logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Multisim] wpływ dzielnika napięcia na wzmacniacz operacyjny

t-n-t 18 Wrz 2015 18:24 1338 2
REKLAMA
  • #1 15003572
    t-n-t
    Poziom 2  
    Jestem początkujący na forum i nie wiem czy dobrze trafiłem z działem, za co z góry ewentualnie przepraszam.

W programie Multisim symuluje sobie działanie wzmacniacza operacyjnego TLC271 w układzie różnicującym tak jak na poniższym schemacie
    [Multisim] wpływ dzielnika napięcia na wzmacniacz operacyjny
    Gdy źródłem napięcia V1 będzie DC Power (bateria) cała symulacja odpowiada teorii i obliczeniom.
    Niestety gdy baterię zastąpię dzielnikiem napięcia zasilanym przez taką samą baterie o trochę wyższym napięciu napięcie na wyjściu wzmacniacza jest o ok 30% niższe niższe od obliczeniowego.
    Czy owe różnice wynikają z błędów symulacji czy dzielnik napięcia rzeczywiście wpływa w jakiś sposób na działanie układu?
    W przyszłości planuję budowę takiego układu.

Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15003804
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    To nie błąd symulacji, po prostu skończona rezystancja dzielnika wpływa na działanie układu.
    Bo zauważ że napięcie na wyjściu jest dodatnie. A to oznacza że prąd będzie wypływa z wyjścia WO płyną dalej przez R6 , R4 , R3 do wyjścia twojego dzielnika i dalej przez R2 i R13 do masy. I właśnie z tego powodu napięcie na wejściu ujemnym jest wyższe niż wynika to ze wzoru na dzielnik. Ale wzmacniacz dalej działa porwanie
    Uwy = (4.32V - 1.67V)*2.88 = 7.63V.

Wstaw zwykły wtórnik napięcia na WO miedzy wyjście dzielnika a wejście a problem zniknie.
  • #3 15003808
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA