logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo mk4 benzyna + lpg 2.0 145KM - jak zimny dlawi sie na benzynie

jarekszwabi 13 Paź 2015 14:24 15594 11
REKLAMA
  • #1 15063903
    jarekszwabi
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam
    Posiadam forda 2007 rok i jak zimny to na benzynie sie zamula po dodaniu gazu.
    Do tego stopnia ze jak pracuje na 1100 obr i dodam gazu to obroty spadają do 500 .
    Na lpg nie moge sprawdzić bo gaz się włącza dopiero jak silnik złapie trochę temperatury.
    Swieze zmienione pompa paliwa sprawna i zadnych błędów w kąpie.
  • REKLAMA
  • #2 15064695
    3piroman666
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    Witam.
    Jak ciepły to na benzynie chodzi już normalnie? Sprawdzić czujnik temperatury na zimnym co pokazuje(przyglądnąć się też innym parametrom). Jak z przepustnicą kiedy było może zabrudzona? Próbowałaś kasować adaptacje i pojeździć na samej benzynie?
    Pozdrawiam.
  • #3 15064829
    artin.bruyen
    Poziom 17  
    Ocena: 129
    Witam.
    Mam taki sam przypadek na stanie.
    Świece nowe, czujnik temperatury nowy, przepustnica wyczyszczona, ciśnienie paliwa 4bary
    Jak skasować adaptacje? Ile km by trzeba zrobić aby na nowo mógł sie zaadaptować?
  • #4 15065092
    3piroman666
    Poziom 17  
    Z komputera albo odpiąć akumulator na parę minut chodzi w zasadzie o mapy i później nie włączać gazu najlepiej żeby pojeździć na samej benzynie do tygodnia, i zobaczyć czy jest poprawa, jeżeli tak a po włączeniu gazu sytuacja się powtórzy oznacza to że gaz jest do regulacji bo rozwala mapy benzyny.
  • REKLAMA
  • #5 15068166
    artin.bruyen
    Poziom 17  
    Ocena: 129
    reset adaptacji serwisówką pomógł dzięki za info
  • #6 15068173
    jarekszwabi
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    A jak się robi ten reset adaptacji ?
  • REKLAMA
  • #7 15068239
    3piroman666
    Poziom 17  
    artin.bruyen napisał:
    reset adaptacji serwisówką pomógł dzięki za info

no to się cieszyć ale zobaczył bym jeszcze na mapy gazu bo może być coś z nimi nie tak i znów rozwalą adaptację benzyny.

jarekszwabi napisał:
    A jak się robi ten reset adaptacji ?

a czym go chcesz zrobić masz jakiś interfejs?
  • #9 15516549
    Jasiek333
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam
    Panowie mam podobny przypadek,rano ja chcę odpalić loteria -uda się nie uda,pierwsze odpalanie powoduje że auto faluje na obrotach zbliżonych ok.500-600 i albo wskoczy na 1200-1300 albo zgaśnie. Jeśli zgaśnie zostaje w zasadzie druga próba przy wciśnięciu gazu i jeśli odpali i go przytrzymam na obrotach po kilkunastu sekundach pracuje już normalnie,jeśli się nie uda w zasadzie zostaje tylko linka holownicza bo kręceniem rozrusznika już nic nie daje. Jak odpali chodzi przez cały dzień jak złoto...Po nocy loteria.Jak sobie z tym problem poradziliście. Mam wymienione świece, sondę lambda, sensor map - czujnik przepływy powietrza na kolektorze ssącym....przepustnica przeczyszczona. Adaptację robiłem ,pomogło na 3 dni, póżniej problem powrócił i adaptacja już nie pomoga.

Dodano po 1 [minuty]:

ktoś piszę że wymienił czujnik temperatury, ale jaki powietrza czy cieczy w silniku?
  • REKLAMA
  • #11 15525744
    Jasiek333
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Nie posiadam gazu.Co ciekawostka gdy auto wstawiłem do garażu gdzie temp.powietrza jest w okolicy 10-12 stopni, pali na na strzała. Gdy stoi pod chmurką jest problem z odpalaniem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Fordem Mondeo mk4 z 2007 roku, który na zimnym silniku ma trudności z pracą na benzynie, objawiające się spadkiem obrotów do 500 przy dodaniu gazu. Wymieniono już pompę paliwa, a błędów w komputerze nie stwierdzono. Użytkownicy sugerują sprawdzenie czujnika temperatury, czyszczenie przepustnicy oraz reset adaptacji, co może pomóc w stabilizacji pracy silnika. Wiele osób zauważa, że problemy mogą być związane z mapą gazu, co wpływa na pracę na benzynie. Wskazówki obejmują również jazdę na samej benzynie po resecie adaptacji oraz użycie interfejsu diagnostycznego do analizy parametrów silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA