logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De Dietrich MCR3 - Za duże ciśnienie na piecu

Kacp3r7 13 Paź 2015 07:48 24351 9
  • #1 15063158
    Kacp3r7
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Cześć
    mam piec gazowy De Dietrich MCR3.
    Ostatnio zauważyłem, że mam za niskie ciśnienie na piecu więc odkręciłem trochę wody, żeby je podnieść ... i niestety przelałem. Mam teraz 3 i chciałbym je spuścić do "normy". Szukałem w instrukcji i w necie i wciąż nie wiem jak to zrobić.

czy ktoś może mi to wytłumaczyć jak 5-latkowi?
    dzięki
  • #2 15063274
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 778
    Podczas używania jak temperatura i ciśnienie wzrośnie najwyżej wyleci zaworem bezpieczeństwa, który powinieneś w sezonie sprawdzać notabene.
    Tymże zaworem możesz również sam sobie wylać ile chcesz, tylko nie widzę potrzeby (chyba że kocioł zgłasza nadmiar na kompie ;p i strzela focha).
    Zawór
  • #3 15063289
    Kacp3r7
    Poziom 10  
    Oczywiście mam raz w roku robiony przegląd pieca.
    Ale niepokoi mnie, że mam wskazówkę na czerwonym polu. Gdzie dokładnie znajduje się ten zawór -bo u mnie jest takich kilka.
  • #4 15063311
    bestboy21
    Poziom 40  
    Skoro dolewałeś do obiegu CO to spuść zaworem który jest na obiegu CO.
    Trudno zgadywać co tam masz, instalacja zależy od fantazji instalatora.
    Chyba że ci się chce zdjęcia robić, no to rób ;)
  • #5 15063321
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    Jeśli nie możesz znaleźć zaworu bezpieczeństwa przy piecu to wodę możesz upuścić np odpowietrznikiem na którymś z grzejników ;)
  • #6 15063327
    bestboy21
    Poziom 40  
    BILGO napisał:
    Jeśli nie możesz znaleźć zaworu bezpieczeństwa przy piecu to wodę możesz upuścić np odpowietrznikiem na którymś z grzejników ;)

Jeśli już, to najlepiej tym najwyżej umieszczonym, a nóż powietrze jakieś wyleci ;)
  • #7 15063376
    Kacp3r7
    Poziom 10  
    bestboy21 napisał:
    BILGO napisał:

Jeśli już, to najlepiej tym najwyżej umieszczonym, a nóż powietrze jakieś wyleci ;)

Te wasze uśmieszki mnie dekoncentrują ... :)
    Czyli najbezpieczniej będzie jak spuszczę wodę z jednego z grzejników?
  • #8 15063394
    bestboy21
    Poziom 40  
    Kacp3r7 napisał:
    bestboy21 napisał:
    BILGO napisał:

Te wasze uśmieszki mnie dekoncentrują ... :)
    Czyli najbezpieczniej będzie jak spuszczę wodę z jednego z grzejników?

A weź Pan przestań się dekoncentrować ;)
    Tak ciężko znaleźć zawór bezpieczeństwa na obiegu CO ?, to nie instalacja w PKiN żeby się w rurkach pogubić :D
    Ostatecznie możesz iść do najdalszego/najwyżej umieszczonego grzejnika, zaiwań żonie miseczkę kilku litrową z kuchni, i spuść na początek 0,5L, sprint do piwnicy, kontrola ciśnienia , powtarzać do skutku - Twój prywatny trener poleca ;)
  • #9 15063422
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    bestboy21 napisał:
    sprint do piwnicy

A może akurat po drodze znajdzie jakiś zaworek spustowy instalacji CO? :D
    bestboy21 napisał:
    i spuść na początek 0,5L,

Dlaczego tak skromnie ? od razu z 5l... jak będzie za mało to znowu doleje wody :D
  • #10 15063562
    Kacp3r7
    Poziom 10  
    Daleko nie będę miał bo mam mieszkanie. Piec w łazience pod sufitem a najwyższy zawór w suficie (pod klapką) - także się nie nachodzę. Zleję 1 litr i zobaczymy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem gazowym De Dietrich MCR3, który ma zbyt wysokie ciśnienie (3 bar) po nieumyślnym przelaniu wody. Prosi o instrukcje dotyczące obniżenia ciśnienia. Odpowiedzi sugerują, aby spuścić wodę przez zawór na obiegu CO lub odpowietrznik w grzejniku. Użytkownik planuje zlać 1 litr wody i monitorować ciśnienie. Wskazówki dotyczące lokalizacji zaworu bezpieczeństwa oraz metody spuszczania wody są również omawiane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA