logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego konwerter RS nie łączy się z centralą Satel INTEGRA 128-WRL?

Jagel- Poznan 27 Mar 2018 21:26 1164 9
REKLAMA
  • #1 17132062
    Jagel- Poznan
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Mam mały problem mianowicie zakupiłem do siebie centralę Satel Integra WRL 128. Jest to moja pierwsza integra którą chce zaprogramować od ponad 2 lat posiadam konwerter RS satela programowałem przez niego już Versy, Perfecty ale żadnej integry. Konwerter działa świeci dioda wysyłania danych ale nie ma odbioru. Odpowiadając na mogące rodzic sie pytania dotyczące połączenia centrali z dloadem przez konwerter sprawdziłem już wszystko ustawienia identyfikacji, comy, robiłem resety centrali, podłączałem bezpośrednio konwerter po resecie i nic zero brak komunikacji z centrala, możliwe by konwerter padł już po 2 latach ? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17132228
    vseved
    Poziom 1  
    ne vem, kaj storiti...na žalost

Moderowany przez Marek J.:

Ne veste, ne pišite...
    3.1.11.Ne pošiljajte sporočil, ki ne prispevajo k razpravi....

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17132305
    Jagel- Poznan
    Poziom 6  
    Tak, przerobilem juz wszystkie tematy z elektrody.
  • #5 17132384
    zuzek
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Downloading uruchomiony?
    Dload jakis komunikat podaje?
  • #6 17132394
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Versę programuje się poprzez konwerter RS232 TTL, a Integrę poprzez RS232. Jest to zasadnicza różnica.
    Proszę dokładnie przestudiować instrukcję programowania Integry - tam będzie schemat kabla.
  • REKLAMA
  • #7 17132609
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    Wyskakuje komunikat o indentyfikatory? Jeśli tak, to reset i próbuj dalej.
  • #8 17132697
    Jagel- Poznan
    Poziom 6  
    Dokładnie napisalem ze przestudiowalem tematy na elektrodzie czyli konfiguracje kabla download itp wszystko mam ogarniete szukam bardziej przyczyny czy cos innego moglo jeszcze nie zadzialac , zanim coś napisze staram się wszystkie rozwiazania znalezc i sprawdzic ale widze ze tak jak ja nie mial nikt. Dload nie ma co pokazać bo komunikuje brak łączności. Kabel wiem ze stosuje sie biala rj do rs, dload ustawienia, komunikacja juz wszystko sprawdzone reset robilem z kilka razy w roznych konfiguracjach. Dzisiaj chyba zakupie kabel i sprawdze co i jak.
  • Pomocny post
    #9 17132956
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    Jeszcze nie sprawdzałeś sterownika w windowsie. Metoda na sprawdzenie komunikacji RS - zewrzeć RX i TX ze sobą, wywołać terminal szeregowy i klepnąć literkę z klawiatury, powinno odpowiadać echem (tą samą literką).
    Aha, w terminalu trzeba wyłączyć wewnętrzne echo, bo czasem program sam dodaje echo dla wygody, żeby widzieć co się wpisuje.
  • #10 17133041
    Jagel- Poznan
    Poziom 6  
    Sterownik sprawdzony na nowo byl wgrany i zaktualizowany. Jedyne co to nie zwieralem rx z tx jeszcze a konwerter nowy juz jedzie bo musze dzisiaj skonfigurować centrale. Odpisze czy nowy pomoże a w weekend swiateczny bedzie czas zeby ewentualnie pobawić sie z elektronika w starym. Dzieki za pomysl z sprawdzeniem komunikacji bo o tym nigdzie akurat nie było napisane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem konwertera RS z centralą Satel INTEGRA 128-WRL. Mimo że konwerter działa (dioda wysyłania danych świeci), nie ma odbioru danych. Użytkownik sprawdził ustawienia identyfikacji, porty COM, resetował centralę i podłączał konwerter bezpośrednio, ale brak komunikacji utrzymuje się. Inni forumowicze sugerują, aby upewnić się, że używany jest odpowiedni kabel RS232 oraz sprawdzić komunikację poprzez zewrzenie RX i TX. Użytkownik planuje zakup nowego konwertera oraz dalsze testy, aby zdiagnozować problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA