logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie dokumenty są potrzebne przy kontroli CB radia Uniden 510?

michcio997 04 Paź 2006 17:40 8118 37
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakie dokumenty trzeba mieć przy kontroli policji lub UKE do CB radia Uniden 510?

Przy kontroli powinieneś mieć świadectwo homologacji albo deklarację zgodności; z deklaracji muszą wynikać co najmniej informacje o zakresie częstotliwości 26,96–27,41 MHz, mocy wyjściowej do 4 W oraz zgodności z normą PN-ETS 300 135 [#3090387] Okazanie jednego z tych dokumentów zwalnia z obowiązku posiadania pozwolenia [#3090387] Jeśli radio nie spełnia wymagań, UKE może je zatrzymać do depozytu na badania i dalsze postępowanie, łącznie z decyzją o zakazie użytkowania [#3087466] Część osób pisała, że wystarczy oznaczenie CE na obudowie, ale w wątku podkreślono też, że samo CE może być tylko oznaczeniem i nie zawsze stanowi pewny dowód zgodności [#3090419] [#3098856]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3084947
    michcio997
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    witam

mam radio cb chciałem sie dowiedzieć jakie dokumenty od was żądano przy kontroli policji uke

ja mam gwarancje z dowodem zakupu i papierek potwierdzenie zgodności numer........
    bez żadnych pieczątek itp czy to wystarczy?

proszę o odpowiedz

posiadam unidena 510 niby znieśli na niego homologacje ale jak na razie nie nakazali wycofać sprzętu z rynku wiec będę używał dalej

ale chciałem sie dowiedzieć czy kwestia dokumentów jest z mojej strony oki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3084954
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Witam!
    Do 4W w antenę bez zadnych papierów!!!
  • Pomocny post
    #3 3087466
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Moja odpowiedź powędrowała do przyszpilonego wątku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic164349.html#3086143
    Przypomnę:

http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Lea...ews_cat_id=69&news_id=1215&layout=0&page=text

"W odniesieniu do użytkowników, podczas kontroli, CB radio może zostać zabrane do depozytu celem przeprowadzenia badań i dalszego postępowania (wydanie decyzji o zakazie użytkowania w przypadku niespełnienia wymagań)."
  • Pomocny post
    #4 3090387
    piorecki5
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Ja od 18 miesięcy śmigam na Unidenie 520 i mam w mobilku zalaminowaną kopię potwierdzenia zgodności. W myśl Dz.U. Nr 169, poz. 1774 : W trakcie kontroli drogowej, użytkownik powinien okazać Świadectwo Homologacji. W przypadku braku Świadectwa Homologacji, uzytkownik musi posiadać i okazać Deklarację Zgodności, z której będzie wynikała jedna, dwie lub trzy informacje, a mianowicie: 1.) o zakresie częstotliwości (26,96 - 27,41 MHz); 2.) o mocy wyjściowej (do 4 W); 3.) o zgodności z normą PN-ETS 300 135.
    Okazanie jednego z ww dokumentów zwalnia (zgodnie z wyżej cytowanym rozporządzeniem) użytkownika z obowiązku posiadania zazwolenia.
  • Pomocny post
    #5 3090419
    grab1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Z tego co gdzieś czytałem to jeśli na obudowie jest znaczek CE to nie potrzeba żadnych papierków, bo to jest certyfikat zgodności z normami europejskimi.
  • Pomocny post
    #6 3096582
    vixer
    Poziom 12  
    gdzie dostane taka deklaracje zgodnosci?
  • Pomocny post
    #7 3098856
    grab1
    Poziom 12  
    vixer napisał:
    gdzie dostane taka deklaracje zgodnosci?

Jeśli chodzi Ci deklarację zgodności o której mówiłem, to nigdzie jej nie dostaniesz. Ona powinna być naniesiona trwale na obudowie to ten znaczek CE.
    Jakie dokumenty są potrzebne przy kontroli CB radia Uniden 510?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 3098931
    Stedar
    Poziom 12  
    Uniden 520 i 510 straciły homologacje teraz , a te co posiadały homologacje wcześniej czy też są zakazane , przecież homologacje poprzednią ktoś wydał czy tu prawo działa wstecz :cry:
  • #10 3132946
    michcio997
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    kolego ja osobiście wymieniłem unidena 510 na johnny 2 ale tylko dlatego ze miałem trochę kaski odłożonej

homologacja na unideny została zniesiona w luty m

a ja kupiłem we wrześniu wiec sprzedawca nie ma szans

dzwoniłem do uke czy jakoś tak i mówili że mogą zabrać radyjko na badania a później zakazać jego użytkowania

ty ani sprzedający nie ponosicie żadnych konsekwencji
  • Pomocny post
    #11 3133744
    Stedar
    Poziom 12  
    Ja osobiście jestem użytkownikiem CB już ok. 15 lat i nie spotkałem się z kontrolą radia CB w samochodzie ,w domu miałem chyba ze trzy kontrole ale tylko dzięki sąsiadowi . Policja tak naprawdę nie ma pozwolenia na kontrole urządzeń nadawczo - odbiorczych (jeśli nie nadajemy na częstotliwościach policji) chyba że ma ze sobą osobę upoważnioną do przeprowadzania takiej kontroli .

Dodano po 8 [minuty]:

Osobiście wole U.. 520 od P.. Johnego chociażby dlatego że wiem jak są zbudowane i dopóki P.. był zbudowany identycznie jak U.. albo U.. jak P.. to firma P.. była górą ale jak P.. zmienił technologie to mu się trochę pogorszyło i dlatego dzisiaj walczą i chcą wyeliminować lepszego i tańszego konkurenta .Może i P.. trzyma częstotliwość i ma zawężony odbiornik ale większość CB nie pracuje idealnie w "0" i dlatego w P.. będzie problem z odbiorem , automatyczny SQ też nie działa tak jak ja bym chciał , w końcu P.. produkował U..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 3138306
    vixer
    Poziom 12  
    ja do mojego unidena mialem dolaczony "papierkowy" certyfikat zgodnosci z normami CE
  • #13 3140810
    jacdar
    Poziom 11  
    Kolego wczoraj własnie miałem zdazenie z policją zatrzymała mnie do kontroli grogówka. Widzieli cb- radio. Myslalem ze cos bedą chcieli ale nic nie chcieli i nic nie mówili. Ale na wszelki wypadek miałem ze soba deklaracje zgodnosci. Cb mam w osobówce. wiec bez obaw. najlepiej jeszcze przy nich miec wyłaczone. to ci g... mogą zrobić. Pozdrawiam!!! :)))
  • REKLAMA
  • #14 3339587
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Ocena: 48
    I tu się kolego BARDZO mylisz.
    Posiadać w samochodzie, jak i wdomu, znaczy musisz mieć pozwolenie (homologację lub deklarację).
    Nawet jak mikrofon odłączysz, to musisz mieć "PAPIER".
    Jedynie leżące na siedzeniu (nie podłączone), nie podlega kontroli.
    Tak stanowią przepisy - Dziennik Ustaw.
    ---------------------------------------
    piorecki5 - bardzo rzeczowo opisał.
    Pozdrawiam.
  • #15 3339736
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    z twojej mowy wynika że najlepiej miec kieszen i szybko wyciągac przy pałkarzach :-)
  • #16 3340379
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1689
    gimof napisał:
    z twojej mowy wynika że najlepiej miec kieszen i szybko wyciągac przy pałkarzach :-)

Najlepiej, to miec wszystko w porządku, a nie kombinować jak tu oszukać prawo.
    Michał
  • #17 3340886
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    cobra_bajka napisał:
    ...
    Tak stanowią przepisy - Dziennik Ustaw

Tak dla porzadku to Dziennik Ustaw jest nazwa gazety rzadowej, w ktorej oglaszane sa przepisy. Tymi przepisami sa glownie ustawy (sejmowe) i rozporządzenia (Rady Minstrow lub upowaznionego w ustawie ministra).
  • #18 3340918
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Ależ kombinujecie, jak koniki.
    Są przepisy i należy je przestrzegać.
    Po co te bezsensowne wywody o kieszeniach, rozporządzeniach i innych bzdetach.
    Jak ktoś chce dyskutować nad sensownością aktualnych rozporządzeń, to niech z odpowiednim Ministrem porozmawia.
    Pozdrawiam.
  • #19 3340940
    gimof
    Poziom 27  
    mój post to była ironia. Ludzie robią z igły widły i tyle. :-)
  • #20 3341009
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Kwestia radia CB jest wyjaśniona.
    ------------------------------------
    A jak przepisy mają się do zasilaczy, które używamy do zasilania radia?

Czy muszą mieć homologacje?
  • #21 3341051
    gimof
    Poziom 27  
    Niewiem czy jest to objętne ustawowo ale zt ego co mi wiadomo to jest mozliwość wykonania w UKE badania zasilacza.
  • #22 3373134
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam!
    A ma ktoś Midland 100M (77-100) - posiada to ustrojstwo homologację lub inny firmowy papierek?
    Co mam z tym zrobić?
    Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • #23 3655462
    Stedar
    Poziom 12  
    co do homologacji zasilacza tak on też potrzebuje homologacji i znowu kombinowanie przy kontroli najlepiej mieć akumulator :D
  • #24 3656173
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Stedar - na jakiej podstawie twierdzisz, że zasilacz musi mieć homologację ? Owszem, kiedyś tak było, ale teraz w przepisach nie ma słowa o tym.
  • #25 4209481
    Stedar
    Poziom 12  
    a czy przepisy po jakimś czasie tracą ważność ?? skoro kiedyś potrzebna była homologacja a nikt tego nie odwołał tzn. nadal ten przepis robi robote
  • #26 4209743
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Przepisy tracą ważność, gdy zostanie uchylona podstawa prawna, a tak się stało więc nie wypisuj bzdur. W ogóle to zastanawiam się czemu w naszym kraju jest taki "analfabetyzm" prawny i ludzie sobie nie potrafią podstawowych rzeczy sprawdzić. Podam dodatkowo jeszcze kompletnie niezwiązany, ale ilustrujący problem przykład: w prawach jazdy było wpisane, że są ważne bezterminowo a jednak ludzi zmuszono do wymiany. Dodam jeszcze, że w kwestiach CB w latach 90-tych sporo działań ówczesnego PAR-u (a później jeszcze krótki czas URT) panowała swoista samowolka - większość była oparta na zarządzeniach i "widzimisie" urzędników tej instytucji, a nie na ustawach i stosownych rozporządzeniach.
  • #27 4209886
    niunio
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Wystarcz grzecznie policjanta zapytac się czy posiada spis CB dopuszczonych lub nie, do użytku na terenie RP. ( nie dotyczy: kradzione).
  • #28 4212379
    Stedar
    Poziom 12  
    nie jestem w temacie prawnym na czasie ale chciałbym wiedzieć co w trawie piszczy i jeśli wiesz gdzie jest napisane to że zasilacze już nie potrzebują homologacji to jestem zainteresowany tą wiadomością , bo miałem już kilka kontroli i co prawda nie czepiali się zasilaczy ale inspektorzy byli normalni a jak trafi mi się następnym razem służbista to wtedy będę przygotowany na taką ewentualność i będę wiedział do kiedy była homologacja i dlaczego teraz już jej nie potrzebuję (bo bo tej pory wiedziałem że takowa jest potrzebna i przynajmniej ja szukając pobieżnie nie znalazłem wzmianki o tym że teraz homologacja na zasilacze jest niepotrzebna lub nie wymagana)
  • #29 4212402
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ludzie - nie jestem prawnikiem, ale strach mnie ogarnia jak czytam takie rzeczy. A gdzie jest napisane, że na nóż nie trzeba pozwolenia albo że możesz posiadać antenę satelitarną ? To jest elementarne, że skoro nie ma jakiegoś zapisu w prawie, to znaczy że jest to nieprecyzowane, czyli dozwolone. Żeby coś było wymagane, to musi być napisane że jest wymagane, ale jeśli wymaganie się znosi to się po prostu znosi przepis i tyle. Elementarz (nie obraź się, ale moim zdaniem to po gimnazjum każdy takie rzeczy powinien wiedzieć)
  • #30 4213157
    Stedar
    Poziom 12  
    dlatego pytam gdzie jest napisane że znosi się takie coś jak homologacja na zasilacz chyba to pytanie jest proste
    Nie obrażam się tylko pytam bo skoro jesteś po gimnazjum i wiesz gdzie jest napisane o zniesieniu homologacji to może podzielił byś się wiadomościami z tymi co to za ich czasów jeszcze gimnazjum nie było

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie dokumentacji wymaganej przy kontroli CB radia Uniden 510 przez policję i UKE. Do urządzeń CB o mocy do 4W i anten bez wzmacniaczy nie są wymagane żadne dokumenty. Jednak zgodnie z obowiązującymi przepisami użytkownik powinien posiadać Świadectwo Homologacji lub Deklarację Zgodności, potwierdzającą zakres częstotliwości (26,96 - 27,41 MHz), moc wyjściową (do 4 W) oraz zgodność z normą PN-ETS 300 135. W przypadku braku tych dokumentów sprzęt może zostać zatrzymany do badań i użytkowanie może zostać zakazane. Homologacja na modele Uniden 510 i 520 została zniesiona, co oznacza, że nowe egzemplarze nie mają aktualnej homologacji, ale użytkownicy starszych modeli nie ponoszą konsekwencji prawnych. Znaczek CE na obudowie jest traktowany jako potwierdzenie zgodności z normami europejskimi i może zwalniać z obowiązku posiadania papierów. W praktyce kontrole CB są rzadkie, a policja nie zawsze wymaga dokumentów, jednak zaleca się posiadanie deklaracji zgodności lub homologacji. Dyskutowano także o konieczności homologacji zasilaczy do CB, gdzie zdania są podzielone, choć obecnie nie ma jednoznacznego wymogu prawnego. Wskazano, że brak homologacji nie oznacza automatycznego zakazu użytkowania, ale sprzęt może zostać zatrzymany do badań. Wątpliwości dotyczą także legalności używania radia bez dokumentów zakupionego na giełdzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA