logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty układ w programie symulacyjnym. Krótkotrwały skok napięcia

Benq126 28 Wrz 2015 20:09 966 5
REKLAMA
  • #1 15027981
    Benq126
    Poziom 8  
    Dzień dobry. Chciałbym otrzymać w programie symulacyjnym taki sygnał:

Prosty układ w programie symulacyjnym. Krótkotrwały skok napięcia

Układ może być zrealizowany w jakikolwiek sposób (jeśli otrzymam mniej więcej taki przebieg). Najważniejsze jest dla mnie to żeby był jak najprostszy ponieważ sygnał będzie wykorzystany w złożonym obliczeniowo układzie i chcę jak najbardziej skrócić czas symulacji.
    Czas trwania impulsu to wielkości rzędu kilku mikrosekund. Przydałaby się możliwość regulacji czasu trwania.

Z góry dziękuję za pomoc. W razie jakichś niejasności chętnie doprecyzuję prośbę.
  • REKLAMA
  • #2 15028064
    Bartusjusz
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    Ale właściwie o co konkretnie pytasz?

Możesz to policzyć choćby w matlabie. Generujesz sobie określony przedział, o określonym próbkowaniu i wyliczasz wartości kolejnych próbek przy użyciu zadanej funkcji.
  • REKLAMA
  • #3 15028146
    Benq126
    Poziom 8  
    Nie nie.
    Chodzi mi o stworzenie układu np w Simulniku lub Multisimie który na wyjściu miałby taki przebieg napięcia. Nie chcę wyliczać wartości w danym punkcie.
  • REKLAMA
  • #4 15029997
    Benq126
    Poziom 8  
    Ktoś ma jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #5 15030034
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6082
    Skok jednostkowy albo impuls prostokątny podaj na układ różniczkujacy RC.
  • #6 15030066
    Benq126
    Poziom 8  
    Zależy mi na tym żeby uniknąć funkcji step gdyż później symulacja w simulinku trwa bardzo długo przy moim układzie. Może jest jakaś inna możliwość?
REKLAMA