Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Touran - Tylna szyba elektryczna działa w odwrotnym kierunku

slenart 04 Oct 2015 19:14 1932 5
    slenart
    Level 11  
    Witam,

od kilku miesięcy jestem posiadaczem VW Tourana 2007r. Od momentu zakupu prawa tylna szyba otwiera się w przeciwnym kierunku tzn. naciśnięcie przycisku w dół powoduje ruch szyby w górę i odwrotnie, dotyczy to zarówno przycisku w tylnych drzwiach jak i przycisku w drzwiach kierowcy.
    Może któryś z kolegów dysponuje schematem elektrycznym modułu który znajduje się w tylnych drzwiach i odpowiada za zamykanie/otwieranie szyby lub wie jak ten problem rozwiązać (przypuszczam że jest to kwestia zamiany jakiś przewodów).

Z góry dzięki.
    Pozdrawiam.
    kidu33
    Level 15  
    Zapewne angol, w grę wchodzi obrócenie obudowy silniczka.
    slenart
    Level 11  
    Kolego kidu33, dzięki za zainteresowanie tematem. Samochód napewno nie-angol ale tylne prawe drzwi były wymieniane więc to mogło by się zgadzać.
    Możesz troche dokładniej napisać co masz na myśli, chodzi o wymontowanie silniczka i obrócenie go o 180 stopni? Mam w planie zabrać się za to w sobotę.
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Po winno pomóc obrócenie korpusu silnika. Czyli odkręcasz śruby trzymające ten metalowy "kielich". Bez zdejmowania go obracasz o 180' i przykręcasz z powrotem. I kierunek silnika masz zmieniony.
    slenart
    Level 11  
    Rozumiem, dzięki, dam znać jak się z tym uporam.
    birut
    Level 21  
    Może się przyda taka uwaga. Otóż po zmianie o 180 stopni korpusu z magnesami szyba przemieszcza się prawidłowo ale nie działa automat t.z. nie można zaprogramować (zaadaptować) szyby, przestaje również zamykać szybę z pilota. Magnetron wykrywa inny kierunek silnika i zgłasza błąd przez co nie da rady zaprogramować, można magnetron przelutować na grzbiet.
    Myślę że potrzebny jest inny sterownik czyli oryginalny od tego auta.
    Może w kodach zmienić w tym sterowniku na inne umieszczenie kierownicy (po prawej lub po lewej stronie), czasami pomaga.