logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung NP310E5C-U02PL - File:\BCD Error code:0xc000000d + dziwny bios

a_f_a 28 Paź 2015 20:33 2403 2
REKLAMA
  • #1 15103961
    a_f_a
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dostałem lapka do naprawy od młodszej siostry.
    Potrzebuje pomocy z tym laptopem. Po uruchomieniu pojawia się komunikat:

Po wejściu do biosu wyłączam secure bot zmieniam sekwencje botowania zapamiętuje ustawienia restartuje i dzieje się to samo w sensie bios nie zapamiętuje nowej sekwencji botowania na siłę chce botować najpierw z dysku, inne ustawienia zapamiętuje.
    Po wyjęciu dysku lapek botuje się z płyty pena i wszystkiego innego.

Zrobiłem jeszcze fotkę z DMDE dysku na innym komputerze:

Chce postawić system od nowa, najlepiej ten oryginalny, nie zależy mi na danych.
    Jakieś pomysły??
  • REKLAMA
  • #2 15104465
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 352
    Nie ma opcji wyboru konkretnego nośnika do zbootowania poprzez np. f8 czy f12? Poza tym możesz sformatować dysk na innym komputerze, utworzyć partycję i dopiero włożyć do docelowego laptopa. Inną opcją jest użycie np. hirens boot.
  • #3 15108740
    a_f_a
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Przepraszam że tak późno odpowiadam ale byłem odcięty od neta(praca).

Teraz tak.

Komputer po prostu zapętla się. Najpierw niebieski ekran z komunikatem, po naciśnięciu esc restart i automatyczne wejście do biosu. Po zmianie ustawień (oczywiście sekwencja botowania nie chce się zapamiętać, inne ustawienia pamięta) i zapamiętaniu wychodzimy z biosu, restart i znów niebieski ekran.
    Przy uruchamianiu (po wyłączeniu securebota) w dole ekranu pojawia się napis press f2 for setup f4 for recovery. Oczywiście po naciśnięciu takowych nic się nie dzieje (komputer pozostaje w swojej "pętli"). Przyciski f8 i f12 też bez efektu.
    użycie hirens boota nie wchodzi w grę bo laptop zbotuje się z płyty/pena dopiero jak wyjmę dysk a bez dysku w lapku nic nie zrobie...

Masz na myśli format i usunięcie wszystkich partycji z ukrytymi włącznie?? Czy da się wtedy zarejestrować legalnie system na który licencja została kupiona wraz z laptopem??
    Ja myślę jednak że czegoś nie przestawiłem w biosie i lapek się buntuje, załączam fotki:

Samsung NP310E5C-U02PL - File:\BCD Error code:0xc000000d + dziwny bios Samsung NP310E5C-U02PL - File:\BCD Error code:0xc000000d + dziwny bios Samsung NP310E5C-U02PL - File:\BCD Error code:0xc000000d + dziwny bios

UPDATE:

Wyczyściłem cały dysk do zera, z partycjami recovery włącznie, i poszedł z płytki, potem update biosu i wszystko śmiga jak talala.
REKLAMA