logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CISCO SG100-24 - Brak połączenia po zamianie switcha z Netgear 48 port

pmiskow 13 Paź 2015 07:56 1071 9
REKLAMA
  • #1 15063167
    pmiskow
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Wczoraj poproszono mnie o zamianę switchy z netgear 48 port (stary uszkodzone porty - wentylator wyje) na cisco SG100-24 (nowy z pudełeczka).

Siec zbudowana
    - modem adsl 20Mb -> w nim router przydziela pulę (DHCP) 192.168. -> patchpanel -> i własnie ten switch

Po przepięciu rutera okazało się że sieć nie działa. Przy przełączaniu patchcordu nie zapaliła się kontrolka w switchu połączenia i sieć nie widziała świata, jak również pula adresów była ni z gruszki 169.cośtam.

Po męczarniach i kombinacjach przepiąłem do starego i wszystko wróciło do życia.

Co mogłem jeszcze sprawdzić, przecież to jest niezarządzalny Switch. (czy kabel korsowy by coś pomógł między ruterem a switchem (przecież powinien sam rozpoznać)?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15063230
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Próbuj
    - kabel inny prosty
    - kabel krosowy
    - inne porty
  • REKLAMA
  • #3 15063273
    bresio
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Zacznij od sprawdzenia, czy nowy przełącznik w ogóle żyje.
    Podłącz się z nowym przełącznikiem (np. port 1), do jakiegoś sprawnego portu na starym (nie będziesz musiał rozpinać sieci i można to zrobić w ciągu dnia).
    Jeżeli port się nie podniesie, zmień kabel. Jeżeli to nic nie da, zmień port i kabel.

Jeżeli nic z tego nie wyjdzie, zgłoś w Cisco problem i czekaj na wymianę sprzętu.
    Nie wiesz jak? Zgłoś się do najbliższego partnera Cisco.
  • REKLAMA
  • #4 15063632
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 264
    Kontrolka "Power" na nowym switchu świeciła się?
    Podłącz komputer "na krótko" - z pominięciem patch-panela. Jest link?
  • #5 15063810
    pmiskow
    Poziom 11  
    Lapka podłączeyłem pod Patchpanel kablem gdzie przychodzi internet z routera i wszystko było ok po 10 sek dostał IP i maskę, gate i resztę.

Ten kabel odpiąłem od lapka i podpiąłem pod cisco w różne porty i nie było żadnej reakcji czyli nie zapalały się kontrolki linku.
  • REKLAMA
  • #6 15063812
    bresio
    Poziom 19  
    Podłącz lapka do tego przełącznika i sprawdź, czy jakiś port się podnosi
  • #7 15063934
    pmiskow
    Poziom 11  
    Tak podnosi się, "act lin" zapala się.

Dzisiaj podepnę jeszcze drugiego ustawię adresy na stałe i pingnę.

Soory że głowę kręcę ale nie daje mi to spokoju.

Zadzwoniłem do Cisco - konsultant poradził abym zmienił kabel na cross bo jest to urządzenie przeźroczyste (nie zarządzalne) i coś mówił że jeśli to nie zadziała to jeszcze przyłączyć na porcie routera coś z " FULLDUPLEX" tylko nie zajarzyłem co?
  • #8 15066053
    pmiskow
    Poziom 11  
    Sprawdziłem sprzęt podpinając dwa lapki ustawiając stałe IP okazało się że ping przechodzi (na różnych portach).
    Zrobiłem kabel crosslink podpiąłem między router a switch i nie zaświecił.

Router to jest neostrada Orange FunBox i tu poległem na przełączeniu z FullDuplex na HalfDuplex
  • #9 15066080
    bresio
    Poziom 19  
    Twój SG100 potrafi przekrosować sobie kabel, jeżeli czuje taką potrzebę.
    Ogólna zasada mówi, że kabli prostych używa się do połączeń między:
    1. Routerami a przełącznikami
    2. Przełącznikami a hostami

Kabli krosowanych używa się do połączeń pomiędzy:
    1. Routerami
    2. Przełącznikami
    3. Hostami

Większość współczesnego sprzętu potrafi sobie radzić z połączeniem kablem prostym i zostań przy takiej opcji.
    Router z SG100 połącz kablem prostym i zobacz, czy port się podniesie.
  • #10 15066123
    pmiskow
    Poziom 11  
    I tu właśnie jest ból - próbowałem kablami prostymi różnymi i oryginałami i zarobionymi przeze mnie i nie było żadnej reakcji na róznych portach tzn. nie zaświecił się Actlink. A adres przydzialny był z puli 169. czyli wewn. komp.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik wymienił switch Netgear 48-portowy na nowy Cisco SG100-24, jednak po podłączeniu sieć przestała działać, a kontrolki na switchu nie świeciły. Problemy z połączeniem objawiały się przydzielaniem adresów z puli 169.x.x.x. Użytkownik próbował różnych kabli (prosty, krosowy) oraz portów, ale bez skutku. Po konsultacji z Cisco zasugerowano użycie kabla krosowego oraz sprawdzenie ustawień duplexu na routerze. Ostatecznie, po podłączeniu dwóch laptopów z ustawionymi stałymi adresami IP, ping działał, ale problem z połączeniem z routerem pozostał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA