logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer do gier za 4000 zł - jakie komponenty wybrać?

LiczLicz 11 Paź 2015 21:27 708 3
REKLAMA
  • #1 15059973
    LiczLicz
    Poziom 2  
    Witam serdecznie!

Na początku chciałbym zaznaczyć że zapoznałem się z pokrewnymi tematami, jednak zakładam nowy ponieważ chciałbym prosić o jak najbardziej aktualne informacje od kilku ekspertów jeśli jest to możliwe.

Chciałbym kupić komputer stacjonarny za około 4000 zł przeznaczony do gier. Tylko (albo aż) puszkę i jej zawartość ponieważ nagrywarkę DVD, monitor, głośniki, mysz i klawiaturę już mam.
    Planuję sam skręcić komputer a poszczególne części kupić w hurtowni gdzieś w Gdańsku, Gdyni czy Szczecinie, ponieważ słyszałem że tam jest najtaniej mimo tego że będę musiał zapłacić za przesyłkę do Krakowa.

Chciałem prosić ekspertów którzy bez wątpienia są obecni na tym forum o doradzenie mi jakie komponenty powinienem kupić żeby współgrały ze sobą i pozwoliły mi zagrać w najnowsze gry na jak najwyższym możliwym poziomie jakości.
    Chciałbym również prosić o zaproponowanie dobrej hurtowni na pomorzu z jak najtańszymi/rozsądnymi cenami w której mógłbym kupić podzespoły.

Przede wszystkim chciałbym móc bez problemu zagrać w grę Fallout 4. Poniżej przedstawiam zalecane wymagania sprzętowe:
    Procesor: Intel Core i7 4790 3.6 GHz/AMD FX-9590 4.7 GHz lub ich odpowiedniki Karta grafiki: NVIDIA GTX 780 3GB/AMD Radeon R9 290X 4GB lub ich odpowiedniki
    Chciałbym również prosić o opinie na temat Intel Core i7. Czy ten procesor jest warty żeby go kupić?

Serdecznie dziękuję za pomoc w wyborze podzespołów i hurtowni.

Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 15060024
    dasej
    Poziom 32  
    Ocena: 265
    Witam.

Raczej para Intel + NVIDIA.
    AMD osobiście nie lubię.

Raczej szukaj różnych dostawców można czasami sporo zaoszczędzić.
    Zakup u jednego dostawy jest też dobrym rozwiązaniem, ale trzeba ostro negocjować.

Szukaj takiego dostawcy który sprzedaje sprzęt z oficjalnej dystrybucji.

Pamięci weź tak by obsadzić wszystkie sloty.
  • REKLAMA
  • #3 15060038
    LiczLicz
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź.

Niestety nie znam się w ogóle na obecnych podzespołach dlatego chciałbym prosić o szczegółowy zestaw komponentów (z ich nazwami szczegółowymi włącznie) i o nazwy dobrych hurtowni na pomorzu w których mógłbym poszukać tych podzespołów.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Michał
  • #4 15061813
    adammos8
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Ciężko dobrać zestaw pod grę która jeszcze nie wyszła, bo wymagania sprzętowe podawane przez producentów gier przed premierą gry często się różnią od rzeczywistych wymagań.

W kwocie 4000 masz pole do manewru i nie ma jednoznacznej odpowiedzi co bedzie najlepszym rozwiązaniem.

Moja propozycja: http://www.morele.net/inventory/info/I09Wy7/

Kartę graficzną możesz zamienić na GTX 970.
    Procesor na 6600k, ale nie wiem czy zmieścisz się wtedy w budżecie, bo trzeba będzie też wymienić płytę główną na taką umożliwiającą podkręcanie + lepsze chłodzenie, ewentualnie jest jeszcze tańsza opcja z i5-4690k
REKLAMA