logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić, czy konwerter USB-RS Satel jest uszkodzony?

pabblo49 01 Paź 2015 13:42 4998 3
REKLAMA
  • #1 15034735
    pabblo49
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Witam. Zakupiłem konwerter Satela USB-RS, po pierwszym podłączeniu do RJ centrali zapaliła się lampka na konwerterze odpowiadająca za zasilanie. Pare chwil później podłączyłem sie ponownie i nawet lapka od zasilania nie świeci. Zainstalowałem sterowniki ze strony Satela, zmieniłem kabel USB, ale bez skutku.

Jak sprawdzić czy konwerter nie padł?

Jak sprawdzić, czy konwerter USB-RS Satel jest uszkodzony?

Wewnątrz
    Jak sprawdzić, czy konwerter USB-RS Satel jest uszkodzony? Jak sprawdzić, czy konwerter USB-RS Satel jest uszkodzony?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15034775
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Proponuję odesłać do naprawy do Satel-a, albo wymienić w sklepie w którym był zakupiony.
    Co innego, jakby nie był na gwarancji.
    W przyszłości proszę zamieszczać wyraźniejsze zdjęcia, bo prawie nic nie widać.

Sprawdzić konwerter można oscyloskopem, lub podłączając go pod komputer, modem zewnętrzny czy też inne urządzenie mające port RS232. Jeśli jest oczywiście wykrywany przez komputer jako port USB/RS232.

Do jakiej centrali i jaką wtyczką został podłączony?

Robert.
  • REKLAMA
  • #3 15034792
    pabblo49
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    został podłączony do CA10 zwykłym RJ, nie TTL
  • #4 15034801
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Jeżeli:
    - masz smykałkę do elektroniki
    - wiesz co to jest RS-232 i jak to działa (piny rx, tx, kontrolne)
    - posiadasz multimetr
    - poradzisz sobie z programem np. "Bray Terminal"
    to we własnym zakresie można sprawdzić, czy kabel działa czy nie.

W innym przypadku, proponuję to co kolega robertamel - odsyłka do serwisu, tzn. kontakt ze sprzedawcą - powinien pomyślnie załatwić sprawę. Już kilka razy spotkałem się z tym, że kable USB-RS padają. Tutaj piszesz o braku świecenia diod.. to już zdecydowanie oznaka tego, że kabel jest niesprawny (zakładając, że USB w komputerze jest sprawne).
REKLAMA