Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Visual C++ - Nie wiem jak przypisac wartosc zmiennej pobraną z okienka dialogowe

znaja15 07 Paź 2015 17:00 783 9
  • #1 07 Paź 2015 17:00
    znaja15
    Poziom 5  

    Witam
    Chciał bym napisac program który bedzie obliczał wymiary formatek na podstawie wymiarów zewnętrznych szafki .Na razie program składa sie z głównego okienka i jednego okienka dialogowego o nazwie Jeden_front .
    Chciał bym aby wartosci wpisane w oknie Jeden_front były przekazywane do okienka głównego do kontrolki richTextBox1.W planach mam zapisywanie do pliku txt lub bazy danych.Proszę o podpowiedz co wpisać aby program pobierał dane z kontrolki numericUpDown1 umieszczonej w okienku Jeden_front.W załączniku plik z programem.I własnie nie wiem jeszcze czy obliczenia szafki umiescic w kodzie okienka Jeden_front czy w okienku głównym?

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0 9
  • #2 07 Paź 2015 18:27
    -psiak-
    Poziom 32  

    Znajdujesz klasę na MSDN, pisząc w google: numericUpDown MSDN
    Znajdujesz na tej stronie odpowiednią właściwość:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #3 07 Paź 2015 19:25
    Rezystoreczek
    Poziom 20  

    -psiak- napisał:
    Znajdujesz klasę na MSDN, pisząc w google: numericUpDown MSDN
    Znajdujesz na tej stronie odpowiednią właściwość:
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    a stringa na inta tu nie trzeba parsic?

    chociaz...

    Code:

    [BindableAttribute(true)]
    public decimal Value { get; set; }


    ale int to nie decimal, bedzie loss of data

    -1
  • #4 07 Paź 2015 20:16
    -psiak-
    Poziom 32  

    Rezystoreczek napisał:
    ... a stringa na inta tu nie trzeba parsic?
    Zdecydowanie nie, no chyba że chcesz najpierw na string'a skonwertować.

    Rezystoreczek napisał:
    ... loss of data
    - to nawet nie ostrzeżenie, to tylko podpowiedź którą jest specyficzna dla Visual C++ czyli nie należy się przyzwyczajać.

    0
  • #5 10 Paź 2015 18:18
    znaja15
    Poziom 5  

    O własnych siałach zmieniłem kod programu ale nadal nie działa tak jak bym tego oczekiwał
    Gdy nie wpisze żadnej wartosci dla pola szerokosc i głębokość pojawia się błąd

    An unhandled exception of type 'System.FormatException' occurred in mscorlib.dll
    Additional information: Nieprawidłowy format ciągu wejściowego.

    A gdy wpisze wartosci we wszystkich polach do kontrolki richTextBox1 wpisana zostaje tylko ostatnia wartosc.

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Prosze o pomoc :)

    0
  • #6 10 Paź 2015 19:14
    -psiak-
    Poziom 32  

    Ad 1.

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Ad 2. A czego się spodziewasz skoro nadpisujesz po każdej wartości? Metodę AppendText znasz i używasz, jak widzę, więc chyba nie rozumiem pytania.

    Oprócz tego ...
    1. czemu zamiast:
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    nie zrobić po ludzku:
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    2. Czemu nie zrobisz na to metody statycznej w klasie Jeden_front aby wywołanie wyglądało:
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Gdzie ten ShowDialogForValues wygląda następująco:
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    zaś użyta funkcja Check:
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    na dodatek jeżeli podepniesz metodę:
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    pod TextChanged wszystkich trzech TextBox'ów to przycisk będzie ładnie wyszarzony kiedy nie da się skonwertować wartości.

    0
  • #7 10 Paź 2015 20:06
    znaja15
    Poziom 5  

    Dziekuje za odpowiedz -psiak-
    Spróbuję użyć tego kodu

    0
  • #8 11 Paź 2015 11:30
    znaja15
    Poziom 5  

    Szczerze to nawet nie wiem gdzie i w jakiej kolejności to powklejać :(

    0
  • #10 11 Paź 2015 15:00
    znaja15
    Poziom 5  

    Dziekuje za pomoc
    Będe miał dziś nad czym rozmyślać

    0