logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miniwieża technics hd-501, ułamany układ scalony sterownika cd

wtkse 05 Paź 2015 22:18 1233 5
REKLAMA
  • #1 15045396
    wtkse
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry Państwu,

Proszę o poradę czy istnieje możliwość naprawy zamieszczonego na zdjęciach układ pcb. Jest to płytka pcb sterownika funkcji odtwarzacza CD. Układ został ułamany nieopatrznie przeze mnie podczas czyszczenia wnętrza urządzenia.

Czy jest jakakolwiek szansa na wymianę/zakup takiego układu?

Pozdrawiam

Miniwieża technics hd-501, ułamany układ scalony sterownika cd Miniwieża technics hd-501, ułamany układ scalony sterownika cd Miniwieża technics hd-501, ułamany układ scalony sterownika cd Miniwieża technics hd-501, ułamany układ scalony sterownika cd
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15045409
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 575
    Nie powinno być z tym absolutnie żadnego problemu. Wystarczy przykleić ułamany kawałek, po czym połączyć punkty lutownicze przewodami. Należałoby prześledzić ścieżki, który pin w ułamanym złączu idzie do którego punktu lutowniczego na płytce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15045496
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Nie układ scalony, tylko płytka drukowana ci strzeliła. Jednostronna bez jakiś wariacji. Da się to spokojnie zrobić. Jak kolega wyżej napisał, trzeba to skleić najpierw. Dla pewności albo to skleić od strony taśmy (tą trzeba będzie wylutować) jakąś nakładką, albo chociaż wszystko zalać klejem na gorąco, by wzmocnić łączone kawałki. Ścieżki można połączyć albo w miejscu złamania, albo użyć cienkich przewodów i połączyć punkty lutownicze na końcach uszkodzonych ścieżek. Generalnie - nic trudnego do naprawy.
  • REKLAMA
  • #4 15048592
    wtkse
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Jeden z Wrocławskich serwisów zaśpiewał sobie 180zł, moim zdaniem to dość zawyżona stawka.
    Szukam dalej, względnie wyciągnę z zakamarków swoją starą lutownicę. Kolejne pytanie czy istnieje jakiś film instruktażowy odnośnie tego typu reperacji? Przyznam że szukałem w sieci, moje doświadczenie lutownicze przykryte jest 20 latami kurzu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15048634
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Więc sobie nie poradzisz, tak sądzę. tutaj trzeba mieć dobrą lutownicę grzałkową i zdolności manualne. 180 zł, to jednak trochę dużo.
  • Pomocny post
    #6 15049502
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 575
    Myślę że przy transformatorowej z dobrym cienkim grotem też da radę to wykonać, jeśli będzie to zrobione metodą "połączenia przewodami" - wystarczy trochę precyzji i dokładności w lutowaniu.
REKLAMA