logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja diody z zasilacza impulsowego z 1994r - czarny i błękitny pasek

krzys52 09 Lis 2015 14:36 2640 11
REKLAMA
  • #1 15135651
    krzys52
    Poziom 10  
    Dioda uszkodzona: przerwa w obie strony. Pochodzi z zasilacza impulsowego z 1994r. Proszę o pomoc - jaka to może być dioda? na środku czarny szeroki pasek ; na przewodzie pasek błękitny.
    Załączniki:
    • Identyfikacja diody z zasilacza impulsowego z 1994r - czarny i błękitny pasek D9.JPG (95.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15135790
    krzys52
    Poziom 10  
    Podaję wycinek schematu rysowanego z natury (brak oryginału).
    Jest to dioda D9. Moje dotychczasowe poszukiwania wskazywały, że może to być jakieś oznaczenie japońskie ...
    Co o tym sądzisz?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15135851
    axdam99
    Poziom 14  
    Ocena: 49
    Dioda to na 90% krzemowa. Wydaje mi się że coś z BAYP95A lub podobna.
  • #5 15136385
    krzys52
    Poziom 10  
    Na tym etapie jeszcze nie ma pewności, ale za obie sugestie dziękuję ... obie zmniejszają zakres mojej niewiedzy - jak wlutuję ... zobaczę.
    Ale to nie jest jedyna usterka tego zasilacza ...
  • #6 15137632
    krzys52
    Poziom 10  
    Niestety próby z 1N4148 są negatywne ...
    znalazłem tabelkę która wskazuje na diodę Zenera, ale na jej podstawie ... nie wiadomo na jakie napięcie ...
    Może ktoś pomoże to rozszyfrować?
  • #7 15138264
    krzys52
    Poziom 10  
    Teraz już wiem, że jest to dioda Zenera, oraz że producenci czasem znaczą te diody ... przypadkowo ...
    Wiem już, że napięcie tej diody mogę ocenić tylko na podstawie schematu.
    Ponieważ jest to "schemat z natury" na razie spodziewam się, że napięcie akurat tej diody może być: minimum 12V ... i nie więcej niż 60V ...
    Spodziewam się tego dolnego. Jak usunę wszystkie usterki to przekonam się.

Dziękuję wszystkim za wspomaganie ...
    Moderowany przez ANUBIS:

Treść raportu
    25 Lis 2015 07:53 :: krzys52
    Prośba o odblokowanie tematu: "Pojawiły się ciekawe istotne dane na ten temat, które chcę podać."

• REKLAMA
  • #8 15188347
    krzys52
    Poziom 10  
    Wykonałem pomiary dla tej diody D9 z rezystorem szeregowym (napięcie 80 V)
    Trafiłem na osobę która podpowiedziała mi, że to wskazuje na TRANSIL dwukierunkowy 27 V.
    Używa się tego do ochrony przepięciowej, ale w przypadku urządzenia które naprawiam, okazało się też, że ten transil umożliwia w ogóle pojawienie się odpowiednio wysokiego potencjału startowego (szeregowo C39=100pF plus R58=100k).
    Wynika to z licznych pomiarów (oscyloskopem) i prób m. in. z różnymi diodami Zenera.

Dziękuję za umożliwienie mi przekazania tej informacji.
    Może się komuś przyda.
    Zauważyłem też, że w ofertach są obecnie transile tylko dużej mocy.
    Nie ma takich jak ten - mały z ok. 1994 roku.
  • #9 15188632
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    Coś mi tutaj nie pasuje. Nigdy transila w takiej obudowie nie widziałem, a po drugie transil to nie jest element który by ustalał jakikolwiek potencjał. To jest element typowo zabezpieczający przed przepięciami. Zasilacz powinien więc działać po jego całkowitym wylutowaniu.
  • #12 15191080
    krzys52
    Poziom 10  
    Jest to bardzo nietypowy układ. Zrobiłem masę prób na diodach Zenera od 1V do 80V. Nie ruszało, bo Zenerki mają mały spadek potencjału w kierunku przewodzenia i na kondensatorze C5 zawsze był zbyt niski potencjał żeby doszło do zainicjowania wzbudzenia. Ciągle brakowało ... od ok. 0,3 do 1,5V.
    Żeby było śmieszniej - potencjał z Emitera T5 jest potencjałem zasilającym Vcc sterownika TDA1060.
    Przy okazji usuwałem kolejne usterki.
    Po usunięciu wielu usterek i ponownym włożeniu tego Transila, generator pracuje. Napięcie Vcc powyżej 3,5V (z tego Emitera) inicjuje ten sterownik i wychodzi na 15V podczas normalnej pracy. Jest to angielska twórczość z ubiegłego wieku.
    Ktoś to cwanie wykombinował: Jest dostępne na Kolektorze 42V. Dopóki napięcie nie osiągnie 27V-potencjał nie jest rozładowywany (dla obu kierunków). To pozwala na zasilenie sterownika pełnym napięciem 15V. A jak już działa, to układ jest już zasilany z transformatora, a transil utrzymuje: 27+15=42.

Parametry sprawdzałem oscyloskopem. Kombinowałem też z innymi elementami.

Przykład Speedy9 wygląda prawie tak samo, tylko inny kolor ... ale już spotkałem się z różnymi elementami znakowanymi prawie identycznie, więc nigdy nie ma pewności ...
    A o diaku też myślałem tylko ... diak chyba by nie pozwolił na wzrost napięcia na Emiterze - zwierał by.

Zawsze trzeba znaleźć jakiś punkt wyjścia i aż do skutku.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji uszkodzonej diody z zasilacza impulsowego z 1994 roku, która ma czarny szeroki pasek na środku i błękitny pasek na przewodzie. Użytkownicy sugerują, że może to być dioda 1N4148 lub dioda Zenera, a także transil dwukierunkowy o napięciu 27V. Po przeprowadzeniu pomiarów i prób z różnymi diodami Zenera, autor odkrył, że uszkodzona dioda pełniła rolę zabezpieczającą przed przepięciami i była kluczowa dla inicjacji pracy zasilacza. Wskazano, że napięcie diody może wynosić od 12V do 60V, a ostateczne ustalenia opierają się na schemacie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA