logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux Fedora 22 - nie widzi udostępnionego dysku w sieci

lb478 01 Paź 2015 23:03 1548 6
REKLAMA
  • #1 15036106
    lb478
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Tak w pełnym skrócie to problem jest już napisany w temacie, jednak wolę napisać jak to było:
    Mam starego laptopa, na którym mulił mi windows xp. Zainstalowałem Linuksa Fedora 22 z DVD z interfejsem GNOME (potem zainstalowałem XFCE) i mogłem czytać pliki z dysku. Jednak przez to że za bardzo się bawiłem tym systemem to musiałem zrobić format całego dysku. Za drugim razem zainstalowałem Fedora 22 XFCE z Live CD i pojawił się ten problem.
    Ja myślę że problem mam z samym systemem, ponieważ inne komputery w sieci, czyli w zasadzie Windowsy widzą ten dysk i mogą z niego korzystać.

Dysk jest udostępniony z komputera podłączonego do sieci LAN. Ustawione jest tak że nie trzeba być w grupie roboczej żeby mieć do niego dostęp.

Spostrzegłem jeszcze taką sprawę. Gdy miałem laptop z doinstalowanym XFCE (przed formatem), to w przeglądarce plików jak wchodziłem w sieć, to musiałem wejść jeszcze w "Sieci Windows" (nie do końca pamiętam jak to było, ale mniej więcej tak jak napisałem) i tam dopiero wybierał komputer z sieci i tam dysk.

Dostęp do dysku jak i innych komputerów z sieci straciłem wraz formatem.
    Internet działa normalnie.
    W laptopie mam włączone Wi-Fi jak i Ethernet.

Jak coś to szukałem na internecie, przez kilka dni podobnych problemów, ale nic nie udało mi się znaleźć, więc będę bardzo wdzięczny za pomoc :)

Jak myślicie co może być zepsute i jak można to naprawić.
    Będę wdzięczny za pomoc :)

Jeżeli napisałem w złej kategorii to przepraszam.
  • REKLAMA
  • #2 15036394
    bresio
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Nie masz dostępu, czy nie wyświetla Ci się w okienku do kliknięcia?
  • REKLAMA
  • #3 15036807
    lb478
    Poziom 10  
    Dobre pytanie. W okienku nic nie wyświetla żeby kliknąć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15036809
    bresio
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    zatem wpisz w pasku adresu: smb://ip_dysku_sieciowego lub smb://nazwa_dysku_sieciowego
  • #5 15036825
    lb478
    Poziom 10  
    Nic się nie dzieje.
  • REKLAMA
  • #6 15040641
    lb478
    Poziom 10  
    Spróbowałem dla pewności 20 razy na 30 różnych sposobów.
    Nadal szukałem po internecie rozwiązania i dalej nic.
    Może mam coś niedoinstalowanego?
  • #7 15043682
    lb478
    Poziom 10  
    Problem naprawiony.
    Kolobos mi troszkę pomógł :) Pokazał mi jak wejść przez terminal na dysk i nakierował mnie że to coś z Thunar'em.
    Poszukałem na internecie, co może być z Thunar nie tak. Wystarczyło zainstalować pakiet gvfs-smb i w pasku adresu napisać tak jak kolega bresio napisał
    bresio napisał:
    zatem wpisz w pasku adresu: smb://ip_dysku_sieciowego lub smb://nazwa_dysku_sieciowego

Weszło i działa tak jak chcę :)

Dziękuję za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system Linux Fedora 22 na starym laptopie, jednak napotkał problem z dostępem do udostępnionego dysku w sieci LAN. Inne komputery z systemem Windows mogły korzystać z dysku, ale Fedora 22 nie wyświetlała go w przeglądarce plików. Po kilku próbach i sugestiach od innych użytkowników, problem został rozwiązany poprzez zainstalowanie pakietu gvfs-smb, co umożliwiło dostęp do dysku przez terminal oraz przeglądarkę plików Thunar.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA