halinka1125 napisał: KOCUREK1970 - miałeś na myśli zapewne kable ekranowane F/UTP, S/FTP - to raczej nie ta półka cenowa:P ?
Kable antenowe do tv/sat itd.
Choć o wspomnianych przez Ciebie uwarunkowaniach też warto pamiętać.
Niestety w społeczeństwie (i u niektórych monterów) pokutuje do dziś opinia, że co to za różnica jaki kabel - za 30 gr i za 3 zł metr - w ich opinii to i tak tylko kabel.
Co więcej, sprawa okablowania multimedialnego jest wręcz traktowana po macoszemu - inwestorzy już oczami wyobraźni widzą jaka lampa, żyrandol, kinkiet będzie gdzie wisiał - a co będzie na drugim końcu kabla antenowego się zobaczy później - a potem zonk, łzy, biadolenie... - znam takie inwestycje, gdzie na same gniazdka! antenowe, szafy multimedialne wydano więcej pieniędzy niż na kable antenowe - "wie pan, bo jakby to wyglądało takie byle co, takie nijakie, przecież to wszystko widać"...
O tym o czym pisze Moderator - to już nawet nie wiadomo czy się śmiać, czy płakać (o elektrykach...) - nie spotkałem żadnego, który kładąc (przy okazji układania instalacji elektrycznej) kable antenowe (o kablach sieciowych już nawet nie wspominając) zrobił by to prawidłowo.
irekr napisał: Pojęcie minimalnego promienia zgięcia kabla u elektryka nie istnieje. A takie łuki wymagają pewnej wirtuozerii.
Często się okazuje, że wręcz nie można wykonać gięcia kabla antenowego, bo nie ma na to miejsca - i musimy wiercić ścianę "na wprost" w narożniku - a to wymaga uwagi, planowania, spokojnego przemyślenia.
Moja Ukochana Żono Agniesiu (pro memoriam 25 04 1974 - 19 06 2022) Kocham Cię i tęsknię.
Moja Ukochana Siostro Justynko (pro memoriam 25 02 1974 - 16 01 2025) Kocham Cię i tęsknię.