logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nawigacja w Hondzie FRV - problem z trybem dzień-noc

Artemio111 19 Wrz 2015 10:04 4128 10
REKLAMA
  • #1 15004876
    Artemio111
    Poziom 8  
    Witam. Jestem posiadaczem Hondy FRV z nawigacją. Problemem jest to, że ekran nawigacji zmienia barwę z niebieskiej na jakby lekko zieloną lub odwrotnie. Czasami całkowicie zgaśnie a po postoju znów się uruchamia. Zauważyłem, że dzieje się to w czasie nasłonecznienia. Wieczorem kolor wyświetlacza jest niebieski ale na lekkich dziurach zmienia barwę jakby coś nie łączyło. Jeden z mechaników powiedział, że uszkodzony jest czujnik zmierzchu. Proszę o pomoc. Nie jest mi potrzebna nawigacja aczkolwiek cały panel świetlny to również wyświetlacz radia. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15005483
    Artemio111
    Poziom 8  
    Zabijcie mnie ale o to nie pytajcie. Nie mam pojęcia. Wstawiam fotkę tego modelu. Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Pozdrawiam Nawigacja w Hondzie FRV - problem z trybem dzień-noc
  • #4 15005556
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5115
    Fabryczne navi w Hondach nie mają czujnika natężenia światła zewnętrznego, jeśli już(tego nie pamiętam) to zmianę natężenia jasności wyświetlacza realizują przy pomocy sygnału czasu. Opisywana przez Ciebie usterka pasuje do problemu z przesyłaniem składowych RGB do wyświetlacza, przerwa w przesyłaniu jednego z podstawowych kolorów objawia się zmianą koloru wyświetlacza.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 15005752
    Artemio111
    Poziom 8  
    Dziękuję. Więc jaka jest rada. Radio "wydłubał" mi "majster" nie uszkadzając nic. Po wielu rozkręconych elementach, dźwignia zmiany biegów, ręczny hamulec i inne. Obecnie jest jedynie wsunięta. Niemniej gdy zajrzałem na to urządzenie nieco mnie przeraziła ilość śrubek :cry: Nie wyciągałem jednak żadnej wtyczki ponieważ nie posiadam kodu do radia. Ponoć te radia nie mają kodów ale mało o tym piszą w sieci. Proszę o poradę w kwestii wyświetlacza. Co nieco mogę rozkręcić i wymienić. pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 15007582
    Artemio111
    Poziom 8  
    Zauważyłem jeszcze jedną przyczynę kiedy zmienia się barwa i ekran "lata". Otóż zjazd stromą drogą powoduje, że kolor zmienia się na normalny. Na zakrętach znowu "lata". Czy to nie ma nic wspólnego z pozycjonowaniem reflektorów ksenonowych?
  • REKLAMA
  • #7 15007684
    milejow

Poziom 43  
    Artemio111 napisał:
    Czy to nie ma nic wspólnego z pozycjonowaniem reflektorów ksenonowych?

Oddaj sprzęt do naprawy komuś, kto zajmuje się elektroniką RTV i nie wymyślaj.
    Poza tym xenony nie poziomują się podczas jazdy.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #8 15008946
    Artemio111
    Poziom 8  
    Dzięki za radę. Myślałem o tym gdyby nie obawa, że radio ma kod a nie potrafię znaleźć w sieci odpowiedzi czy te modele są kodowane czy też nie. Pozdr.
  • #9 15010631
    milejow

Poziom 43  
    Jeśli nawet jednostka jest kodowana (a z tego co pamiętam to jest) to kod dostaniesz bez problemu w ASO(coś ok.50zł) po przedstawieniu dokumentu własności auta.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #10 15010959
    Artemio111
    Poziom 8  
    Dziękuję. Będę próbował znaleźć elektronika, bo jak do dzisiaj nikt nie chce się podjąć tej naprawy w mojej okolicy. poinformuję co było przyczyną. Pozdrawiam.
  • #11 20054244
    Kowal455
    Poziom 1  
    Witam, Mam takie radio z nawigacją jak u pana i chciałbym je podłączyć u siebie( honda frv 2005 2,2) czy wystarczy wypiąć zwykłe? Czy wyświetlacz jest podłączony kostką do samochodu czy do radia? Mam trzy kostki ze starego radia i czwarte gniazdo puste i jedno gniazdo z tyłu wyświtlacza. Czy je trzeba połączyć? Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Hondy FRV zgłasza problem z nawigacją, polegający na zmianie kolorów wyświetlacza z niebieskiego na zielony oraz sporadycznym wygaszaniu ekranu, co występuje głównie w czasie nasłonecznienia. Mechanik zasugerował uszkodzenie czujnika zmierzchu, jednak inny uczestnik dyskusji zauważył, że fabryczne nawigacje Hondy nie mają takiego czujnika, a problem może być związany z przesyłaniem sygnałów RGB do wyświetlacza. Użytkownik rozważa samodzielną naprawę, ale obawia się o kod do radia, który może być wymagany po demontażu. Inni uczestnicy sugerują oddanie sprzętu do specjalisty od elektroniki RTV oraz informują, że kod do radia można uzyskać w autoryzowanej stacji obsługi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA