logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Deutz DX110 - Drastycznie ubywa olej hydrauliczny - przybywa w skrzyni biegów

krzysiek522 28 Paź 2015 19:36 7236 13
REKLAMA
  • #1 15103782
    krzysiek522
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    witam mam nietuzinkowy problem przekopałem kilka forów i nie znalazłem podobnego przypadku jak mój mianowicie:

mam ciągnik deutz fahr dx 110 kupiłem go po okazyjnej cenie z problemem ubywającego oleju hydrauliczno-przekładniowego ze zbiornika za kabiną, a przybywa go w skrzyni biegów, którędy on może uciekać bo dookoła nie ma żadnych dużych wycieków albo bardzo małe niezwiązane z tym gdyż ucieka go około 15 l na 10ha orki np. ... Wiec jest to bardzo uciążliwe a ostatnio ze skrzyni wypuściłem 60l oleju :o !!! a z tego co mi wiadomo powinno być około 40l. Może ktoś wie gdzie może być wyciek albo chociaż jakąś sugestie (na bank na zewnątrz wycieku nie ma ) a demontaż kabiny trochę mi się nie uśmiecha.
  • REKLAMA
  • #2 15103829
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1601
    Prawdopodobnie puszcza Ci pompa napędem do skrzyni.
  • #3 15104111
    krzysiek522
    Poziom 10  
    bearq napisał:

może kolega troszkę jaśniej? która pompa główna hydrauliczna ta przy silniku? bo ta pompa, która jest w skrzyni bierze olej z dołu skrzyni bo jest smok. I centralnie smaruje wałki w skrzyni z tego co widziałem, bo mi już mysi do głowy przychodzą ze trzeba podnośnik rozbierać i szukać
  • #4 15104162
    kmr
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    A siłownik podnośnika hydraulicznego w środku w plecaku?
    Jeśli tak to czy opuszcza się na długotrwałym postoju jak jest ciepły olej?

Podobną sytuację miałem w Fortshritt zt303 pomogło uszczelnienie siłownika
  • REKLAMA
  • #5 15104199
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1601
    krzysiek522 napisał:
    bearq napisał:

może kolega troszkę jaśniej? która pompa główna hydrauliczna ta przy silniku? bo ta pompa, która jest w skrzyni bierze olej z dołu skrzyni bo jest smok. I centralnie smaruje wałki w skrzyni z tego co widziałem, bo mi już mysi do głowy przychodzą ze trzeba podnośnik rozbierać i szukać

Albo w skrzyni albo tak jak pisał kolega wyżej puszcza Ci plecak, innej możliwości nie ma.
  • #6 15104445
    krzysiek522
    Poziom 10  
    kmr napisał:
    A siłownik podnośnika hydraulicznego w środku w plecaku?
    Jeśli tak to czy opuszcza się na długotrwałym postoju jak jest ciepły olej?

Podobną sytuację miałem w Fortshritt zt303 pomogło uszczelnienie siłownika

Tez tak podejrzewam ale z tego co obserwuje na złożonym nawet ciężkim sprzęcie nie opada jest w nim coś takiego jak korektor siły podnoszenia czy przeciążenia nie wiem jak to fachowo nazwać, ze tak co jakiś czas szarpnie jak wisi coś ciężkiego i co do opadania na ciepłym oleju to przypomnę, ze podnośnik ma na zewnątrz jeszcze dwa siłowniki wspomagające po obu stronach, może one trzymają a olej ucieka w trakcie podnoszenia przez tłok w plecaku bo troszkę jakby za wolno podnosił i może wtedy uciekać tłokiem w plecaku...
  • #7 15105253
    kmr
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    Może jeszcze być pęknięty przewód lub tylko uszkodzone któreś z połączeń siłownika wewnątrz. Trzeba zdjąć plecak a narty odstawić na bok:)
  • #8 15106855
    krzysiek522
    Poziom 10  
    kmr napisał:
    Może jeszcze być pęknięty przewód lub tylko uszkodzone któreś z połączeń siłownika wewnątrz. Trzeba zdjąć plecak a narty odstawić na bok:)

tak.. jak naprawie to napisze co było, ale to bliżej zimy bo jeszcze kończę sezon i w tej chwili nie mam jeszcze na to czasu. Jak narazie dzięki.
  • #9 15109200
    zbigniew125
    Poziom 24  
    Ocena: 398
    bearq napisał:

O ile pompa jest montowana do skrzyni a nie silnika . [Piszę tak ponieważ nie znam budowy ] Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 15112449
    krzysiek522
    Poziom 10  
    pompa montowana jest napędem do silnika nie do skrzyni, do skrzyni montowana jest w większych modelach np: DX140
  • #11 18018980
    Greg233
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam kiedyś kolega Krzysiek pisał o ubywaniu olejuw tym zbiorniku za kabina dx110
    czy kolega zna juz przyczyny bo tez mi ubywa chyba bo juz 15 litrów dolałem
  • #12 18684601
    McTrix
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam, podłączam się do tematu.
    Ten sam przypadek w dx 4.50, podnośnik różnie raz opadał, raz nie ? Może jakiś zawór się przycina ? A co do przybywania oleju w skrzyni, wiadomo jaka przyczyna ? Tloczysko pod czapką przecieka ? Czy coś jeszcze ? W następnym tygodniu będę rozbierał, więc dobrze by było wiedzieć jaka przyczyna bo wtedy będę wiedział ile czasu na to zejdzie...
  • #13 18689726
    Greg233
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam dzieki za post czekam co wyjdzie z rozerrania plecaka pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 19080755
    krzysiek522
    Poziom 10  
    witam trochę sporo czasu minęło ale winowajca okazał sie uszkodzony uszczelniacz w plecaku a sam olej przedostawał się przez taka rurkę jakby przelewową/odpowietrzająca - (nie znam do końca jej przeznaczenia) jak w plecaku przekroczy pewien poziom to olej spływa do skrzyni/mostu warto sprawdzić dokładnie wszystkie połączenia rurki etc, jak ktoś ma pytania odnośnie deutzów dx chętnie odpowiem bo poznałem dx-y już dosyć dobrze pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ciągnikiem Deutz Fahr DX110, polegający na ubywaniu oleju hydrauliczno-przekładniowego ze zbiornika za kabiną, podczas gdy olej przybywa w skrzyni biegów. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn, takich jak uszkodzenie pompy hydraulicznej, nieszczelności w siłownikach podnośnika, pęknięte przewody lub uszkodzone połączenia. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na konieczność demontażu plecaka hydraulicznego w celu zlokalizowania wycieku. Ostatecznie, jeden z uczestników potwierdza, że problemem był uszkodzony uszczelniacz w plecaku, przez co olej przedostawał się do skrzyni biegów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA