logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

compaq/HP cq60/g60 - Notebook nie wstaje po zamianie CPU

jumis 11 Paź 2015 11:54 552 6
REKLAMA
  • #1 15057860
    jumis
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witajcie. Wziąłem się za wymianę procesora w/w modelu.Bez większych problemów podmieniłem procek.By sprawdzić czy nowe serce działa podłączyłem na krótko bez składania. Lapek wstał wyswietliły się informacje BIOSu ,jednym słowem transplantacja wyszła pomyślnie. Po złożeniu wszystkiego i próbie uruchomienia ,kontrolki się zapalają dysk chodzi ale na matrycy ciemno. Powtórzyłem operacje wkładając stary proc dzieje sie to samo... co może być przyczyną? Czy mogła walnąć grafika?
    Dodam że płyta jest pod S1g2 . Stary CPU to Sempron 1,9 Mhz nowy TURION 64 X2 RM-75 2x2.2GHz
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15058031
    jumis
    Poziom 10  
    xoree napisał:
    Sprawdź pamięci.

Xoree jesteś Bogiem :) Teraz przypominam sobie że wyjąłem RAMy .Teraz zamieniłem je miejscami i rusza :)
    Dzięki.
  • REKLAMA
  • #4 15058059
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1539
    Reset CMOS wykonany?
  • #5 15058191
    jumis
    Poziom 10  
    boro1234567 napisał:
    Reset CMOS wykonany?

Teraz ,jasne że reset CMOS wykonany bo bateria była wył.co za tym idzie wyzerowana godzina i data. Własnie pisze z tego lapka.
    Przy okazji zapytam czy to dobry strzał z wymianą na w/w CPU czy lepiej było celować w cos mocniejszego ale z jednym rdzeniem ?
  • REKLAMA
  • #7 15058241
    jumis
    Poziom 10  
    Dziękuje za szybkie i konkretne odpowiedzi. lapek śmiga więc temat uznaje za rozwiązany :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił procesor w laptopie Compaq/HP CQ60/G60, jednak po złożeniu urządzenia ekran pozostał ciemny, mimo że kontrolki się zapalały. Po sugestii sprawdzenia pamięci RAM, użytkownik zamienił moduły RAM miejscami, co rozwiązało problem i laptop uruchomił się poprawnie. Użytkownik potwierdził również, że reset CMOS został wykonany, a laptop działał po wymianie procesora na AMD Turion 64 X2 RM-75. Pojawiło się pytanie o sensowność wymiany na nowy procesor w porównaniu do mocniejszego, ale jednordzeniowego CPU.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA