logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor Bass Polska 50L - wyłącza się, nie pompuje powyżej 4 barów

Tytoslaw15 10 Paź 2015 23:32 4176 9
REKLAMA
  • #1 15057175
    Tytoslaw15
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z kompresorem..załączam link z YouTube https://www.youtube.com/watch?v=o0cIy_zREeU tak jak widać, wyłącza się.. Kupiłem go tydzień temu na allegro, instrukcja słabo napisana, brak wskaźnika oleju. Niestety wyczytałem gdzieś w necie że olej ma być do czerwonej kropki, u mnie też tak niby było bo coś już się przelewalo.. Ale jak podłączyłem do prądu i włączyłem to dobilo tylko do 2 barów, dziwnie chodził.. Później do 4 miał jeszcze siłę i teraz już tylko tak jak na filmie.. Jestem załamany :( ściągnąłem glowiczke, bez niej tłok chodzi elegancko, silnik chodzi bez problemów :) tylko czy olej powinien być widoczny na tłoku? Obawiam się że to wina zaworów lub pierscieni.. Jakieś rady? Może trzeba coś ustawić. Filmik nagrany po spuszczeniu powietrza przez dolny zawór.
  • REKLAMA
  • #2 15057712
    Gżehó
    Poziom 22  
    Ocena: 106
    Kompresor Bass Polska 50L - wyłącza się, nie pompuje powyżej 4 barów

To jest takie coś? Wziernik w nim jest i pewnie olej powinien być na środku. Zbyt wysoki poziom w takich kompresorach z reguły powoduje wypluwanie oleju, zbyt niski zatarcie. Nie było w instrukcji, trzeba było dzwonić lub pisać do sprzedawcy.
    Oleju na tłoku mieć nie powinieneś, a już na pewno nie po tak krótkim czasie. Wypluwa przez zbyt wysoki poziom, albo jest mocno nieszczelny. Oglądałeś gładź cylindra jeśli już zdjąłeś głowicę?

PS

Na stronie BASS jest instrukcja do niego i jest opisana sprawa z olejem, jakiś magiczny korek etc. Co tam jest niezrozumiałego?
  • REKLAMA
  • #3 15058770
    marian_em
    Poziom 25  
    Ocena: 182
    Nie uruchomiłeś go przypadkiem pierwszym razem bez oleju?
  • #4 15059244
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1546
    Tytoslaw15 napisał:
    Kupiłem go tydzień temu na allegro, instrukcja słabo napisana, brak wskaźnika oleju

To on nie był nowy?
    Nie wiem czy to nie problem silnika . Może kolega pomierzyć prąd jaki płynie podczas tego zatrzymania
    bo wyraźnie słychać że silnik " buczy" po zatrzymaniu pracy .
  • REKLAMA
  • #5 15059980
    Tytoslaw15
    Poziom 10  
    W kompresorze był jakiś olej, niby do czerwonej kropki, pęcherzyk unosił się nad nią. Wspomniałem, że nie było innych wskaźników. Wszyscy sprzedawcy dolewają olej. On zawsze tak dopompowuje do 2 barów. Na początku chodzi ok, poteem mu brakuje mocy. Fakt, dolałem chyba z pól litra, więc może pluć, gładź raczej idealnie płaska. Nie widziałem tam jakiś rys czy czegoś. Może musiałbym sprawdzić olej czy ma opiłki.. Bez głowiczki chodzi normalnie. Zawory to by od początku nawalały.. :x
  • REKLAMA
  • #6 15060019
    Gżehó
    Poziom 22  
    Ocena: 106
    Nie wiem czy jest sens sprawdzać. Z zaworami to nie takie proste jak się wydaje.
    Jak już się zatrzyma to umiesz obrócić wałem ręką?
    Ciężko tak gdybać, ale może brakuje mocy, silnik wadliwy, zawór tłoczny nieszczelny, wadliwy zwrotny?
    Jeśli to jest nowe to dziwię się, że nie zgłaszałeś problemu sprzedawcy, chyba że jest w tym jakaś Twoja wina :-)

Prześledź jeszcze raz instrukcję i ogarnij temat oleju, tam jest jakiś zapis o przygotowaniu przed pierwszym uruchomieniem. Tego oleju miałeś dużo na tłoku?
    Nie wiem o co chodzi z tym dolewaniem przez sprzedawcę, ale ja do tej pory wszystko co miało mieć olej do smarowania kupowałem na sucho (w tym maszyny z silnikami B&S, Kipory i inne ciekawostki chińskie etc.) i miałem zgodnie z instrukcją obowiązek wlać przed uruchomieniem ;-)
  • #7 15060212
    Tytoslaw15
    Poziom 10  
    Boje się, że go zatarłem. Jest na gwarancji, więc chociaż tyle. Chyba nie napisałem, że raz dopompował do 4. Można poruszać wiatraczkiem jak przestanie działać. Musze go odesłać bo widzę, że nikt nie zna sprawy. Rozpakowałem go w sobotę, a sprzedawca jak i Bass nie odbierali.. Dziękuję za pomoc wszystkim :)
  • #8 15060503
    M.Sprinter
    Poziom 10  
    Ocena: 97
    Ewidentnie wina silnika elektrycznego. Wirnik ociera o stojan. Proponuję go zwrócić.
  • #9 15073442
    SATAn_
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Skoro zdjął głowicę to chyba już po gwarancji ?
  • #10 15079849
    Tytoslaw15
    Poziom 10  
    Wina to słaby prąd w gniazdku, cały garaż jednak ma ten problem -.- ciekawe jak to udowodnią, że zdjąłem :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kompresorem Bass Polska 50L, który wyłącza się i nie pompuje powyżej 4 barów. Po zakupie na Allegro i uruchomieniu, kompresor osiąga jedynie 2 bary, a później 4 bary, po czym przestaje działać. Użytkownik zauważył, że poziom oleju był na czerwonej kropce, ale obawia się, że może być zbyt wysoki lub że zawory są nieszczelne. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie poziomu oleju, stanu silnika oraz ewentualnych problemów z zaworami. Użytkownik rozważa zwrot urządzenia, ponieważ podejrzewa, że silnik może być wadliwy, a także wspomina o problemach z zasilaniem w garażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA