Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hotpoint Ariston ARTXF 109

robertorto 09 Oct 2015 10:55 1383 5
    robertorto
    Level 2  
    Witam Państwa. Mam mały problem. W wyżej wymienionej pralce podczas prania pojawił sie komunikat DOOR. Po wymontowaniu panelu sterowania/modułu, na tejże płycie znalazłem wypalony/wystrzelony triak na pozycji płyty Q1. nie moge znaleźć opisu płyty tej pralki(tylko wyŻsze modele), aby móc wymienić przepalony triak. 3 pozostałe triaki na płycie to MAC 97AB. Wiem, że ten z pozycji Q1 nie jest taki sam jak pozostałe. Widać szczątkowy opis triaka ale reszta jest w wypalonej"dziurze". Ciekaw jestem czy ta płyta będzie taka sama jak od wyższych modeli wtedy triak jest ACS(znaleziona informacja na elektroda.pl). Czy ktoś z Państwa jest w stanie podpowiedzieć mi gdzie znajdę opis płyty tej pralki lub podpowie jaki triak jest na tej pozycji płyty Q1. Pozdrawiam
    TONI_2003
    Moderator
    robertorto wrote:
    Czy ktoś z Państwa jest w stanie podpowiedzieć mi gdzie znajdę opis płyty tej pralki lub podpowie jaki triak jest na tej pozycji płyty Q1.

Lepiej będzie gdy zamieścisz zdjęcie płytki, a dlatego że swym opisem zrobiłeś zamieszanie. Ponieważ w moim mniemaniu co do płytki PBC są one jednakowe :D
    TONI_2003
    Moderator
    robertorto wrote:
    Widać szczątkowy opis triaka ale reszta jest w wypalonej"dziurze".

Jak widać triaki na płycie to MAC 97A8 :D
    Hotpoint Ariston ARTXF 109
    robertorto
    Level 2  
    na moim module triaki sa odwrocone do siebie plecami a nie ustawione w ta sama strona
    TONI_2003
    Moderator
    robertorto wrote:
    Ciekaw jestem czy ta płyta będzie taka sama jak od wyższych modeli wtedy triak jest ACS(znaleziona informacja na elektroda.pl).

Zatem pokaż te informacje… Jednak racz zauważyć, że ACS nie jest triakiem. Ja mam dwie płyty PCB i z nich dałem Ci zdjęcia by było widoczne, ale nie zauważyłem tego innego usytuowania jak u Ciebie ...