logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 - Brak dysku/partycji z plikami do Bootowania

Menixus 10 Paź 2015 23:38 2019 2
REKLAMA
  • #1 15057237
    Menixus
    Poziom 2  
    Witam,

mam problem. Jestem aktualnie na XP, zainstalowałem go na partycji na której jest już Windows 7. Chcę wrócić do 7, ale spieprzył mi się dysk [R.I.P] który był pusty tj. sformatowany i jestem pewien że nic tam nie było. W sumie to wszystko było okej, tylko że kiedy odłączyłem ten dysk (bo był mi potrzebny w innym kompie) i włączyłem komputer, nagle nie wykrywa mi żadnego systemu. Myślę sobie WTF przecież tamten dysk był pusty i na pewno na tym mam Windowsa... Więc podłączyłem dysk z powrotem i odpaliłem menu bootowania i alleluja wykrywa mi na nim Windowsa 7... Więc doinformowałem się w tej sprawie nieco i okazuje się że przy instalacji Windows 7 wykorzystuje tez inne partycje do przechowywania plików...
    Więc pojawiło mi się ultimatum, potrzebowałem na gwałt drugiego dysku w kompie który sprzedawałem, ale jednocześnie chciałem zostać zostawić swój komputer sprawny. Jakimś cudem znalazłem na drugiej partycji (pustego dysku) dwa foldery snapshots i Boot. Myślę sobie że folder Boot to klucz więc wrzuciłem oba foldery na inny dysk i podłączyłem - i nic.

Moja obecna sytuacja to brak drugiego dysku (zjarał się), brak dysku którym testowałem oba foldery(oddałem właścicielowi), windows xp i windows 7 na jednej partycji oraz dwa ukryte przez windowsa wcześniej foldery na pulpicie.
    Zacząłem googlować o co chodzi i przeczytałem że płytka win7 da radę przywrócić te pliki jeśli kliknę napraw. A że mam win7 na pendrive to spróbowałem tak zrobić, i tu kolejny haczyk- kiedy wybieram pendrive z listy bootowania nagle mi mówi "bootmgr is missing press ctrl+alt+del to restart"...

Nie wiem co teraz zrobić... prawdopodobnie spróbuję jeszcze raz wgrać win7 na pendrive bo może coś z tamtą instalacją jest uszkodzone...
    W sumie opcją byłby format całego dysku i instalacja od nowa Windowsa 7, ale zostawiam to jako ostateczność bo mam wiele ważnych plików na tym dysku i nadzieję że uda mi się przywrócić siódemkę.
    TLDR;
    czy da sie przywrócić pliki bootowania siódemki ręcznie?
    Z góry dziękuje za pomoc

PS. za tydzień mija mi 4 lata odkąd mam tu konto :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15057318
    kafus6
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jak bootmgr is missing spróbuj go dograć/naprawić:
    -Odpal pendrive z win 7. Kliknij napraw.
    -dojdź do momentu gdzie masz do wyboru kliknąć na wiersz poleceń i wybierz go.

W wierszu poleceń wpisujemy następujące komendy:
    -Jeśli chcemy naprawić sektor rozruchowy dysku (MBR) wpisujemy: bootrec /fixmbr
    -W przypadku naprawy sektora startowego partycji systemowej wpisujemy: bootrec /fixboot
    -Jeżeli chcemy odbudować magazyn BCD wydajemy polecenie: bootrec /rebuildbcd

To tak na pierwszy rzut bo tak się rozpisałeś i zamotałeś w tym, że nie wiem o co konretnie chodzi :)
  • #3 15058012
    Menixus
    Poziom 2  
    dziękuje, wpisałem wszystkie komendy jedna po drugiej, zrestartowałem i ku mojemu zdziwieniu nie ładował się xp tylko 7. jeszcze raz dziękuje za pomoc :)
REKLAMA