logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kogokolwiek kiedykolwiek Miśki pytały o papiery do radia

jj1000 08 Cze 2005 23:22 1569 10
REKLAMA
  • #1 1561758
    jj1000
    Poziom 11  
    Mam stare radio (alan19), nie mogę znaleźć do niego papierów.
    A może są niepotrzebne, bo nikt o nie nigdy nie zapyta?
    A więc proszę tych co ich zapytali aby napisali czego od nich chcieli.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1562107
    saper3791
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Mnie kiedys zatrzymal "smerf" i pytal sie o pozwolenie urzywania CB radio . Gdy polozylem mu przed nosem moja licencje i dowod dokonanej oplaty i wytlumaczylem , ze to nie jest CB radio tylko ICOM dostal prawie orgazmu , nie pytal o papiery radio czy dopalu ( ktory byl widoczny przy radio ) jedynie o pozwolenie urzytkowania .

Pozdrawiam
  • #3 1562501
    sp9coo
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Teraz już nie potrzeba się tłumaczyć tylko powiedzieć żeby poczytał najnowszą ustawę dotyczącą CB jest to uwolnione od jakich kolwiek papierów reszta na
    www.urtip.gov.pl
    Grzegorz sp9coo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1563200
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Pod warunkiem, że radio jest oznaczone symbolem CE. Pozwolenia w obecnej chwili nie są wymagane, natomiast jeśli radio nie jest oznaczone CE to wymagany jest protokół pomiaru radiotelefonu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1563229
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    CE... Zawsze mozna sobie nakleic ;)

Ja na wszystkich radiach mam: "Urzadzenie abonenckie przeznaczone do pracy w sieci telekomunikacyjnej TP.SA. Nie wymaga zezwolenia telekom. Dz.U.118/95 poz.571, par. 4 ust, 1 pkt. 2"

Coprawda sa to radia pracujace w trankingu, ale maja wklepane czesotliwosci z pasma ~450MHz ;]
  • Pomocny post
    #6 1564810
    Panda02
    Poziom 32  
    Tylko nie każdy misiek da się przekonać, że radiotelefon CB pracuje "w sieci telekomunikacyjnej TP.SA." Trochę się przez te parę lat nauczyli i wiedzą co to jest CB. Natomiast co do pierwszej części wypowiedzi to się zgadzam.
  • REKLAMA
  • #7 1565013
    Daro10
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ja czytałem iz teraz na CB nie poytzreba zadnych papierów poniewarz one robią na niskich częstotliwościach i pod warunkiem ze nie wprowadzają jakich kolwiek zakłuceń.
  • #8 1565056
    Panda02
    Poziom 32  
    8 błędów w jednym zdaniu to chyba swoisty rekord. I jeszcze styl:
    Daro10 napisał:
    ...one robią na niskich częstotliwościach...
    Kolego Daro10 weź sobie do serca
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!
  • #9 1565285
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Mnie kiedyś zatrzymali, ale będzie już ze dwa lata tamu. Pytali o zezwolenie, ale jak im pokazałem, to i tak go nie czytali, bo widać nie mieli o tym zielonego pojęcia. Natomiast czepiają się kierowców Tirów. Kilku ludzi opowiadało mi o tym.
  • #10 1565298
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Ja czyta³em i¿ teraz na CB nie poytzreba ¿adnych papierów poniewa¿ one robi± na niskich czêstotliwo¶ciach i pod warunkiem ze nie wprowadzaj± jakich kolwiek zak³óceñ.
  • #11 1565872
    jj1000
    Poziom 11  
    Wczoraj bardzo wolno przejechalem obok misków z suszarką i patrzyłem im głeboko w oczy. Jeden z nich patrzył na antenę i wydawałoby się, że chciałby ją wyrwać.
    Ale nie zatrzymali i nie chcieli papierów.
    Może z dokumentami do radia to tak jak z datą ważności gaśnicy - niby trzeba mieć, ale sprawdzają tylko jak sie na kogoś wkurzą.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię konieczności posiadania dokumentów do radia CB, na przykładzie modelu Alan 19. Użytkownicy wskazują, że obecnie nie jest wymagane posiadanie zezwoleń ani innych papierów do użytkowania radiotelefonów CB, pod warunkiem, że urządzenie jest oznaczone symbolem CE lub spełnia normy dotyczące zakłóceń. Jeden z uczestników opisał sytuację, gdy kontrolujący (potocznie "miś") pytał o pozwolenie na użytkowanie radia, a okazanie licencji i dowodu opłaty wystarczyło do zakończenia kontroli. Zwrócono uwagę, że mimo formalnego braku obowiązku, w praktyce funkcjonariusze mogą czasem wymagać dokumentów, podobnie jak w przypadku kontroli gaśnicy w pojeździe. Wskazano również, że starsze radia bez oznaczenia CE mogą wymagać protokołu pomiaru radiotelefonu. Podsumowując, obecne przepisy uwalniają użytkowników CB od obowiązku posiadania papierów, ale w praktyce kontrola może się zdarzyć, zwłaszcza w przypadku urządzeń niezgodnych z normami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA