logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xerox Workcentre 7132 - Błąd 089-311, brak koloru po wymianie pasa transmisyjnego

dudek_killer 05 Paź 2015 12:24 1476 5
REKLAMA
  • #1 15043844
    dudek_killer
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam.
    Niedawno w tej drukarce wyskoczył błąd 089-311, przeczytałem że jest to związane z pasem transmisyjnym. Zamówiłem go, wymieniłem jednak po tym zabiegu drukarka drukuje tylko na czarno biało, nie drukuje w ogóle koloru.
    I moje pytanie jest takie co mogłem zrobić źle ? Czy może popsuło się coś jeszcze razem z pasem ?
    Od razu uprzedzam że jestem laikiem w tych sprawach.
    Z góry dziękuje za udzieloną pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 15045707
    piotr_krak
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    A wystarczyło przeczyścić czujnik pod pasem i zobaczyć stan odblaskowych nalepek na pasie w jakim są stanie oraz czy pas leży po środku rolek na których się przesuwa.
    Teraz to zostaje serwis.
    Bo na 100% nam nie powiesz czy pas zamontowałeś poprawnie, strzela coś przy wydruku czy chodzi w miarę cicho. Pas jest dobrze naciągnięty? A wydruki czarno-białe nie są rozmazane? Wydruk puściłeś w kolorze przypadkiem ktoś w sterowniku nie zablokował Ci wydruk w kolorze szarości? Tak więc ciężko Ci coś doradzić bo nie wiemy czy wymiana pasa została dokonana poprawnie, ale skoro drukuje w BW znaczyło by że kontakt z pasem jest. Sprawdź ksero kolorowe z szyby.
  • REKLAMA
  • #3 15046444
    dudek_killer
    Poziom 9  
    Podczas druku nic nie strzela ani nic nie puka chodzi normalnie, pas jest dobrze naciagniety. Wydruki czarno białe są bardzo dobrej jakości, sterownik nic nie blokuje bo podczas kopiowania tez nie drukuje koloru (poprostu są białe miejsca). Zauważyłem że toner zostaje na pasie, nie jest przenoszony na kartkę. Może ktoś ma jakiś pomysł ?

edit:
    Wyciągnełem IBT cleaner i drukuje kolor jednak brudzi dalej..
  • REKLAMA
  • #4 15048112
    piotr_krak
    Poziom 25  
    Jeśli toner pozostaje na pasie zarówno BW jak i kolory to elektroda ładowania obrazu na kartkę szwankuje, podmień i sprawdź czy to to (wydaje mi się że ładowanie przenosi wszystko z pasa i nie ma znaczenia jaki to kolor, ale sprawdzić trzeba). Drugie pytanie czy kolory na pasie maja odpowiedni ładunek jeśli nie to dlatego nie są przeniesione na papier, zatem trzeba by sprawdzić ładowania danego koloru. Przeczyścić szybkę lasera.
  • REKLAMA
  • #5 15048394
    dudek_killer
    Poziom 9  
    Ale jeżeli po wyciągnięciu IBT cleanera drukuje kolor to może być coś nie tak z ładowaniem ?
  • #6 15049045
    piotr_krak
    Poziom 25  
    Ta maszyna jest specyficzna dany kolor jest nanoszony osobno na pas transferowy poprzez drum. Ze względu na budowę tzw rewolweru, mechanizmu na którym są umieszczone całe moduły dev+toner danego koloru, drum a zarazem pas muszą wykonać 4 razy swoją pracę przy wydruku kolorowym. Jak wyciągnąłeś IBT cleaner i drukuje znaczyłoby iż ładowania są w porządku a wydruk masz brudny dlatego iż IBT cleaner czyści pas po wydruku. Jak jest IBT cleaner to nie drukuje koloru trzeba sprawdzić który kolor kładzie pierwszy czy CMY czy BW, kontrolowane zacięcie wyjaśni sprawę. Jak BW kładzie na samym końcu znaczyłoby iż IBT cleaner wyczyszcza Ci kolory. IBT cleaner jest sterowany czy ma czyścić czy nie, wydaje mi się iż na pasie jest mechanizm do jego przełączania. A jak wymieniłeś pas to IBT cleanera nie wymieniałeś? To jakbyś wymieniał olej w samochodzie bez wymiany filtra. Jak wiesz co i jak to można przeczyścić IBT cleaner i natalkować listwę.

Wyciągając pas oczywiście robiłeś to przy otwartych lewych drzwiczkach, wyciagnietym drum, wyciagniętym IBT cleaner i wrzucając go z powrotem opuściłeś dwie takie blaszki na dół po lewej stronie pasa widoczne od strony lewych drzwii?
REKLAMA