logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat alarmu na podczerwień reagującego na przerwanie wiązki

F4T4L 08 Cze 2005 19:11 2138 4
REKLAMA
  • #1 1560917
    F4T4L
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Szukam schemaciku i instrukcji alarmu działającego na podczerwień ale takiego aby działał na na zmianę a nie na stan czyli jeśli np przerwiemy wiązkę podczerwieni zadziała lecz gdy ona będzie przez chwile przerwana przestanie działać ... i podobnie gdy znowu wiązka podczerwieni popłynie ...

Przeniosłem z: Schematu/instrukcji... [h]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1561407
    volli
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    w zalaczniku bariera podczerwieni.
    Załączniki:
    • czujnik_podczerwieni.pdf (303.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1561420
    volli
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    chyba nie zrozumialem twojej wypowiedzi. Jaki ma to byc alarm?? na zasadzie bariery czy detektora ruchu??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1561572
    dgaleza
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Użykownikowi F4T4L chodzi najprawdopodobniej o barierę podczerwieni, która po przerwaniu wiązki zacznie sygnalizację (świetlna, dźwiękowa).
    Układ, który zamieścił volli jest dość skomplikowany. Ja polecam kit EdE - Dalekosiężny tor podczerwieni. Trzeba bybyło go lekko zmodernizować. Nie wiem, bo nie przyglądałem się schematowi ideowemu pliku zamiesczonego przez volli. Być może on jest już zmodernizowany.
    W kicie AVT-730 (Daleksiężny tor podczerwieni) trzeba byłoby odwrócić działanie odbiornika, tak aby podczas gdy nadajnik i odbiornik się "widzą" nie byłoby żadnych sygnałów. Lecz gdyby straciły siebie ze "wzroku" zadziałał sygnalizator.
  • #5 1562387
    F4T4L
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    ten alarm ma dzialac na zasadzie zmiany stanu jesli np ktos przejdzie to alarm sie zalaczy ale jesli dana osoba przerwie wiazke na przyklad reka i reka bedzie przecinala wiazke przez powiedzmy 15 sekund to dostaniemy tylko impuls ze wiazka zostala przerwana ale alarm nie bedzie wlaczony ... i po tych 15 sekundach gdy sie reke wezmie rowniez zostanie podany impuls o zmianie stanu ... lecz gdy od razu sie przerwie wiazke i ja polaczy np przechodzac przez nia alarm ma sie wlaczyc ... :|
REKLAMA