logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Junkers ZWE 24-2KP - Kaloryfery zimne rano, piec nie utrzymuje temperatury

duda01 03 Lis 2015 12:10 1560 4
REKLAMA
  • #1 15118935
    duda01
    Poziom 7  
    Ocena: 16
    Witam, nam 18-letni piec Junkers ZWE 24-2KP. Kilka miesięcy ciekła woda ze znajdującego się po prawej stronie na dole zaworu z czerwonym pokretłem. Obeszło się bez jego wymiany. Pan serwisant rozłożył go i uszczelnił. Gdy nadeszły niższe temperatury w nocy, przekreciłem pokretło lewe rownież na grzanie c.o. Piec nie ma żadnych dodatkowych regulacji temperatury pokojowej itp. Ciśnienie wody 1,5 ; temperatura wody ok. 30-40 st. W ciągu dnia gdy normalnie używamy wody ciepłej grzejniki sa ciepłe tak ja zostały ustawione na swoich zaworach-termostatch. Gdy rano wstaję wszystkie są zimne, a temperatura wody na termometrze pieca poniżej 20 st. Gdy odkrecam wodę ciepłą w kranie po jakimś czasie grzejniki sa ciepłe. Wyglada jakby element odpowiedzialny za uruchamianie c.o. w nocy zwieszał się i nie "pilnował minimalnej temperatury. Czy ktoś ma jakiś pomysł co jest przyczyną problemu bo na serwisanta muszę poczekać przynajmniej tydzień.
  • REKLAMA
  • #2 15120347
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1445
    Pokręć regulatorem od c.o. lewo-prawo-lewo-prawo. Dalej do wymiany czujnik temperatury NTC zasilania. Kontrola okablowania i zasilania prądu. Następnie płyta główna....
  • REKLAMA
  • #3 15120900
    duda01
    Poziom 7  
    Dziękuję za podpowiedź. Sam mogę pokręcić regulatorem i to wszystko. Resztę ewentualnie musi zrobić serwisant. Pytanie mam następujące: ile może kosztować z robocizną ten czujnik i ewentualnie regulator ? Jezeli będzie to płyta to z pewnością będę wymieniał piec. Sprawował się bardzo dobrze ale minęło 18 lat i chyba nie warto w niego inwestować Pytanie tylko co w zamian tzn. jaki konkretnie piec ? Musi być oczywiście dwufunkcyjny i wiszacy. Tyle róznych opinni czytałem odnośnie nowych Junkersów że mam lekki mętlik i dochodzę do wnioskum że najlepiej kupić z niższej półki i po jakimś czasie wymieniać na nowy bo praktyczniew wszystkie tańsze i droższe mają nienajlepsze oceny.
  • REKLAMA
  • #4 15128799
    duda01
    Poziom 7  
    duda01 napisał:
    Dziękuję za podpowiedź. Sam mogę pokręcić regulatorem i to wszystko. Resztę ewentualnie musi zrobić serwisant. Pytanie mam następujące: ile może kosztować z robocizną ten czujnik i ewentualnie regulator ? Jezeli będzie to płyta to z pewnością będę wymieniał piec. Sprawował się bardzo dobrze ale minęło 18 lat i chyba nie warto w niego inwestować Pytanie tylko co w zamian tzn. jaki konkretnie piec ? Musi być oczywiście dwufunkcyjny i wiszacy. Tyle róznych opinni czytałem odnośnie nowych Junkersów że mam lekki mętlik i dochodzę do wnioskum że najlepiej kupić z niższej półki i po jakimś czasie wymieniać na nowy bo praktyczniew wszystkie tańsze i droższe mają nienajlepsze oceny.

Jak na razie kręcenie pokrętłem pomogło i piec zaczął pracować normalnie więc wstrzymałem się z innymi działaniami. Zobaczymy czy to tylko chwilowa poprawa czy problem z głowy.
  • #5 18798243
    duda01
    Poziom 7  
    Ostatecznie wymieniłem piec na nowy i wszystko się poprawiło - wydajność i niższe rachunki za gaz
REKLAMA