logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator PI na wzmacniaczu operacyjnym – schemat, teoria działania, dobór nastaw

opaopa 07 Cze 2005 14:28 6127 4
REKLAMA
  • #1 1557099
    opaopa
    Poziom 11  
    witam, potrzebuję stworzyć regulator PI na wzmacniaczu operacyjnym. Czy ktoś mógł by mnie poratować jakąś teorją na ten temat? Jakiś schemacik i dobranie nastaw by mnie interesowało.
  • REKLAMA
  • #2 1561835
    olo234
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    sprobuje opisowo :)

taki najprostszy regulator wyglada mniej wiecej tak:
    1. Wejscie nieodwracajace podlaczone do masy
    2. Napiecie wejsciowe przez rezystor R1 podlaczone do wejscia odwracajacego.
    3. W petli ujemnego sprzezenia zwrotnego szeregowo rezystor R2 z kondensatorem C.

Teraz pare liczb. wzmocnienie K = R2/R1, stala calkowania Ti=R2C
    Transmitancja tego czegos: G(s) = (-R2/R1)(1+1/(R2C)).
    Nachylenie "prostej" odpowiedzi skokowej to alfa = arctg(K/Ti)

Trzeba zwrocic uwage ze jezeli napiecie WE bedzie wieksze od zera, napiecie wyjsciowe bedzie malalo (odwraca faze).

Nie wiem czy to rozwiazanie Ci pasuje, w kazdym razie jest proste jak drut ;)

pod tym linkiem jest prosty przyklad
    http://www.motionvillage.com/training/handbook/resources/2000_10_analog_pi_controller.pdf
  • REKLAMA
  • #3 1562546
    opaopa
    Poziom 11  
    dzięki za odpowiedź, już sobie poradziłem. Z tym że rezystor i kondensator w pętli sprzężenia dałem równolegle. Szeregowo nie chciało to działać, ale chyba dawałem złe nastawy. Grunt że wszystko gra :)
  • REKLAMA
  • #4 1565009
    senior
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.

Dla łatwiejszej niezależnej nastawy wzmocnienia i stałej całkowania
    można rozdzielic regulator PI na dwa niezależne równoległe tory
    tor-P
    tor-I
    Do tego celu można użyc np. 4-krotny wzmacniacz operacyjny.
    Pozdrawiam.
    Senior.
  • #5 1987955
    opaopa
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc, problem rozwiązałem.
    W pętli sprzężenia zwrotnego dałem rezystor i kondensator równolegle ze sobą połączone. Plus rezystor na wejście wzmacniacza. Nastawy dobrałem metodą prób i błędów. Wszystko robiłem w Workbenchu.
    Efekt końcowy nie był taki jak oczekiwałem, ale wystarczający.
REKLAMA