logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers ZWE 24-3 - Błąd 61, piec nie działa mimo resetu, pompa pracuje

kuchcik 05 Lis 2015 09:28 1944 3
REKLAMA
  • #1 15123965
    kuchcik
    Poziom 8  
    Ocena: 28
    Witam
    Mam kocioł Junkers ZWE 24-3. Dziś przestał działać wyświetla error 61, miga. Próbowałem wyłączać, wciskać przycisk reset i nic. Słychać że pompa pracuje, ale piec nie. W instrukcji obsługi nic nie ma temat tego błędu, a instrukcji serwisowej nie mogę znaleźć w internecie. Proszę o pomoc zanim zadzwonię po serwisanta
  • REKLAMA
  • #2 15125989
    Bazyl44
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    kod b1 oznacza błąd wtyku kodowego. Możesz sprawdzić czy wtyk kodowy (taka malenka płytka 1,5x3 cm widoczna od strony przyłączy kabelków) nie wymknął się z gniazda. Jeśli nic z tych rzeczy... może być różnie...włącznie z uszkodzeniem płyty kotła.
  • REKLAMA
  • #3 15126000
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1448
    Może chodzi o b1 wtyk kodujący albo d1 blokada TB mostek na kostce 24VDC. Jest jeszcze F1 błędny sygnał....
  • #4 19363755
    matPRO
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Bazyl44 napisał:
    kod b1 oznacza błąd wtyku kodowego. Możesz sprawdzić czy wtyk kodowy (taka malenka płytka 1,5x3 cm widoczna od strony przyłączy kabelków) nie wymknął się z gniazda. Jeśli nic z tych rzeczy... może być różnie...włącznie z uszkodzeniem płyty kotła.

Znalazłem Twoją odpowiedź - dziś właśnie wywaliło mi błąd b1, pękło naczynko, ale z tego co widzę nie zalało elektroniki. Naczynko wyminiłem i miga ten kod b1, i raz pojawił się F1. Gdzie dokładnie jest ta płytka kodująca? Nie mogę jej namierzyć...

Dodano po 3 [godziny] 48 [minuty]:

matPRO napisał:
    Bazyl44 napisał:

Znalazłem Twoją odpowiedź - dziś właśnie wywaliło mi błąd b1, pękło naczynko, ale z tego co widzę nie zalało elektroniki. Naczynko wyminiłem i miga ten kod b1, i raz pojawił się F1. Gdzie dokładnie jest ta płytka kodująca? Nie mogę jej namierzyć...

Jestem level dalej, znalazłem to ustrojstwo, ogólnie jednak trochę płytę główną zalało. Teraz jest OK, tyle że iskrownik cyka, a nie pali. po czasie pokazuje błą EA. Lub AE (sorka, nie pamiętam)
REKLAMA