logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG L1919S - monitor nie przechodzi w tryb czuwania, komunikat sprawdz kabel sygnałowy

danieldomel 27 Paź 2015 18:49 1170 4
  • #1 15100862
    danieldomel
    Poziom 10  
    Ocena: 36
    Witam.Dostałem uszkodzony monitor LG L1919S.
    Po wymianie kondensatorów w zasilaczu monitor odpalił.
    Działa ale nie przechodzi w stand-by czyli tryb czuwania zamiast tego pisze "sprawdz kabel sygnałowy".
    Proszę o porady, z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 15101968
    Daniel Pietras
    Poziom 21  
    Po wyjęciu kabla z gniazda monitora również taki objaw?
    Kondensator elektrolityczny uszkodzony może dostać dużej upływności, zatem może uszkodzić coś jeszcze. Tu masz opis wyprowadzeń z płytki zasilacza Link. DIM to ściemnianie (rozjaśnianie świetlówek, sygnał idący z płyty głównej, także tu nie istotne) tutaj jest schemat Link. Na początek sprawdź co się dzieje na pinie on/of i poszukaj czy np. któryś tranzystor w okolicy nie jest uszkodzony.
  • #3 15102294
    danieldomel
    Poziom 10  
    witam Daniel. tak po wyjęciu kabla z gniazda karty graficznej jest to samo "sprawdz kabel sygnałowy".Ok posprawdzam te tranzystory w okolicy on/off i dam znać. dzięki za serwisówkę.

Dodano po 2 [godziny] 37 [minuty]:

Witam ponownie.Sprawdziłem te tranzystory i faktycznie Q301 (DTA144EK) i Q302 (DTC144EK) są walnięte. Jeden jest pnp a drugi npn, noty katalogowe podają że są to tranzystory z rezystorami, ale nie podają wartości tych rezystorów. nie wiem czy uda mi się dostać takie lub jakieś zamienniki.
    Jak bym znał wartości rezystorów to można by zrobiś jakiś układ zastępczy.....
  • Pomocny post
    #4 15102724
    Daniel Pietras
    Poziom 21  
    Pierwszy z tych tranzystorów jest dostępny na znanym portalu aukcyjnym, to pozostaje szukać zamiennika do drugiego.
  • #5 15102772
    danieldomel
    Poziom 10  
    No wielkie dzięki. na 99 % usterka wykryta więc temat zamykam.Pozdrawiam.
REKLAMA