Notes to można gdzieś kupić czy on już został wycofany? Wchodziłem na strony IBMa, ale nie znalazłem cen.

Czy są jakieś alternatywy?
    Będziemy testować przepinkę na Thunderbirda który powinien działać na dysku sieciowym, a napewno jest w stanie przenieść sobie całą konfigurację.

Trochę szkoda bo Outlooka mamy na wszystkich komputerach przy okazji posiadania MS Office.
REKLAMA