logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie tranzystorem mocy z optoizolatorem - analiza schematu i przebiegów

Marcus_Demoman 31 Paź 2015 00:06 2115 8
REKLAMA
  • #1 15109841
    Marcus_Demoman
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam forumowiczów

Poniżej przedstawiam symulację układu sterowania tranzystorem mocy z separacją za pomocą optoizolatora w programie CircuitMaker.
    Byłbym wdzięczny za komentarz do schematu i przebiegów, oraz o odpowiedz na pytania:

1)dlaczego w symulacji prąd bazy tranzystora mocy zachowuje się w tak chaotyczny sposób?

2) czy da się dobrać lepsze wartości elementów aby uzyskać lepsze przebiegi?

3) czy schemat jest poprawny i czy da się go jeszcze usprawnić (jeśli tak to jak)?

Pozdrawiam.

Sterowanie tranzystorem mocy z optoizolatorem - analiza schematu i przebiegów Sterowanie tranzystorem mocy z optoizolatorem - analiza schematu i przebiegów Sterowanie tranzystorem mocy z optoizolatorem - analiza schematu i przebiegów Sterowanie tranzystorem mocy z optoizolatorem - analiza schematu i przebiegów
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15109896
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 15110293
    komatssu
    Poziom 29  
    Ocena: 166
    Jest to zadanie do realizacji w praktyce, czy czysto teoretyczne?
    Najlepszym rozwiązaniem będzie transoptor TLP250 + mosfet.
  • REKLAMA
  • #4 15111663
    Marcus_Demoman
    Poziom 8  
    Dziękuje za zainteresowanie tematem.

Dopiero poznaje zagadnienia związane z przetwarzaniem energii elektrycznej, a niniejsze zagadnienie miało być wykonane w praktyce po uprzednim przeprowadzeniu symulacji układu.
    Projektując schemat korzystałem z książki: "poradnik inżyniera energoelektronika", Mieczysław Nowak, Roman Barlik, Warszawa 1998, czy można powiedzieć że jest to książka przestarzała? jeśli tak to czy bylibyście w stanie polecić bardziej "aktualną" literaturę traktującą o podstawach energoelektroniki?

-Co oznacza "TL081 nie jest R2R"?

-O czym należy pamiętać przy parowaniu tranzystorów? takie same Ic_max oraz beta, czy coś jeszcze?

-Do jakich częstotliwości można stosować transoptory?

-Czy użycie transformatora separującego miało by dla takiej częstotliwości sens? czy
    trafo-sep miało by jakąś przewagę nad transoptorem?

Pozdrawiam.
  • #5 15112186
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 15114390
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    Użycie wzmacniacza operacyjnego zamiast komparatora w ukladzie przełączającym nie jest najlepszym pomysłem, wzmacniacz wprowadza dodatkowe opóźnienia i ma ograniczone SR.
  • REKLAMA
  • #7 15123130
    Marcus_Demoman
    Poziom 8  
    Niestety nie mam takiego mentora i muszę się wszystkiego uczyć sam od podstaw.

Zadanie jakie sobie postawiłem było czysto edukacyjne, polegało na zbudowaniu układu sterującego kilkoma trafo powielaczami z starych telewizorów. Chciałem układ najpierw stworzyć w symulatorze, przeprowadzić symulację, zoptymalizować go, zbudować, wykonać pomiary/przeanalizować przebiegi i rozmontować.

Tak jeszcze w temacie BJT, co nazywamy ogonem prądowym? czy jest to ta część przebiegu którą zaznaczyłem czerwonym okręgiem? które parametry w katalogu danego tranzystora dotyczą tego zjawiska? pytam bo niestety w literaturze jest tylko wzmianka o tym że takie zjawisko ma miejsce i tyle.

Sterowanie tranzystorem mocy z optoizolatorem - analiza schematu i przebiegów Sterowanie tranzystorem mocy z optoizolatorem - analiza schematu i przebiegów
  • #8 15123531
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 15123585
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    Cytat:
    Zadanie jakie sobie postawiłem było czysto edukacyjne, polegało na zbudowaniu układu sterującego kilkoma trafo powielaczami z starych telewizorów. Chciałem układ najpierw stworzyć w symulatorze, przeprowadzić symulację, zoptymalizować go, zbudować, wykonać pomiary/przeanalizować przebiegi i rozmontować.
    Akurat wybrałeś sobie układ którego symulacja znacząco rózni sie od układu rzeczywistego.
    Popełniłeś podstawowy błąd, 2N3055 nie jest tranzystorem wysokonapięciowym i w układie z trafopowielaczem pewnie będze dochodziło do przebicia (przebicie nie zawsze lub nie od razu kończy sie uszkodzeniem tranzystora, ale lepiej unikać)

Tranzystory wysokonapieciowe znacząco różnią sie od niskonapięciowych, symulacja nie zawsze ci to pokaże jak bardzo, w niektórych starych a dobrych książkach piszą że nie należy takich tranzystorów próbować wyłączać za szybko bo spowoduje to efekt odwrotny do zamierzonego.

Zrobiłeś dosyć skomplikowany układ z oddzielnym ograniczeniem prądu ładowania i rozładowania pojemności bazy, z zabezpieczeniem przed nasyceniem, z nietypowo włączonym kondensatorem przyśpieszającym, układ nie ma poważnych błędów ale czy musi być aż tak skomplikowany, czy musi mieć optouizolację i wzmacniacz operacyjny?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na forum poruszono temat symulacji układu sterowania tranzystorem mocy z optoizolatorem. Użytkownik zadał pytania dotyczące chaotycznego zachowania prądu bazy tranzystora, możliwości optymalizacji wartości elementów oraz poprawności schematu. Odpowiedzi wskazują na błędy w doborze komponentów, takie jak użycie przestarzałych tranzystorów (2N3055, BC548C) oraz niewłaściwe zastosowanie wzmacniacza operacyjnego zamiast komparatora. Sugerowano użycie transoptora TLP250 oraz MOSFET-a jako lepsze rozwiązanie. Użytkownik dopytywał o literaturę na temat energoelektroniki oraz o zasady parowania tranzystorów. Wskazano również na problemy związane z symulacjami obwodów indukcyjnych oraz konieczność uwzględnienia rzeczywistych warunków pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA