logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektroniczny siłownik do okna piwnicznego z programowalnym sterownikiem - porady

tenduts 12 Paź 2015 10:34 2424 4
  • #1 15060720
    tenduts
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich pasjonatów,

Zwracam się do Państwa jako do ekspertów.
    Poszukuje siłownika sterowanego elektronicznie do sterowania funkcją zamykania oraz otwierania okna. Zależy mi na tym aby nieduży siłownik otwierał oraz zamykał okno (przykład wyglądu oka poniżej) w piwnicy, celem zapewnienia odpowiedniej wentylacji. Dla prawidłowej pracy wentylacji konieczne jest aby istniała możliwość sterowania takim siłownikiem za pomocą najprostszego sterownika (w zakresie 24h np. otwórz na 10min co godzinę, ważne żeby była możliwość własnego ustawienia harmonogramu pracy siłownika przez otwórz/zamknij o określonej godzinie).

Mając powyższe na uwadze, czy ktoś już spotkał się z podobnym rozwiązaniem, oraz jakie mogą być najniższe koszty takiego rozwiązania.

Z wyrazami serdeczności
    Tenduts

Elektroniczny siłownik do okna piwnicznego z programowalnym sterownikiem - porady
  • #2 15060746
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    Takie cale okna sprzedają jak mi się zdaje w Poznaniu.
    Klientka chora na zanik mięśni ma takie okna, także takie drzwi.
  • #3 15068523
    tenduts
    Poziom 8  
    Niestety ja już okno mam wstawione i nie mam możliwości wymiany okna. Więc pozostaje tylko dostosowanie się i zaadaptowanie tego co mam.
  • #4 15068604
    tenduts
    Poziom 8  
    Uzyskałem taką informacje z jednego z sklepów.

Jeśli chodzi o siłowniki do takiego zastosowania mogę polecić:

1) Wersję ekonomiczną: http://www.elektrobim.pl/sklep/aktuator-super-power-jack-24v/
    2) Rozwiązanie wyższej klasy: http://www.elektrobim.pl/sklep/aktuator-liniowy-silownik-fdi-24v/

W przypadku sterowania wystarczy kupić zwykły programator czasowy i go odpowiednio zaprogramować. Programatory czasowe dostępne są choćby na allegro czy w sklepach elektronicznych za kilkanaście-kilkadziesiąt zł. Na wyjściu programatora wystarczy podłaczyć 2 standardowe przekaźniki (dostępne za 2-4zł w sklepach elektrycznych/elektronicznych) które będą przełączały napięcie z zasilacza. Do w/w siłowników odpowiedni będzie zasilacz dostępny w naszym sklepie internetowym ( http://www.elektrobim.pl/sklep/zasilacz-impulsowy-24v-dc-60w-ip67/ ).

po czym chciałem doprecyzować kilka kwestii
    Nasuwa się jednak tylko kilka pytań technicznych które jeszcze mnie nurtują:
    - czy siłownik/wzmacniacz pobiera prąd podczas gdy nie wykonuje pracy, jeżeli tak chciałbym teoretycznie móc obliczyć zużycie prądu na przełomie mc,
    - Wspomniał Pan również o konieczności zastosowania przekaźników - czy taki 24V się nadaje ?

- Ponadto czy niżej wymieniony wyłącznik czasowy będzie odpowiedni.

po czym nastąpiła odpowiedź
    Programator powinien być cyfrowy (elektroniczny, z wyświetlaczem) umożliwiający zaprogramowanie całego tygodnia (konkretne godziny wg Pana potrzeb) - musi mieć wyjście przekaźnikowe z wyprowadzonymi stykami normalnie otwartymi i normalnie zamkniętymi. Przekaźniki które Pan wskazał będą dobre.

Podsumowując wszystko będzie to koszt na poziomie około 300 pln trochę dużo jak za możliwość sterowania otwieraniem okna.

Może ma ktoś jakieś sugestie/ uwagi w celu wykonania tego niższym kosztem ?
  • #5 15119096
    Elektrobim

Poziom 15  
    Ocena: 66
    Zgadzam się całkowicie z przedmówcą - rozwiązanie skuteczne i sprawdzone. Proces otwierania okna jest dość rzadki więc można pozwolić sobie na tańszy siłownik, aczkolwiek zawsze polecam wyższej klasy (FDI), jeśli okno ma być codziennie i regularnie otwierane. To przełoży się bezpośrednio na żywotność. Cena jest nieporównywalnie niższa od sterowania przygotowanego fabrycznie do takich zastosowań. Dużo się zaoszczędzi samemu to przygotowując.
    Konto firmowe:
    Elektrobim
    ul. Śląska 9, Stargard Szczeciński, 73-110
REKLAMA