Znajomy poprosił mnie o pomoc w zrobieniu automatycznych drzwi do kurnika. On kury trzyma hobbystycznie, ma ich kilka sztuk i nie chce na to wydawać fortuny. Można co prawda za kilkadziesiąt złotych kupić chińskie drzwi kurnikowe, sterowane czujnikiem światła, ale z tego, co się orientował to są niepolecane - zdarza im się np. zamknąć się podczas środku dnia. Myślę nad tym, żeby kupić takie chińskie drzwi, wykorzystać część mechaniczną i dostosować do nich jakąś lepszą automatykę własnej produkcji.
Stąd moje pytanie: Czy istnieje jakaś tania automatyka oferująca większe możliwości konfiguracji (myślę o czymś sterowanym czasowo z dodatkowym wsparciem czujnikiem światła - np. żeby pozwalało zadziałać czujnikowi światła o tej samej godzinie, co zeszłej doby ±15 minut).
Czy istnieje coś takiego? A może trzeba zrobić własny układ?
Myślałem np. nad zrobieniem czegoś w oparciu o OpenPLC, ale jeśli jest do kupienia coś gotowego to chętnie to rozważę. Możecie pomóc?
Stąd moje pytanie: Czy istnieje jakaś tania automatyka oferująca większe możliwości konfiguracji (myślę o czymś sterowanym czasowo z dodatkowym wsparciem czujnikiem światła - np. żeby pozwalało zadziałać czujnikowi światła o tej samej godzinie, co zeszłej doby ±15 minut).
Czy istnieje coś takiego? A może trzeba zrobić własny układ?
Myślałem np. nad zrobieniem czegoś w oparciu o OpenPLC, ale jeśli jest do kupienia coś gotowego to chętnie to rozważę. Możecie pomóc?