Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zapomniane hasło do routera plus jedno pytanie.

kuba9501 08 Lis 2015 22:24 3216 24
  • #1 08 Lis 2015 22:24
    kuba9501
    Poziom 6  

    Witam. Problem taki jak w temacie. Na jakiejś stronie znalazłem takie coś, cytuję:
    "Jaki masz system? Jeśli Vista/7 - wejdź w Panel Sterowania, Centrum sieci i udostępniania. Tam, z lewej strony jest opcja Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi. Po odpaleniu wyświetlą Ci się wszystkie zapamiętane sieci. Kliknij prawym na swoją, właściwości. Przejdź do zakładki Zabezpieczenia, tam będzie hasło. Zaznacz pole "Pokaż znaki" et voila - widzisz swoje hasło."

    Mam Win7 i nie mogę znaleźć "Zarzadzaj sieciami bezprzewodowymi". Chcę uniknąć twardego resetu i jeśli istnieje taki sposób na siódemce, to bardzo chętnie go wykorzystam.

    PS: Czy ktoś może zmienić mi hasło routera? Mam na myśli kogoś np. piętro wyżej. Nie, nie podawałem nikomu hasła.

    0 24
  • #2 08 Lis 2015 22:30
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Witaj.
    Przyjrzyj się dobrze w Centrum Sieci, powinno być tak jak na obrazku:

    Zapomniane hasło do routera plus jedno pytanie.

    Oczywiście w systemie, w którym nie ma żadnej karty WiFi takiej opcji nie będzie.

    Odpowiadając na Twoje pytanie dotyczące hasła: teoretycznie nie, w praktyce jeśli ktoś się włamie do Twojej sieci (bo masz słabe zabezpieczenia, idiotyczne hasło - np 12345678), a do tego dostanie się na router (np pozostawienie domyślnego hasła pomaga) - to owszem, może takie hasło zmienić.

    1
  • #3 08 Lis 2015 22:32
    nece616
    Poziom 26  

    Hasło znajdziesz w polu zasięgu sieci w prawym dolnym rogu obok godziny systemowej po kliknięciu w zakładkę właściwości na nazwie sieci.

    0
  • #4 08 Lis 2015 22:33
    kuba9501
    Poziom 6  

    Zapomniane hasło do routera plus jedno pytanie.

    Mam takie coś.

    @nece616
    Może dziwnie to zabrzmi ale nie mam czegoś takiego.

    1
  • #5 08 Lis 2015 22:35
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Jesteś połączony kablem, więc nie masz na komputerze zapisanego hasła do sieci. Metoda, którą opisałeś, będzie działać w przypadku komputera, który łączy się z tą siecią bezprzewodowo (wtedy ma do niej zapisane hasło i wtedy można je wydobyć).

    Będąc podłączonym kablem do sieci możesz wejść na stronę konfiguracji routera (najczęściej http://192.168.0.1,, http://192.168.1.1,, http://192.168.2.1 - ale bywają też inne adresy, adres ten da się łatwo znaleźć) i sprawdzić, czy z jego ustawień nie da się odczytać klucza sieciowego.

    0
  • #6 08 Lis 2015 22:36
    kameleon11116
    Poziom 26  

    kuba9501 napisał:
    PS: Czy ktoś może zmienić mi hasło routera? Mam na myśli kogoś np. piętro wyżej. Nie, nie podawałem nikomu hasła.

    Witam
    Nie musiałeś podawać wystarczyło ,że ktoś miał dostęp do Twojego komputera.

    0
  • #7 08 Lis 2015 22:38
    kuba9501
    Poziom 6  

    Mój adres to ten : http://192.168.2.1/ Ale chodzi mi o to, że ja zapomniałem hasła na administratora mojego routera. I nie mogę sobie zmienić przez to chociażby hasło na wi-fi. Nie ma jakiejś metody nie licząc twardego resetu? Co do twardego resetu kiedyś próbowałem go zrobić i po trzymaniu przycisku "reset" nic się nie działo. Czy to sekunda czy minuta nic się nie działo.

    @kameleon11116
    Czyli ta opcja odpada. To ja coś namieszałem w haśle i teraz nie pamiętam.

    0
  • #9 08 Lis 2015 22:39
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Jaki to model routera? 192.168.2.1 jest typowy dla edimaxa, jeśli to edimax spróbuj login: admin, hasło: 1234. A jak nie - podaj model routera.

    0
  • #10 08 Lis 2015 22:49
    kuba9501
    Poziom 6  

    @nece616 Ja mam takie coś.
    Zapomniane hasło do routera plus jedno pytanie.


    @dt1 Jest to Belkin G wireless, tak na nim pisze. Tak wygląda.
    Zapomniane hasło do routera plus jedno pytanie.

    I co do przycisku reset z tyłu. To go nie ma. Pomyliły mi się routery.

    0
  • #11 08 Lis 2015 22:51
    kameleon11116
    Poziom 26  

    Jeśli zapomniałeś hasła do logowania żeby konfigurować to na komputerze nie podejrzysz ;) reset do fabrycznych :D

    0
  • #12 08 Lis 2015 22:56
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    kuba9501 napisał:
    Jest to Belkin G wireless, tak na nim pisze. Tak wygląda.

    Naklejka na spodzie zdradzi jego model. Na przykład F5D7234 czy coś takiego.

    0
  • #13 08 Lis 2015 22:56
    kuba9501
    Poziom 6  

    Tylko że ja nie widze na nim przycisku do resetu.

    @dt1 F5D7234-4-H V5

    0
  • #14 08 Lis 2015 23:02
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Hasło do tego modelu może być puste. Jeśli puste nie zadziała to o ile znasz wszystkie dane potrzebne do skonfigurowania z internetem będziesz musiał zresetować ustawienia routera i na nowo go skonfigurować.

    0
  • #15 08 Lis 2015 23:06
    kuba9501
    Poziom 6  

    Ale ja hasło zapomniałem. A nie, nie znam. Wszystkich potrzebnych danych nie znam. Ale i tak na nim nie widzę opcji resetu.

    0
  • #16 08 Lis 2015 23:08
    kameleon11116
    Poziom 26  

    Nie posiadasz umowy z danymi do konfiguracji ?

    0
  • #17 08 Lis 2015 23:11
    kuba9501
    Poziom 6  

    Posiadam. Rzucę na to okiem jutro. Dziś już nie mam ochoty się tym paprać.

    0
  • #19 08 Lis 2015 23:21
    kuba9501
    Poziom 6  

    Dzięki oszczędziłeś mi czasu i nerwów. Jeszcze pytanko na szybko. Co po tym resecie będę musiał zrobić ? Tzn. mam na myśli co wpisać itd. ? Bo rozumiem, że automatycznie mi się nic nie ustawi?

    0
  • #20 08 Lis 2015 23:22
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Jeśli masz internet z sieci kablowej to najczęściej połączenie z Internetem jest konfigurowane automatycznie.

    Ja znalazłem inne miejsce występowania resetu w tych routerach (chociaż być może mam dla innej wersji sprzętowej) - więc jak się nie znajdzie w jednym miejscu, to szukać w drugim :)

    Reset do ustawień fabrycznych nastąpi po wciśnięciu na 10 sekund przycisku.

    Zapomniane hasło do routera plus jedno pytanie.

    Jeśli chodzi o konfigurację w przypadku kablówki to w najbardziej okrojonej formie konfiguracja połączenia z internetem zostaje domyślna (DHCP/AUTO), ustawiasz w konfiguracji sieci bezprzewodowej (Wireless) nazwę sieci (SSID), zabezpieczenia WPA2-PSK (lub jeśli nie ma takiej opcji to WPA-PSK), ustawiasz klucz zabezpieczający (hasło do sieci) i zapisujesz zmiany.

    To najuboższa konfiguracja na start.

    0
  • #21 08 Lis 2015 23:25
    kuba9501
    Poziom 6  

    Mam właśnie w takim "dziwnym" miejscu. Już nie chciałem o tym wspominać ale i tak dzięki. Za reset wezmę się jutro i jeśli będę miał jakieś problemy to odezwę się tutaj. Jeśli nie temat zamknę. Dzięki wszystkim za pomoc.

    0
  • #22 08 Lis 2015 23:28
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Nadal nie podałeś, skąd masz łącze, ale w przypadku gdy jest to łącze z kablówki i masz modem od operatora - jeśli po resecie router nie będzie chciał pobrać adresu IP na WANie (co objawi się brakiem internetu) - wyłącz modem kablowy operatora na 2 minuty z zasilania i włącz go z powrotem. Jeśli masz z jakiejś sieci osiedlowej to ta procedura może być zbędna, ale zanim przystąpisz do konfiguracji sprawdź, czy nie powinieneś zrobić jakichś specyficznych ustawień. W razie czego obsługa dostawcy internetu pomoże Ci przez telefon.

    0
  • #23 08 Lis 2015 23:31
    kuba9501
    Poziom 6  

    Mam normalnie z kabla/sieci kablowej. Czyli powinno mi się normalnie skonfigurować automatycznie jak rozumiem.

    0
  • #24 08 Lis 2015 23:33
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    W teorii tak, przynajmniej w większości kablówek. Co nie znaczy, że wszystko się samo skonfiguruje - sieć WiFi musisz nazwać i zabezpieczyć, jak pisałem.

    0
  • #25 23 Lis 2015 19:34
    kuba9501
    Poziom 6  

    Zapomniałem się odezwać. Wszystko się udało. Dzięki wszystkim za pomoc.

    0