logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer do obliczeń MES (LS-Dyna, Nastran) i CAD/CAE do 3000 zł - porady sprzętowe

krasnal121 15 Paź 2015 18:13 990 6
REKLAMA
  • #1 15069626
    krasnal121
    Poziom 2  
    Witam,

Potrzebuję komputera stacjonarnego głównie do obliczeń numerycznych MES (LS-Dyna, Nastran), obsługi programów CADowskich i CAE (AutoCAD, HyperMesh, Patran). Poza tym do przeglądania internetu i zagrania w niewymagająca grę. Na całość chciałbym wydać około 2500 - 3000 zł. W dalekiej przyszłości chciałbym dokupić dobrą kartę graficzną.
    Przy dobieraniu podzespołów sugerowałem się zestawem 9A z postu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2726546.html .
    Ułożony przeze mnie koszyk w załączniku.
    Zastanawiam się nad:
    1. Czy grafika zintegrowana podoła,
    2. Dyskiem SSD,
    3. Ewentualnie szybszą pamięcią RAM.

Proszę o poradę.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Komputer do obliczeń MES (LS-Dyna, Nastran) i CAD/CAE do 3000 zł - porady sprzętowe brzoskwinie.png (33.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15069827
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    SSD to podstawa do sensownej prędkości działania współczesnego komputera. Jak dla mnie jakikolwiek sprzęt bez SSD jest obecnie niepełnosprytny ;)

Płyta główna jest na chipsecie Z, więc na pewno pamięć da się ustawić szybciej (sporo modułów robi 3000/CL15-16, przy niezmienionym lub nieco podbitym napięciu).

W proste gry będziesz w stanie pograć. Po wymianie na dedykowaną kartę (czyli np. GTX970 czy R9 380) zagrasz we wszystko...
  • REKLAMA
  • #3 15071645
    Ationx
    Poziom 35  
    Ocena: 322
    Procesor to w ogóle zamierzasz podkręcać?
  • #4 15071913
    robiel
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Nie wiem dokładnie co kolega będzie liczył ale do tych zastosowań potrzebna jest(wskazana )duża pamięć Ram im więcej tym lepiej(szybciej).
  • REKLAMA
  • #5 15073082
    krasnal121
    Poziom 2  
    Zależy mi na szybkich obliczeniach zagadnień dynamicznych i termomechanicznych. Zgodzę się, że do tego typu obliczeń (szczególnie termicznych z kontaktem) potrzebna jest duża ilość pamięci. Zatem 2x8 GB RAM? Co do podkręcania, to chciałbym spróbować. Więcej mocy = szybsze obliczenia = więcej czasu, a ten jest mi teraz bardzo potrzebny bo mam dwa miesiące na napisanie pracy inżynierskiej i policzenie kilku modeli.
    W załączniku zestaw powiększony o dysk SSD i RAM. Może być? :wink:
    Załączniki:
    • Komputer do obliczeń MES (LS-Dyna, Nastran) i CAD/CAE do 3000 zł - porady sprzętowe brzoskwinie2.png (35.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 15073675
    gregorianin
    Poziom 27  
    Ocena: 294
    Zamiast dysku SSD przesuń fundusze na 6700k, co prawda ogólny komfort pracy z komputerem może nieco spaść, zwłaszcza zaraz po uruchomieniu ale moc obliczeniowa potrzebna do tego typu programów będzie znacznie większa.
  • #7 15080649
    krasnal121
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję Wam za pomoc :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje komputera stacjonarnego do obliczeń MES (LS-Dyna, Nastran) oraz programów CAD/CAE (AutoCAD, HyperMesh, Patran) w budżecie 2500-3000 zł. Kluczowe pytania dotyczą zintegrowanej grafiki, dysku SSD oraz pamięci RAM. Uczestnicy dyskusji podkreślają znaczenie dysku SSD dla wydajności, sugerując również zwiększenie pamięci RAM do 16 GB (2x8 GB) dla lepszej obsługi obliczeń dynamicznych i termomechanicznych. Wskazano na możliwość podkręcania procesora oraz rozważenie zakupu dedykowanej karty graficznej (np. GTX970, R9 380) w przyszłości. Zasugerowano również, aby w przypadku ograniczonego budżetu rozważyć inwestycję w mocniejszy procesor (np. i7-6700K) kosztem SSD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA