logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć napięcie wentylatora 5V do 7,5V lub 12V z portu mini USB?

Silver400 03 Paź 2015 14:13 1284 2
REKLAMA
  • #1 15039212
    Silver400
    Poziom 9  
    Cześć, mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale.
    Używam zewnętrznego chłodzenia do telefonu (do grania, tak to jest konieczne), opartego o radiator 40x40mm i tej samej wielkości wentylator komputerowy 12V.
    Wentylator przez przerobiony kabel mam podpięty bezpośrednio do telefonu w wejście mini usb, które jak wiadomo daje 5V. Siłą rzeczy ten malutki wentylator nie jest zbyt wydajny w tym momencie. Chciałbym podnieść napięcie do 7,5V (w ostateczności do 12V jeśli nie da sie inaczej) aby podnieść jego wydajność.

Bardzo proszę o pomoc, da się coś takiego zrobić ? Co mam wmontować w układ?
    Ważna jest stabilność tego, bo telefon automatycznie wyłącza zasilanie portu mini usb gdy pobór przekroczy dopuszczalne 5V.
  • REKLAMA
  • #2 15039248
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2092
    Silver400 napisał:
    Chciałbym podnieść napięcie

Nie prościej poszukać wentylatora na 5V ?
    http://www.pc-fan.pl/index.php?cPath=40_49

Silver400 napisał:
    telefon automatycznie wyłącza zasilanie portu mini usb gdy pobór przekroczy dopuszczalne 5v.

Dla sprostowania, dopuszczalna obciążalność jest podawana w "A" ("mA") a nie w "V"
  • #3 15039258
    Silver400
    Poziom 9  
    Kompletnie się na tym nie znam, niestety :(
    Jeżeli faktycznie bez sensu w tym grzebać to kupie porządny wentylator dedykowany pod 5V.
    Miałem nadzieje, że da się to łatwo zrobić, kable i tak mam rozgrzebane i będę musiał je koszulkami ładnie poowijać.
REKLAMA