logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Came Space re434Sp - Stary sterownik bram i połączenie Space RE434SP

PiotrW-Tarnów 21 Paź 2015 22:47 4341 4
REKLAMA
  • #1 15086442
    PiotrW-Tarnów
    Poziom 1  
    Witam serdecznie.

Kieruję się do was z prośbą o pomoc.

Rozleciał się mi pilot do bram ( 3 ) stary Came Space 4 przyciski, kupiłem nowy na znanym portalu; podczas kopiowania między pilotami zgodnie z instrukcją nie udało się ich skopiować, pamiętałem że kiedyś czytałem o tym, że czasami trzeba skopiować z poziomu centralki.

Dobrałem się do modelu wszystko ładnie pięknie ale dalej pilot nie działał, tzn. "pykał" przy naciskaniu, ale działał tylko z jedną z 3 bram .

Przez swoją głupotę skasowałem ustawienia centralki Came Space RE434SP.

I tu zaczęły się schody, bo po ponownym dodaniu nowego ( całkiem nowego ) nie działa nic, stary pilot współpracuje tylko z jedną bramą .

A garażową udaje się tylko otworzyć z przycisku na centralce ( Tej starej )

Co mnie nurtuje to Space jest połączony tylko z jednym kanałem i ten kabel idzie do starej centralki z połowy lat 90, nie znam producenta i wydaje mi się że tutaj leży pies pogrzebany.

Czy jest ktoś kto może mi pomóc jak to wszystko zaprogramować żeby działało tak jak wcześniej.

Załączam też zdjęcia centralek i pilotów, bo myślę że to ma kluczowe znaczenie.

Moderowany przez sharp:

Proszę w swoich wypowiedziach zwracać większą uwagę na poprawną interpunkcję.
    Treść posta poprawiłem.

Załączniki:
    • Came Space re434Sp - Stary sterownik bram i połączenie Space RE434SP 20151021_222209.jpg (3.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Came Space re434Sp - Stary sterownik bram i połączenie Space RE434SP 20151021_222112.jpg (2.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Came Space re434Sp - Stary sterownik bram i połączenie Space RE434SP 20151021_222538.jpg (2.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15117929
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 947
    Być może zaprogramowałeś pilota na innym kanale niż ten podłączony do odbiornika.
    Odepnij przewody od odbiornika space (nie zasilające tylko te z odpowiedniego kanału) i zewrzyj na chwilę. Jeżeli brama ruszy to znaczy że źle zaprogramowałeś piloty. Czy odbiornik space cyka gdy naciśniesz przycisk pilota? Jeżeli tak,to podłącz te przewody do kanału który zaprogramowałeś(jeżeli nie masz miernika to metodą prób i błędów-masz trzy możliwości...)
  • REKLAMA
  • #3 15213004
    zybi60
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Trochę mnie dziwi ta odpowiedź. Po pierwsze nie mylmy pojęć - tych pilotów się nie programuje !! Te piloty (Space 2 lub 4) wysyłają swój sygnał kodowy, który jest rejestrowany w odbiorniku centralki. REJESTROWANIE pilota w RE434sp jest proste. Ładnie to jest opisane w pedefie odbiornika. Masz pilota nie zarejestrowanego i dlatego nie działa. Odbiornik ma 4 kanały, przyciski ściśle odpowiadają kanałom - 1 duży, 2 mały poniżej, a boczne to 3 i 4. Przy niekombinowanej bramie, używa się kanału 1.
  • REKLAMA
  • #4 15213115
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 947
    zybi60 napisał:
    Trochę mnie dziwi ta odpowiedź. Po pierwsze nie mylmy pojęć - tych pilotów się nie programuje !! Te piloty (Space 2 lub 4) wysyłają swój sygnał kodowy, który jest rejestrowany w odbiorniku centralki. REJESTROWANIE pilota w RE434sp jest proste. Ładnie to jest opisane w pedefie odbiornika. Masz pilota nie zarejestrowanego i dlatego nie działa. Odbiornik ma 4 kanały, przyciski ściśle odpowiadają kanałom - 1 duży, 2 mały poniżej, a boczne to 3 i 4. Przy niekombinowanej bramie, używa się kanału 1.

No to chyba masz jakąś inną instrukcję ( jak przeczytasz to przestaniesz się dziwić)
    Po zarejestrowaniu pilota możliwa jest jego edycja i programowanie tak, że np przycisk 1 będzie uruchamiał kanał3, a P2 np. kanał 4. Można również zablokować dowolny przycisk, mimo że zastał wczytany do odbiornika.
    Wiem że nazewnictwo "programowanie pilota" powinno brzmieć "programowanie reakcji odbiornika na przyciski pilota", ale nawet producent(DTM) używa takiego nazewnictwa w instrukcji.
    Reasumując:
    - nie mając szczegółowej instrukcji i ogólnego pojęcia można namieszać...
    Załączniki:
    • RE_434SP.pdf (2.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 15214394
    zybi60
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Oczywiście, masz rację, ale nie wgłębiałem się w edycję ustawień pilota. Przedstawiłem tylko proste dopisanie pilota. Osoby niezorientowane w tej dziedzinie mają przeświadczenie, że to w pilocie następują zmiany programowe. W chwili obecnej instaluję sterownik USB do oprogramowania DTM System i w tym programie bardzo fajnie konfiguruje się ustawienia pilotów. Niestety na XP działa , a na W7 nie chce łyknąć sterowników ( usbser.sys).
REKLAMA