Kształt Twoim zaworom nadała forma Danfoss.
Nie ma znaczenia, kto wyprodukował Twoje zawory. Pasują głowice termostatyczne od Danfoss'a i są produkowane do dzisiaj.
Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz adaptery "przejściówki" na inny typ głowicy.
Zdaje się, że od 1965r. kształt tych zaworów się nie zmienił. Głowice termostatyczne ogólnie dostępne.
Zerknij w marketach budowlanych na głowice termostatyczne elektroniczne. W zestawie powinny być adaptery do Twojego zaworu.
1.Jaki to model?
2.Czy możliwe jest założenie elektronicznej głowicy?
3.Jesli tak to na jaka glowice?
4.Bedzie konieczna wymiana zaworu?
5.Jesli tak to na jaki zawór?
Twój zawór ze zdjęcia, to zwykły zawór odcinający. Nie ma możliwości "usprawnić" go głowicą termostatyczną.
Jeśli decydujesz się na głowice termostatyczne, to musisz wymienić zawór. Nie ma później znaczenia, czy zamontujesz elektroniczne głowice, czy zwykłe. Równie dobrze można nakręcić kapturek bez głowicy.
Zawór krzejnikowy termostatyczny zawiera dwa elementy.
Sam zawór i głowicę termostatyczną. Można kupić komplet lub osobno...
Jest dużo firm. Jedne znane, inne nie. Jeśli ja miałbym Ci coś polecić, to skłaniam wybór na Danfoss. Cena jest wysoka, ale warto. Ważniejszy jest sam zawór. To on ma być sprawny i ma nie przeciekać. Głowice zawsze można wymienić bez ingerencji w instalacje.
@sowa80 Szukając zaworu termostatycznego kieruj się nie tak firmą jak rozmiarem. Przy wymianie zaworu ważna jest jego długość by było jak najmniej pracy.
1.Jaki to model?
2.Czy możliwe jest założenie elektronicznej głowicy?
3.Jesli tak to na jaka glowice?
4.Bedzie konieczna wymiana zaworu?
5.Jesli tak to na jaki zawór?
Po pierwsze, tego typu stare zawody powinny być jak najrzadziej używane, gdyż od ciągłego kręcenia wyciera się uszczelnienie i potem ciekną (właściwie nie są do regulacji).
Po drugie, taki zawór można uszczelnić. Należy odkręcić nakrętkę kapturową dociskającą dławik, wyciągnąć dławik (szczypcami) - koniecznie podłożyć miskę i włożyć rękawice, gdyż kapiąca woda będzie gorąca), owinąć dookoła zaworu sznurek azbestowy lub sznurek zrobiony z pakuł, dobrze nasycony pastą uszczelniającą lub towotem, wcisnąć sznurek, wcisnąć dławik i docisnąć go poprzez dokręcenie nakrętki kapturowej (dokręcić ją na tyle, by nie ciekło, ale z pewnym wyczuciem, gdyż niekiedy zdarza się zerwanie gwintu w nakrętce lub - co gorzej - korpusie zaworu).
Jak już pisano, nie można do tego zaworu założyć głowicy termostatycznej. Trzeba zmienić zawór. Ja polecałbym Danfoss (w wersji z dłuższym nyplem) a głowica elektroniczna chyba nie ma sensu (droga). uwaga: jeśli głowica nie jest stale "omiatana" powietrzem danego pomieszczenia (np. przysłonięta meblami czy nawet zasłoną), nie będzie prawidłowo reagować i wtedy lepszy jest "zdalny" czujnik temperatury, z kapilarą.
Witam serdecznie czy ktoś z panstwa mógłby wstawić link do zaworu który na pewno bedzie pasował do zakręcenia w miejsce starego zaworu widocznego na zdjęciu?
Trzeba wymienić cały zawór. Po pierwsze, wielkość zaworu (średnica). Te, co na zdjęciu (ten starego typu, z czarnym pokrętłem) zwykle były 1/2'', ale czasami zdarzały się też inne (np. 3/4 '', 1'' a niekiedy także 3/8''). Prawdopodobnie to jest 1/2'' (obejrzeć zawór - powinno być oznaczenie: jeśli jest to 1/2'', to 1/2 lub 15 - to ostatnie to w milimetrach). Jeśli ma idealnie pasować w miejsce starego, to wybrać zawór z dłuższym nyplem (np. Danfoss w wersji z dłuższym nyplem) - inaczej trzeba będzie założyć przedłużkę, ale to nie jest trudne. Można wybrać taki zawór, który jest dostosowany do głowicy elektronicznej.
P.S. Znalazłem u siebie niekompletny taki stary zawór 1/2'' (bez głowicy) i zmierzyłem. Długość wraz z tym nyplem wynosi 85 mm., czyli jest dłuższy od większości zaworów termostatycznych.
Mam w grzejniku stary zawór i końcem poprzedniego sezonu grzewczego zaczęło z niego lekko kapać. Zbliża się sezon grzewczy i chciałbym go jakoś uszczelnić . Czy ktoś z was podpowie mi jak uszczelnić taką stara głowicę jak na zdjęciu ?
Przy okazji zapytam czy jeśli przy tym grzejniku nie ma w sezonie grzewczym potrzeby zakręcenia i odkręcania zaworu, czy można zamiast te głowiczki wkręcić jakiś nypel ( tam chyba jest 7/8 cala bo gwint tej nakrętki dociskującej ma około 30mm) tak tylko aby woda nie ciekła , aby grzejnik grzał zawsze kiedy się pali w piecu ?
Teoretycznie tak, ale trzeba by dobrać zaślepkę z takim gwintem. Nie widzę tego z bliska i trudno mu określić rozmiar gwintu. Gdyby to był taki zawór, jak w poście #4, to należałoby po wykręceniu głowicy wkręcić normalny korek (najlepiej mosiężny) o takim rozmiarze, jak wielkość zaworu, czyi dla zaworu 1/2'' wkręcić korek 1/2''. Ten w poście #13 jest na pewno inny. Takie zawory (jak w poście #4) często przeciekają przy kręceniu, więc nie powinno się ich używać do regulacji ogrzewania. Ten 7/8'' wydaje mi się nietypowy. Może to gwint metryczny, a nie calowy.
Teoretycznie tak, ale trzeba by dobrać zaślepkę z takim gwintem. Nie widzę tego z bliska i trudno mu określić rozmiar gwintu. Gdyby to był taki zawór, jak w poście #4, to należałoby po wykręceniu głowicy wkręcić normalny korek (najlepiej mosiężny) o takim rozmiarze, jak wielkość zaworu, czyi dla zaworu 1/2'' wkręcić korek 1/2''. Ten w poście #13 jest na pewno inny. Takie zawory (jak w poście #4) często przeciekają przy kręceniu, więc nie powinno się ich używać do regulacji ogrzewania. Ten 7/8'' wydaje mi się nietypowy. Może to gwint metryczny, a nie calowy.
Poniżej dokładniejsze zdjęcia tej nakrętki . Jaki to może być gwint jeśli ma średnicę około 30mm. Wychodzi , że jeśli jest calowy to 7/8"
✨ W dyskusji poruszono kwestię doboru głowicy do zaworu grzejnika, z uwagi na zagubione elementy. Użytkownicy wskazali, że zawory mają kształt typowy dla Danfoss, co oznacza, że głowice termostatyczne od tej marki będą pasować. W przypadku starych zaworów, takich jak te z czarnym pokrętłem, zaleca się ich wymianę na nowe zawory termostatyczne, aby umożliwić montaż głowic elektronicznych. Użytkownicy podkreślili, że ważne jest dobranie odpowiedniego rozmiaru zaworu, zazwyczaj 1/2'', oraz zwrócenie uwagi na długość nypla. Wskazano również na możliwość uszczelnienia starych zaworów, jednak ich wymiana jest preferowana dla lepszej efektywności. Wygenerowane przez model językowy.