logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zautomatyzować bramę wjazdową do garażu?

kanonier714 27 Paź 2015 18:06 1038 4
REKLAMA
  • #1 15100727
    kanonier714
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam.
    Z racji, że przebudowałem właśnie swój budynek gospodarczy na garaż dla mojego auta przyszedł mi taki pomysł do głowy. Sprawa wygląda tak: mam drogę wjazdową,potem płot z otwieraną bramą na zawiasach i dalej ten mój "nowy" garaż.
    Chciałbym, żeby dojeżdzając do bramy, siedząc w samochodzie po np: wcisnieciu przycisku lub innym sygnale brama otwierala się. Wtedy ja parkuje w garażu znów daje jakiś sygnał i brama się zamyka.
    Czy można coś takiego zrobić w miarę prosty sposób. Jak się do tego zabrać?
    Podchodzę oczywiście do tego jako do fajnego bajeru :D
  • REKLAMA
  • #2 15100742
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1408
    Najłatwiej kupić i zamontować fabryczny napęd.
  • REKLAMA
  • #3 15100746
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    A dlaczego tutaj pytasz zamiast samemu poczytać to co w internecie? Samodzielność nikomu nie zaszkodziła.
    Bramy zdalnie sterowane, ich zasada działania, sposób montażu i ceny są ogólnie dostępne.
  • REKLAMA
  • #4 15100749
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Sterowników i siłowników bramowych do wyboru, do koloru. Kupujesz, montujesz, podłączasz i sterujesz sobie bramą z pełną satysfakcją.
  • #5 15102734
    Elektrobim

Poziom 15  
    Ocena: 66
    Cześć. Może chodziło Ci o jakieś alternatywne sygnały sterujące do bramy zamiast pilotów?
    Słyszałeś o transpoderach (bezdotykowo), modułach GSM (otwierasz bramę smartfonem), jest też nowa technologia Beacon (to bardzo ciekawy temat). Ewentualnie wstawiasz fotokomórkę i ona wyczuje samochód - zamiast zamykać pilotem, to "zbocze wzrastające" z przekaźnika fotokomórki aktywuje zamykanie. Pełni wtedy funkcję wyzwalania bramy, a nie bezpieczeństwa. Kilku naszych klientów to zrobiło. Ewentualnie coś takiego, jeśli szukasz zewnętrznych bajerów:
    http://www.elektrobim.pl/sklep/klawiatura-szyfrowa-zamek/
    Konto firmowe:
    Elektrobim
    ul. Śląska 9, Stargard Szczeciński, 73-110
REKLAMA