logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różne adresy IP na Linuxie i Windowsie - dlaczego?

fosfos 13 Paź 2015 19:30 687 10
REKLAMA
  • #1 15064606
    fosfos
    Poziom 8  
    Czy może ktoś mi objaśnić jak to jest możliwe że adres IP który sprawdziłem na systemie Linux jest inny niż adres IP w systemie Windows ?
  • REKLAMA
  • #2 15064612
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Ty pierwszy objaśnij co zrobiłeś, jak masz problemy z pisaniem to wrzuć video z twoich poczynań.

Z drugiej strony nie ma wtym nic dziwnego, moja babcia ma na linuxie inny IP niż dziadek na win98.
  • #3 15064630
    fosfos
    Poziom 8  
    Chodzi o ogólne wytłumaczenie tego zjawiska. Jak przydzielane są adresy IP jeżeli będąc na tej samej jednostce zmieniłem tylko systemy w krótkim odstępie czasu a adresy IP się zmieniły. Jestem całkowicie zielony w tym temacie a właśnie takie informacje w/w są mi potrzebne:)
  • REKLAMA
  • #4 15064637
    bogiebog
    Poziom 43  
    Pan DHCP tak przydziela.
    Komputer jak uruchami kartę sieciową to zwykle prosi pana DHCP o przydzielenie (odnowienie dzierżawy) z poprzednim IP. WIdocznie takie IP mały ten systemy poprzednio i pan DHCP takie przydziela.
  • #5 15064656
    fosfos
    Poziom 8  
    Czyli mam rozumieć że poprzez zmianę systemu DHCP zrozumiał to jako prośba o przydzielenie nowego adresu IP? Tak samo sytuacja wyglądałaby gdybym po prostu zrestartował komputer z Windowsem i znów uruchomiłbym Windows po czym IP byłoby również zupełnie inne ?
  • #6 15064663
    bogiebog
    Poziom 43  
    testuj,

Uruchom linux live distro z cd/dvd, zobacz jaki IP dostaniesz.

windows: cmd.exe
    ipconfig /release
    ipconfig /renew

po linuxem wygulgaj jak zrobić release/renew IP.

- zwolnij IP adres
    - restart router
    - "renew" ip adres
  • REKLAMA
  • #7 15064680
    fosfos
    Poziom 8  
    Mógłbym prosić o jednoznaczną odpowiedź ? Zależy mi na czasie a nie testowaniu ponieważ nie posiadam obecnie jednostki z linuxem:(
  • REKLAMA
  • #8 15064693
    bogiebog
    Poziom 43  
    - może ip jest stały na jednym systemie ?

fosfos napisał:
    Zależy mi na czasie a nie testowaniu ponieważ nie posiadam obecnie jednostki z linuxem:(

za bardzo nie mam czasu na za rąsię, muszę pokazac teraz babci jak postawić LVM-a z raidem pod linuxem,
  • #9 15064753
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Jak się łączysz z internetem?
    Jak sprawdzasz adres IP

Serwer dhcp w ruterze może przydzielać nawet tem samemu systemowi co rusz inny adres IP
    Jeśli sprawdzasz IP przez jakąś stronę www co pokazuje twoje IP zewnętrzne to ono nie ma nic z systemem operacyjnym to IP które masz od operatora z którym się łączysz z internetem.
  • #10 15064836
    fosfos
    Poziom 8  
    w linuxie za pomocą ifconfig w windowsie ipconfig. Ogółem jeżeli dobrze rozumiem to adresy zmieniały się przez koniec sesji czyli zmiany/zrestartowania systemu i prośbą o przypisanie nowego IP.
  • Pomocny post
    #11 15064882
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    A jak się łączysz z internetem?

Ruter przydziela adres i następnym razem przydzieli ten sam albo inny.
    Najczęściej z klasy 192.168.0/1.x albo 10.x.x.x

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię różnicy w adresach IP przy użyciu systemów Linux i Windows. Użytkownik zauważył, że adres IP zmienia się po przełączeniu systemów, co wyjaśniono działaniem serwera DHCP, który przydziela adresy IP. Zmiana systemu operacyjnego może skutkować nowym przydzieleniem adresu IP, ponieważ DHCP traktuje to jako nową prośbę o adres. Użytkownicy podali również metody sprawdzania adresów IP w obu systemach oraz zasugerowali testy z użyciem live distro Linuxa. Wskazano, że adresy IP mogą się zmieniać po restarcie systemu lub routera, a także że zewnętrzny adres IP nie jest związany z systemem operacyjnym, lecz z dostawcą internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA