logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić automatyczne drzwi do kurnika? Szukam taniego rozwiązania

musculus 01 Sty 2023 20:28 2610 39
Najlepsze odpowiedzi

Jak tanio zautomatyzować drzwi do kurnika, najlepiej czasowo z korektą od zmierzchu i świtu oraz z podtrzymaniem ustawień po zaniku zasilania?

Najprościej zrobić to na zegarze astronomicznym z podtrzymaniem bateryjnym, bo ma zapisane godziny wschodów i zachodów słońca dla każdego dnia roku [#20362896][#20363332] W wątku padły konkretne przykłady: PCZ-525 oraz tańszy programator Bemko za mniej niż 100 zł z podtrzymaniem na baterii srebrowej deklarowanym na około 10 lat [#20363332] Jeśli chcesz większej elastyczności, można użyć ESP32, które pobiera czasy z internetu i pozwala też na zdalne sterowanie oraz powiadomienia o problemach, ale wymaga to sensownego dostępu do sieci [#20362959] W praktycznej wersji automatyki ktoś polecił też siłownik Vevor z krańcówkami i programator CN101A na 12 V z podtrzymaniem bateryjnym, zestaw za niecałe 150 zł [#21916004] Do tego można dodać przekaźnik cykliczny albo przycisk ręczny, żeby mieć otwieranie o wybranej godzinie i możliwość sterowania manualnego [#21916004]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 20362826
    musculus
    Poziom 17  
    Ocena: 162
    Znajomy poprosił mnie o pomoc w zrobieniu automatycznych drzwi do kurnika. On kury trzyma hobbystycznie, ma ich kilka sztuk i nie chce na to wydawać fortuny. Można co prawda za kilkadziesiąt złotych kupić chińskie drzwi kurnikowe, sterowane czujnikiem światła, ale z tego, co się orientował to są niepolecane - zdarza im się np. zamknąć się podczas środku dnia. Myślę nad tym, żeby kupić takie chińskie drzwi, wykorzystać część mechaniczną i dostosować do nich jakąś lepszą automatykę własnej produkcji.
    Stąd moje pytanie: Czy istnieje jakaś tania automatyka oferująca większe możliwości konfiguracji (myślę o czymś sterowanym czasowo z dodatkowym wsparciem czujnikiem światła - np. żeby pozwalało zadziałać czujnikowi światła o tej samej godzinie, co zeszłej doby ±15 minut).
    Czy istnieje coś takiego? A może trzeba zrobić własny układ?
    Myślałem np. nad zrobieniem czegoś w oparciu o OpenPLC, ale jeśli jest do kupienia coś gotowego to chętnie to rozważę. Możecie pomóc?
  • Pomocny post
    #2 20362896
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    Są zegary sterujące, tak zwane astronomiczne, mają zapisane godziny wschodów i zachodów słońca dla każdego dnia roku.
  • Pomocny post
    #3 20362959
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 405
    gkwiatkowski napisał:
    Są zegary sterujące, tak zwane astronomiczne, mają zapisane godziny wschodów i zachodów słońca dla każdego dnia roku.

Można też jakieś ESP32, które będzie realizowało to samo pobierając czasy z internetu, dodatkowo będzie miało możliwość sterowania zdalnego z telefonu, oraz powiadamiania użytkownika o ewentualnych problemach (lisi ogon blokuje bramę) :)
  • #4 20363050
    musculus
    Poziom 17  
    Dzięki za odpowiedzi.
    Zegar astronomiczny jest świetnym pomysłem, ale o ile się zdążyłem zorientować te najtańsze nie mają podtrzymania bateryjnego i awaria zasilania wymaga jego ponownego zaprogramowania. Chyba, że są jakieś tanie zegary z podtrzymaniem bateryjnym?
    To ESP32 mi się nawet podoba, ale wolałbym coś działającego niezależnie od Internetu. Przy tym kurniku może być problem z WiFi. Chociaż chyba mógłbym na nim zrobić własny zegar astronomiczny podtrzymywany bateryjnie. Pomyślę.
  • #6 20363329
    musculus
    Poziom 17  
    78db78 napisał:
    https://www.castorama.pl/cyfrowy-programator-10-funkcji-id-1058185.html plus do tego czujnik zmierzchu.
    Coś takiego (ale z zasilaniem bateryjnym) jest już zaimplementowane w tych chińskich drzwiczkach. Jednak mi chodzi o niezawodność sterowania - żeby nie zamykało i otwierało w losowych momentach, co się podobno zdarza w tych najprostszych rozwiązaniach.
    Chociaż jeszcze myślę o niezawodności mechaniki - czy jeśli kupię ten chiński wyrób z myślą o wykorzystaniu samej mechaniki to czy nie będzie się on zacinać.
  • #7 20363332
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    Cytat:
    Zegar astronomiczny jest świetnym pomysłem, ale o ile się zdążyłem zorientować te najtańsze nie mają podtrzymania bateryjnego i awaria zasilania wymaga jego ponownego zaprogramowania

Ten ma: https://www.fif.com.pl/pl/zegary-sterujace-programowalne/172-zegar-astronomiczny-pcz-525.html ale średnio tani - trochę kosztuje. Jest tańszy (poniżej stówy): https://bemko.pl/pl/produkt/programator-czaso...omiczny-jednokanalowy-24-264v-ac-dc-2792.html i ma podtrzymanie (niby 10 lat) na baterii srebrowej.
  • #8 21879990
    FieldFlasher
    Poziom 2  
    Witam,
    odgrzewam temat, potrzebuję rozwiązać problem otwierania drzwi kurom( do kurnika są pełnowymiarowe drzwi, nie drzwiczki)
    W grę wchodzi tylko otwieranie(problem z wczesnym wstawaniem), zamknąć mogę wieczorem samodzielnie.
    Mechanicznie sobie poradzę, potrzebuje pomocy przy automatyzacji.
    Chciałbym, żeby rano np. codziennie o 6:00 drzwi same się otwierały,
    Drzwi uchylałyby się przy pomocy np. takiego samozamykacza.

https://erli.pl/produkt/samozamykacz-do-drzwi...aTxNSHkikHcMNgkSN75M6UCDtCcMYT1hoC3DAQAvD_BwE

Myślałem użyć takiego włącznika czasowego( może krańcówka która po otwarciu drzwi odetnie zasilanie elektrozaczepu)

https://erli.pl/produkt/wlacznik-wylacznik-cz...rfNGGMvmaEzOXML_lcPB5_1bCfLRh9nRoCpgMQAvD_BwE

Potrzebowałbym sterować godzinowo takim elektrozaczepem. Zastanawiam mnie jego działanie pod obciążęniem( pochodzącym cały czas od naporu samozamykacza)

https://allegro.pl/produkt/elektrozaczep-elek...t=%2Flisting%3Fstring%3Delektrozaczep%252024v

Prosiłbym o poradę w temacie automatyzacji, jakiś schemat, zasilanie najlepiej z jakiegoś akumulatora.
  • #9 21880008
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2041
    FieldFlasher napisał:
    Drzwi uchylałyby się przy pomocy np. takiego samozamykacza.

https://erli.pl/produkt/samoza...SN75M6UCDtCcMYT1hoC3DAQAvD_BwE

Jak sam napisałeś jest to samozamykacz a nie "otwieracz", to jak to chcesz zastosować?

P.S. Montowałem takie coś do bramki ogrodzeniowej i nie wytrzymały dwóch miesięcy.
  • #10 21880053
    collie2
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    ta_tar napisał:

Montowałem takie coś do bramki ogrodzeniowej i nie wytrzymały dwóch miesięcy.

Bo to coś było przerostem formy nad treścią. A takie coś przetrzyma kur wiele:

Czarny sprężynowy amortyzator do drzwi/bramy z zestawem wkrętów i prętem montażowym na białym tle
  • #11 21880127
    ta_tar
    Poziom 41  
    collie2 napisał:
    Bo to coś było przerostem formy nad treścią. A takie coś przetrzyma kur wiele:

Jeżeli będzie to zamontowane w ten sposób, że przy zamkniętych drzwiach sprężyna będzie rozciągnięta a zwolnienie blokady spowoduje ściągnięcie sprężyny i otwarcie drzwi, to może się okazać że napór zamka drzwi na elektrozaczep, może nie pozwolić uwolnić tych drzwi i ich otwarcie.
  • #12 21880137
    gkwiatkowski
    FieldFlasher napisał:
    Potrzebowałbym sterować godzinowo takim elektrozaczepem. Zastanawiam mnie jego działanie pod obciążęniem( pochodzącym cały czas od naporu samozamykacza)

https://allegro.pl/produkt/ele...string%3Delektrozaczep%252024v 

Prosiłbym o poradę w temacie automatyzacji, jakiś schemat, zasilanie najlepiej z jakiegoś akumulatora.

Są elektrozaczepy, które otwierają się pod obciążeniem. Rzadko występują, ale są. Trzeba jednak dobrze poszukać w ich danych technicznych takiej informacji.
    Na pewno elektrozaczepu tzw. pożarowe do drzwi ewakuacyjnych mają taką właściwość, ale kosztują około 1000 zł.
  • #13 21880154
    ta_tar
    Poziom 41  
    gkwiatkowski napisał:
    Są elektrozaczepy, które otwierają się pod obciążeniem.

Tak są do drzwi p.poż np. Elektrozaczep ppoż ŁUCZNIK JIS 1810F 12-24V AC/DC
    ale może lepszy był by "chwytak elekromagnetyczna", lub zwora elektromagnetyczna. Jedyny problem ze zworą to taki że ma to być na:
    FieldFlasher napisał:
    zasilanie najlepiej z jakiegoś akumulatora
  • #14 21880157
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 176
    Standardowy EZ rewersowy, bo chyba o taki chodzi to kosztuje ok. 100,- zł.
  • #15 21880169
    ta_tar
    Poziom 41  
    domsat napisał:
    Standardowy EZ rewersowy, bo chyba o taki chodzi to kosztuje ok. 100,- zł.

No chyba nie rewers, bo wtedy na noc cały czas musiał by być zasilany.
    Chociaż ma pobierać mało prądu to jedna ciągle pobiera.
    Zwykły EZ zasilasz tylko w momencie otwierania i też pobiera mało prądu.

Dodatkowo - chwytak pobiera ok. 60 mA, a zwora ok. 480 mA to chyba jedna też będzie problem z zasilaniem.

Należałoby jedna sprawdzić czy zwykły EZ pod naporem drzwi, będzie dobrze działał, bo EZ ppoż. niestety nie są tanie.
  • #17 21880182
    gkwiatkowski
    ta_tar napisał:
    Należałoby jedna sprawdzić czy zwykły EZ pod naporem drzwi, będzie dobrze działał, bo EZ ppoż. niestety nie są tanie.

W 90% przypadków normalny elektrozaczep nie będzie się odblokowywał pod naporem drzwi.
  • #18 21880328
    FieldFlasher
    Poziom 2  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem, zdecydowałem jednak, że lepiej będzie użyć siłownika liniowego i zrobić to na zasadzie zasuwy.
    Czy ktoś mógłby mi pomóc i rozrysować schemat, napisać, co ewentualnie najlepiej kupić.
    Chciałbym mieć przycisk zasuwania i odsuwania, żeby manualnie można było to zrobić.
    Czarny przełącznik kołyskowy z symbolami strzałek i kółka, z metalowymi konektorami
    Siłownik liniowy wybrałem taki
    https://allegro.pl/produkt/silownik-liniowy-d...0-4853-aa40-62aa2e23a566?offerId=18157010706#
    Do tego sterowanie czasem otwarcia i zamknięcia.
    https://erli.pl/produkt/wlacznik-wylacznik-cz...2-vjDzsyzBmbXYUfDI66EUPdKzgpRBBhoCCEIQAvD_BwE
    Zasilanie najlepiej z zasilacza lub jakiegoś akumulatora, prosiłbym też o pomoc w doborze.
  • #19 21880375
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3254
    Z to styk zegara , 1 przekaźnik sterujący siłownik tylko otwieranie. Tylko nie ma zabezpieczenia jakby zegar podawał napięcie i ktoś wcisnął przycisk w odwrotnym kierunku zrobi się zwarcie.

Dodano po 10 [minuty]:

Chyba, że dasz dodatkowy przycisk monostabilny NC i wtedy odcinasz sterowanie siłownikiem od zegara przy sterowaniu przyciskiem góra dół.
    Wtedy trzeba wciskać 2 przyciski, najpierw 3 później właściwy.

Dodano po 15 [minuty]:

musculus napisał:
    myślę o czymś sterowanym czasowo z dodatkowym wsparciem czujnikiem światła - np. żeby pozwalało zadziałać czujnikowi światła o tej samej godzinie, co zeszłej doby ±15 minut).

Zegar astronomiczny.ale z tego co widze wszystkie na 230V.
    https://allegro.pl/produkt/przelacznik-ineox-...e9-467b-9ef2-96d764204429?offerId=15168187193
  • #20 21880651
    ta_tar
    Poziom 41  
    @FieldFlasher - pamiętaj aby wszystkie urządzenia miały tą samą wartość zasilania np. 12 V, bo w podanym linku wyłącznik czasowy opisany jest jako na 24 V.
  • #22 21880811
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3254
    >>21880725 Nie wiadomo ile prądu bierze siłownik brak danych albo poczekaj i zmierzysz prąd jak kupisz albo ryzyko, że da radę ten z linka powinien być dobry.

Dodano po 31 [minuty]:

>>21880651 No tak ale tam mają też na 12V.
    https://erli.pl/produkt/wlacznik-wylacznik-cz...Ya6JYrngORm2Mq5BZb6E1yxApAtWg0e_1w&xidv=3
  • #23 21915626
    DiodePacket
    Poziom 4  
    Konstrukcyjnie problem jest już rozwiązany. Wykorzystałem starą ramę po drukarce 3D i wykorzystałem siłownik elektryczny 12 V do podnoszenia i opuszczania osi Z.
    https://pl.aliexpress.com/item/10050081562072...in.31.21b91c24UOy9cX&gatewayAdapt=glo2pol
    Zasilacz wtyczkowy impulsowy 12 V 5 A 60 W.
    Problem polega na tym, że:

1. Chciałbym zabezpieczyć siłownik przed "spaleniem" w przypadku zacięcia się itp. i niedojechania do pozycji krańcowej, w której siłownik się wyłącza.
    2. Sterowanie wysuwem jest realizowane przez programator czasowy analogowy i chciałbym zastosować drugi zasilacz i programator czasowy analogowy do powrotu z zamienioną polaryzacją. Zależy mi na tym, żeby były dwa zasilacze i dwa oddzielne programatory analogowe (jeden kpl do wysuwu, a drugi do zasuwania).
    Tylko boję się zwarcia, jak naraz ktoś włączy przez przypadek dwa programatory.
    Proszę o schemat, jeżeli ktoś ma pomysł, w jaki najprostszy (najtańszy) sposób można by to rozwiązać.
  • #25 21915780
    kotbury
    1. https://www.gotronik.pl/modul-czujnika-nadpradowego-5a-acdc-z-przekaznikiem-12v-p-12930.html
    Lub coś podobnego.
    Możesz jak chcesz tanio i totalnego DIY - zrobić z kontaktronu. Robisz cewkę powietrzną ze sztywnego przewodu miedzianego powiedzmy 0,5 mm i ok 10 zwojów (te parametry dobierasz doświadczalnie) a w nią wsuwasz kontaktron, przez jego styki zasilasz cewkę przekaźnika. Przez cewkę przepuszczasz prąd zasilajacy siłownik, po przekroczeniu jakiejś wartości kontaktron się zwiera i powoduje zwarcie przekaźnika. Jego styki NO lub NC (zależnie od obwodu sterujacego) wpinasz gdzieś w sterowanie siłownika aby go wyłączyć. Prąd włączenia regulujesz konstrukcją cewki powietrznej - mniej zwojów grubszy przewód - większy prąd (mniejsza "czułość"), więcej zwojów , cieńszy przewód -większa czułość. Dobranie cewki wymaga dłuższych eksperymentów.

Ale czy użyjesz gotowca czy DIY - musisz przemyśleć działanie przeciążeniowki - proste wpięcie przekaźnika w zasilanie siłownika trochę nie halo: siłownik coś blokuje - prąd rośnie - zabezpieczenie odłącza zasilanie siłownika - prąd spada - układ z powrotem załącza siłownik i tak w kółko oscyluje aż prawdopodobnie coś pierdyknie w siłowniku lub przekaźniku.
    Można użyć przekaźnika bistabilnego - pierwszy podany sygnał przełącza go na stałe aż do odblokowania ręcznego.
    Lub dać w/w układ kontrolny tam, gdzie zadziałanie spowoduje trwałe zatrzymanie siłownika aż do ręcznego ponownego włączenia - ale to juz zależy od konstrukcji sterownika czyli co tam poskładałeś na tych czasówkach.
  • #26 21915828
    DiodePacket
    Poziom 4  
    Znalazłem taki gotowy przekaźnik bistabilny i pewnie to by się nadało.
    Link
    Do tego gotowy moduł czujnika wykrywania prądu AC 5 V, 12 V, 24 V moduł zabezpieczenia przekaźnika 5 A nadprądowy, więc nieopłacalne chyba jest samodzielne wykonanie.
    Link
  • #27 21915988
    kotbury
    Bistabilny by sie nadał pod warunkiem współpracy z resztą logiki, chyba można jego przekaźnik dać bezpośrednio pod zasilanie siłownika, a reset bedzie polegał na chwilowym odpieciu całości od prądu lub przyciskiem ma module.
    Moduł ten sam co dalem link, u chińczyka oczywiście taniej.
  • #28 21916004
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 573
    Szukaj siłownika Vevor na Ali. Są tanie i trochę solidniejsze od tego przedstawionego powyżej.
    Jak trafisz, to ten najdłuższy kupisz za 100 zł. Mają krańcówki.
    Proponuję najdłuższy, bo będzie najmniej obciążony, jak zamontujesz daleko od zawiasu.
    Do tego programator Cn101A na 12 V. Ja go nabyłem za 11 zł i od dawna steruję u mnie z powodzeniem panelem fotowoltaicznym. Ma podtrzymanie bateryjne.

Dodaj bezpiecznik i sterowanie klawiszami, jak uznasz za wygodniejsze. Nie ma jednak potrzeby, bo na programatorze masz przycisk od sterowania manualnego.
    Jeśli chcesz, żeby drzwi nie uchylały się do końca, to możesz zastosować przekaźnik cykliczny i ustawić na nim czas działania siłownika.
    Możesz też ustawić np. rano uchylenie, a pełne otwarcie za kilka godzin (wedle potrzeb). Dodatkowy przycisk jest do natychmiastowego pełnego otwarcia.

Przekaźnik gs1717 (bez przekaźników).

Schematy są jakie są - tak sobie dłubnąłem w Paint.
    Przekaźniki wystarczą takie https://www.ceneo.pl/178584543
    Zestaw za niecałe 150zł i działa na byle akumulatorze.
    Załączniki:
    • SKU1-SKU9LINEARACTUATOR_1731581656072 (1).pdf (4.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 21916019
    DiodePacket
    Poziom 4  
    Mam właśnie siłownik Vevor o skoku 400 mm z wbudowanymi krańcówkami i zestaw, który już został zamówiony:
    dwa zasilacze, dwa programatory czasowe analogowe, jeden zestaw do podnoszenia, drugi opuszczania
    ale jak to wszystko spiąć, żeby nie było zwarcia, jak ktoś włączy oba programatory w jednym momencie, i gdzie dać bezpiecznik, to już nie mam pojęcia... Czy oba przewody siłownika przez cewkę przepuścić w module nadprądowym.
    Jakby ktoś tu nawet dorysował w paincie, jak to połączyć, byłbym naprawdę wdzięczny.

https://obrazki.elektroda.pl/7053023500_1780664309.png
  • #30 21916058
    kotbury
    Jak już masz te zegarki z gałą i dwa zasilacze, trzeba do tego nieco inaczej podejśc niz przedmówca.Potrzebny bedzie jeszcze jeden albo dwa przekaźniki przełączne (NO/NC) z cewką 12V.

PS. po przyjrzeniu się opisom na Ali - czujnik przeciążenia reaguje tylko na prąd przemienny - opis na Gotronik wprowadza w błąd (nie widać na płytce czujnika Halla a tylko samą cewkę przekładnika prądowego) czyli pod sam siłownik nie podepniesz a pod zasilanie 230V zegarków.

Przekaźniki z cewką na 12V i dwoma zestawami styków zwierno-rozwiernych.
    Zamiast mostka graetza zasilającego moduły z ali możesz dać dodatkowy mały zasilacz 12V.
    Jak napisałem wcześniej (mój błąd że nie wgłębiłem się wcześniej- ale przy chińczykach trzeba się dobrze przyjrzeć bo opisy są lekkko mówiąc pokopane a na Gotroniku nie lepsze) to czujnik nadprądowy chyba tylko AC, więc przez dziurkę w czarnej cewce przetykasz jeden z przewodów kabla sieciowego zasilającego całość. Ale nie mam pewności czy to poprawnie zadziała, bo te zasilacze mają już zabezpieczenie nadprądowe i prąd po stronie sieci na zatrzymaniu siłownika może wariować.
    Jeśli nie zadziała - pozostaje szukać jakiegoś zabezpieczenia nadprądowego na 12V DC, kombinować DIY jak napisałem wcześniej albo dać zwykły bezpiecznik topikowy.
    Używałem kiedyś przekaźników z czujnikiem przeciążeniowym do sterowania szybami w starszych fordach (Mondeo III, Focus I i II) i to nieżle działało.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy taniej automatyki do drzwi kurnika, początkowo z wykorzystaniem chińskich drzwiczek sterowanych czujnikiem światła, a następnie z przejściem na prostsze i bardziej niezawodne rozwiązania oparte o zegar astronomiczny, programator czasowy, ESP32 lub własny układ DIY. Omawiano problemy z niezawodnością najtańszych sterowników, brak podtrzymania bateryjnego, ryzyko losowego zamykania oraz konieczność pracy bez Internetu. W kolejnych propozycjach pojawiły się: programatory astronomiczne z podtrzymaniem, czujnik zmierzchu, sterowanie siłownikiem liniowym 12 V, przekaźniki przełączne, zabezpieczenie nadprądowe, bezpiecznik topikowy oraz ręczny przełącznik 3-pozycyjny do trybu manualnego. Finalnie autor skłaniał się do rozwiązania z siłownikiem liniowym i prostą automatyką czasową, z naciskiem na ochronę przed przeciążeniem i zwarciem oraz możliwość ręcznego sterowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA